Συνταγές για το πιο υγιεινό junk food!

Συνταγές για το πιο υγιεινό junk food!

Όλοι αγαπάμε το junk food, αλλά οι πολλές θερμίδες του μας αναγκάζουν συχνά να το στερούμαστε. Ωστόσο, η απόλαυση στη γεύση μπορεί να συνδυαστεί απόλυτα με την σωστή διατροφή, αρκεί να γνωρίζουμε πώς να κάνουμε κάποιες μικρές παραλλαγές στις γνωστές, αγαπημένες συνταγές.

Τάκος με κοτόπουλο και κύμινο

Υλικά:

3 φιλέτα κοτόπουλου κομμένα σε μικρά κομμάτια
12 τορτίγιες
1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1 κουτάκι κρέμα γάλακτος
2 κύβους ζωμός κοτόπουλο
2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
½ κ.σ. κύμινο σε σκόνη
½ κούπα λιωμένο βούτυρο
2 τσίλι ψιλοκομμένα
2 κούπες γάλα
1 κίτρινο τυρί (για τρίψιμο)

Εκτέλεση:

Προθερμάνετε τον φούρνο στους 200 βαθμούς. Σε ένα βαθύ τηγάνι βάλτε το βούτυρο και σοτάρετε το κρεμμύδι μέχρι να μαλακώσει. Συνεχίστε με το σκόρδο, τα τσίλι και το κοτόπουλο, ανακατεύοντας καλά.

Αλατοπιπερώστε και πασπαλίστε με το κύμινο. Βάλτε το μείγμα με το κοτόπουλο στο κέντρο κάθε τορτίγιας και τυλίξτε καλά. Τοποθετήστε τις σε μικρό ταψάκι.

Σε ένα μπολ ανακατέψτε τον ζωμό κότας -σε ζεστό νερό- το γάλα και την κρέμα γάλακτος. Περιχύστε πάνω από τα τάκος. Ψήστε για περίπου 30 λεπτά. Λίγο πριν τα βγάλετε από την φωτιά, πασπαλίστε με τριμμένο τυρί και αφήστε το να λιώσει.

Συνταγή: inewsgr.com

Πίτσα με γαλοπούλα σε τορτίγια ολικής

Υλικά:

1 τορτίγια ολικής άλεσης
Τυρί της αρεσκείας σας (τυρί τοστ, φέτα τριμμένη, παρμεζάνα)
Γαλοπούλα
Ντομάτα
Μανιτάρια
Κρεμμύδι
Ελιές
Μυρωδικά της αρεσκείας σας (ρίγανη, βασιλικός κλπ)
Αλάτι
Πιπέρι
Λίγο λάδι
Μουστάρδα
Κέτσαπ

Εκτέλεση:

Απλώνετε στην τορτίγια λίγη κέτσαπ και μουστάρδα για να γλυκάνει. Τοποθετείτε τη γαλοπούλα και τα τυριά, μετά τα ψιλοκομμένα λαχανικά και τέλος τα μυρωδικά, αλάτι και πιπέρι.

Πριν την βάλετε στο φούρνο ραντίζετε με λίγο σπρέι λαδιού. Την ψήνετε για περίπου 10-15 λεπτά.

Tip: Μπορείτε να κάνετε απίθανους συνδυασμούς για πίτσα ελληνική, ιταλική με βασιλικό και μοτσαρέλα, αλλαντικών, λαχανικών, με αυγό σαν πεινιρλί, με κοτόπουλο και ό,τι άλλο μπορείτε να σκεφτείτε!

Συνταγή: kathari-diatrofi.blogspot.gr

Club Sandwich με κοτόπουλο 

Υλικά:

6 φρεσκοψημένες φέτες ψωμί του τοστ
1/3 του φλιτζανιού μαγιονέζα λάιτ
Φύλλα μαρουλιού
1 μεγάλη ντομάτα σε φέτες
4 φέτες γαλοπούλα για τοστ
2 μικρά φιλέτα στήθος κοτόπουλου ψημένα στο γκριλ

Εκτέλεση:

Αλείψτε τις φέτες ψωμιού με τη μαγιονέζα. Βάλτε ένα φύλλο μαρουλιού πάνω σε μια φέτα και κατόπιν φέτες κοτόπουλο και ντομάτας. Σκεπάστε με μια φέτα ψωμιού. Βάλτε ένα φύλλο μαρουλιού, γαλοπούλας, κοτόπουλο και ντομάτα. Σκεπάστε με μια άλλη φέτα ψωμιού.

Συνεχίστε με τον ίδιο τρόπο και για το δεύτερο club sandwich. Κόψτε το κάθε club sandwich σε 4 τρίγωνα κομμάτια και σερβίρετε με σαλάτα ή τηγανιτές πατάτες φούρνου.

Burger με σολομό

Υλικά:

4 ψωμάκια για burger ι
4 κομμάτια φιλέτα σολομού, 50 γρ. το καθένα
100 ml κρέμα γάλακτος χαμηλών λιπαρών
1 λεμόνι
2 κ.σ. σος σόγιας
20 γρ. φρέσκο τζίντζερ
10 κλαράκια άνηθο, λίγα βλαστάρια ρόκας

Εκτέλεση:

Σε ένα βαθύ πιάτο ανακατεύετε της σος σόγιας, το τζίντζερ και το τρίμμα από τη φλούδα του μισού λεμονιού, και μαρινάρετε στο μείγμα το σολομό για 10'. Σε ένα μπολ ανακατεύετε την κρέμα γάλακτος με δύο κουταλιές χυμό λεμονιού, τον ψιλοκομμένο άνηθο και λίγο πιπέρι.

Κόβετε τα ψωμάκια στη μέση και τα ψήνετε ελαφρά στο γκριλ. Αλείφετε τις κάτω φέτες με το μείγμα κρέμας και από πάνω απλώνετε τα βλαστάρια ρόκας. Ψήνετε τα κομμάτια σολομού 2 λεπτά από την κάθε πλευρά, τα βάζετε στα ψωμάκια, σκεπάζετε το άλλο μισό και σερβίρετε αμέσως.

Σουβλάκι με φαλάφελ

Υλικά:

Για το φαλάφελ:
1/2 φλ. ρεβίθια που έχετε μουλιάσει στο νερό από το προηγούμενο βράδυ και έχετε στραγγίξει σε μία πετσέτα
1 κ.σ. σπόρους κύμινου
1/2 κ.σ. κόλιαντρο σε σκόνη
1/2 κ.σ. κόκκινο καυτερό πιπέρι
1/2 κ.σ. ψιλοκομμένο σκόρδο
1 μικρό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
2 κ.σ. χυμός φρέσκου λεμονιού
3 κ.σ. αλεύρι ή φρυγανιά θρυμματισμένη
Λίγα φύλλα φρέσκου κόλιαντρου ψιλοκομμένα

Για τη σος γιαουρτιού:
1/2 φλ. στραγγιστού γιαουρτιού
1 κ.σ. λεμόνι
1/2 κ.σ. ελαιόλαδο
1 σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένη
Αλατοπίπερο

Εκτέλεση:

Στραγγίξτε τα ρεβίθια όσο καλύτερα μπορείτε σε πετσέτες για να τραβήξετε την υγρασία. Ρίξτε όλα τα υλικά (για το φαλάφελ) μαζί στο μπλέντερ και χτυπήστε τα σε μέτρια ταχύτητα μέχρι να γίνουν ένα ομοιογενές σφιχτό μείγμα. Αν χρειαστεί ρίξτε περισσότερο αλεύρι ή φρυγανιά.

Πλάστε το μείγμα σε μεγάλα "πλακουτσωτά" κεφτεδάκια και τηγανίστε τα σε ελαιόλαδο ή ψήστε τα στο φούρνο στους 180οC, στις αντιστάσεις για 20 λεπτά. Αναμείξτε όλα τα υλικά για τη σος σε ένα μπολ και ανακατέψτε καλά με ένα κουτάλι. Πάρτε πίτες ολικής άλεσης και φτιάξτε τα σουβλάκια σας, προσθέτοντας, αν θέλετε, φέτες ντομάτας και αγγουριού ή και μαρούλι.

Συνταγή: queen.gr

v