Το μωρό μου είναι 3,5 μηνών και μετά από κάθε γεύμα βγάζει γουλιές, ρεύεται συνέχεια και έχει απίστευτη ανησυχία. Δοκιμάσαμε αντιαναγωγικά γάλατα που περιόρισαν μόνο τις γουλιές, ωστόσο το μωρό κοιμάται ελάχιστα και ξυπνάει διαρκώς για να ρευτεί. Πριν το γεύμα της ρεύεται ακόμη από το προηγούμενο και ακούω συχνά ένα «γκλουκ» στο λαιμό της, σαν να της ανεβαίνει γάλα και να το καταπίνει. Η παιδίατρος μου είπε να μην ανησυχώ γιατί παίρνει κανονικά βάρος αλλά δε μπορώ να την βλέπω να τυραννιέται. Ανασηκώσαμε το στρώμα αλλά ούτε αυτό βοήθησε. Τι να κάνω;
Το βρέφος με Γαστροοισοφαγική Παλινδρόμηση (ΓΟΠ) παρουσιάζει συχνές αναγωγές γάλακτος (γουλιές) κατά ή μετά το γεύμα. Συνήθως οι γουλιές γίνονται χωρίς προσπάθεια και τα περισσότερα βρέφη είναι χαρούμενα, μερικά όμως μπορεί να επηρεάζονται από τα επεισόδια και να φαίνεται ότι υποφέρουν. Όταν η ΓΟΠ συμβαίνει συχνά, παρατηρείται αναστάτωση στην οικογένεια και έντονη ανησυχία.
Μπορεί όμως να εμφανίσει το μωρό και συμπτώματα που υποδηλώνουν επιπλεγμένη ΓΟΠ δηλαδή παλινδρομική νόσο όπως: Έντονο κλάμα, Ρουκετοειδείς εμέτους, Αιματέμεση, Πόνο ή δυσφορία στη σίτιση, Τέντωμα του κορμού και έκταση του κεφαλιού, Ανήσυχο ύπνο, Απώλεια η ανεπαρκή πρόσληψη βάρους, Βήχα, Βράσιμο, Άπνοια. Επομένως αν το παιδί υποφέρει από τη ΓΟΠ χρήζει αντιμετώπισης είτε με υποαλλεργικό γάλα είτε με φαρμακευτική αγωγή εφόσον το αντιαναγωγικό δεν βοηθά. Όλα αυτά όμως μετά από ιατρική οδηγία και παρακολούθηση.
Η Παναγιώτα Καφρίτσα είναι Διευθύντρια Παιδογαστρεντερολόγος Ευρωκλινικής Παίδων