Καλημέρα σας. Έχω ένα κοριτσάκι 2,5 ετών και πηγαίνει στον βρεφικό σταθμό. Όταν συμβεί (αρκετά συχνά δηλαδή) να την σπρώξει ένα άλλο παιδάκι κάνει εμετό και μετά δεν θέλει να συμμετέχει σε καμία δραστηριότητα ούτε καν να πλησιάσει άλλα παιδάκια. Ζητάει μόνο εμένα. Αυτό συμβαίνει μόνο εκεί. Σε παιδότοπους και σε άλλα σπίτια παίζει μια χαρά με άλλα παιδάκια. Η ίδια δεν εκδηλώνει επιθετική συμπεριφορά. Ευχαριστώ πολύ.
Η συγκεκριμένη ερώτηση που το κοριτσάκι σας βρίσκεται στην 2η φάση της ψυχοσυναισθηματικής του ανάπτυξης δηλώνει πως είναι απαραίτητο οι γονείς του να συμβουλευτούν ειδικό ώστε μέσω συγκεκριμένων συνεδριών (Συμβουλευτική Γονέων) μαζί του να εκθέσουν πλήρως την κατάσταση του παιδιού τους για να δοθούν απαντήσεις που αφορούν το δικό τους παιδί. Αυτό γιατί υπάρχουν διάφοροι λόγοι ώστε ένα παιδί 2,5 χρονών συχνά όταν ενοχλείται να προκαλεί τον εαυτό του έτσι ώστε να κάνει εμετό.
Και εδώ η ευθύνη πέφτει στην οικογένεια και τη δυναμική σχέσης παιδιού γονέων κυρίως.
Στο να βρεθεί ένα παιδί 2,5 χρονών μαζί με άλλα συνομήλικα απ‘ τη στιγμή που ακόμα δεν έχει αποκτήσει μια κοινωνικοποιημένη σταθερή συμπεριφορά είναι δύσκολο και δημιουργεί πολλές ανασφάλειες. Σημασία έχει στο πως σπίτι μας μεγαλώνουμε το παιδί ώστε με το παραμικρό που βρίσκεται στην ομήγυρη με συνομηλίκους εύκολα να “προσβάλλεται” και να υποχωρεί επιστρέφοντας στην μητρική αγκαλιά.
Ο παιδότοπος, η παιδική χαρά δεν είναι όπως ο βρεφικός σταθμός. Τα μεγαλύτερα παιδιά που βρίσκονται στους χώρους αυτούς συνήθως “προστατεύουν” τα μικρότερα και έτσι το κοριτσάκι των 2,5 χρονών να αισθάνεται πιο σίγουρο. Εξάλλου ξέρει πως εκεί είναι σίγουρη η γονεϊκή αγκαλιά. Στο βρεφικό σταθμό όμως αναγνωρίζει πως κάποια στιγμή η μητέρα του θα φύγει και ο φόβος αυτός τακτικά αναγκάζει το βρέφος να καταφεύγει σε συμπεριφορές ώστε να μας αναγκάσει ακόμα να το πάρουμε και να φύγουμε.
Αν έχουμε κάνει κάποια τέτοια κίνηση, τότε ο λόγος των αρκετά συχνά εμέτων να είναι αυτό (χειριστικός).
Όπως όμως προείπα υπάρχει άμεση ανάγκη των γονέων να συμβουλευτούν ειδικό ψυχικής υγείας (ψυχολόγο ή Παιδοψυχίατρο), ώστε να εκθέσουν το κάθε τι που αφορά το παιδί τους επειδή οι λόγοι είναι διάφοροι και αφορούν τις περισσότερες φορές τους γονείς του κάθε παιδιού ξεχωριστά.
Ο Ευστράτιος Πάλλης είναι Παιδοψυχίατρος Ευρωκλινικής Παίδων.