Γεια σας! Μόλις μάθαμε ότι μπορεί η 8μιση μηνών κόρη μας να έχει μακρογλωσσία. Τι εξετάσεις πρέπει να κάνουμε παρακάτω; Σε ποιους γιατρούς να αποταθούμε; Ευχαριστώ.
Ο όρος μακρογλωσσία αναφέρεται σε παθολογική αύξηση του μεγέθους της γλώσσας. Σε σπάνιες περιπτώσεις η ανωμαλία αυτή είναι εμφανής από την γέννηση. Στην περίπτωση της συγγενούς μακρογλωσίας το εύρημα αυτό μπορεί να υπάρχει σε συνδυασμό με διάφορες παθολογικές καταστάσεις (όπως ανωμαλίες του μεταβολισμού) και σύνδρομα (όπως το σύνδρομο Down, το Wiedermann Beckwith).
Από τα τοπικά αίτια θα πρέπει να αποκλειστούν αγγειακές ή λεμφικές συγγενείς διαμαρτίες, όπως λεμφαγγειώματα ή αιμαγγειώματα ή η ύπαρξη έκτοπου γλωσσικού θυρεοειδούς ή κύστης του θυρεογλωσσικού πόρου με εντόπιση της ρίζα της γλώσσας. Ακόμη, η γλώσσα μπορεί να εξέχει από το στόμα και να φαίνεται σχετικά μεγάλη σε σύνδρομα με ανωμαλίες στην κάτω γνάθο όπως το Pierre Robin. Σπάνια η μακρογλωσσία κληρονομείται με αυτοσωματικο επικρατούντα τύπο κληρονομικότητας.
Το εύρημα είναι γενικά πιο έκδηλο στα βρέφη και βελτιώνεται με την ηλικία.
Σε περιπτώσεις που προκαλείται αναπνευστική δυσχέρεια έντονη ή προοδευτικά επιδεινούμενη στον ύπνο ή διαταραχές στην σίτιση που οδηγούν σε καθυστέρηση της ανάπτυξης του βρέφους η αντιμετώπιση είναι πιο άμεση χειρουργικά, με μερική γλωσσεκτομή.
Προηγείται ο κατάλληλος προεγχειρητικός έλεγχος που, στην περίπτωση που το αίτιο είναι τοπικό, θα είναι και απεικονιστικός με αξονική ή με μαγνητική τομογραφία, ανάλογα με την φύση της βλάβης. Σε περιπτώσεις πιο ήπιων καταστάσεων μπορεί με τον χρόνο να δημιουργηθούν γναθοπροσωπικές ανωμαλίες ή προβλήματα στην οδοντοφυΐα ακόμη και στον λόγο που αντιμετωπίζονται με την ανάλογη παρέμβαση.
Σε κάθε περίπτωση ο παιδίατρός σας θα πρέπει να σας καθοδηγήσει για τον κατάλληλο έλεγχο που θα πρέπει να διενεργηθεί στο παιδί σας.
H Δήμητρα Ντινοπούλου είναι Αναπλ. Διευθύντρια ΩΡΛ Ευρωκλινικής Παίδων
Κάντε τη δική σας ερώτηση στους ειδικούς του Mama365.gr