Πώς γίνεται, όμως, να μένει κανείς ανεπηρέαστος από όσο συμβαίνουν γύρω του; Πώς να καταφέρει κανείς να προστατεύσει την ευτυχία του από τις εξωτερικές συνθήκες, όσο άσχημες κι αν είναι αυτές; Και εν τέλει, τι μπορεί να κάνει το άτομο που θα αναγνωρίσει ότι πάσχει από κατάθλιψη;
Τα συμπτώματα της κατάθλιψης
Σύμφωνα με την ψυχολόγο κ. Άρτεμη Αντωνίου, συμπτώματα κατάθλιψης μπορεί να βιώσει οποιοσδήποτε, κάποια στιγμή στη ζωή του. Τα συμπτώματα αυτά μπορεί να ξεκινήσουν ως πεσμένη διάθεση, η οποία θα συνεχιστεί για μεγάλο χρονικό διάστημα, που θα χειροτερεύει αντί να βελτιώνεται και θα αρχίζει να επηρεάζει αρνητικά τη ζωή μας.
Σύμφωνα με την ψυχολόγο, τα πιο χαρακτηριστικά συμπτώματα της κατάθλιψης είναι τα εξής:
- Έλλειψη ενδιαφέροντος για τη ζωή ή για πράγματα που μέχρι πρότινος σας ευχαριστούσαν.
- Κούραση και αίσθηση κόπωσης, χωρίς να έχει προηγηθεί κάποια δραστηριότητα.
- Μειωμένη ικανότητα συγκέντρωσης.
- Αλλαγές στην όρεξη (υπερβολική ή πολύ λίγη κατανάλωση φαγητού) και αυξομειώσεις βάρους.
- Αλλαγές στις συνήθειες του ύπνου (ανάγκη του ατόμου να κοιμάται διαρκώς ή πολύ λίγες ώρες ύπνου σε σχέση το σύνηθες, διακοπή ύπνου και δυσκολία στο να κοιμηθεί το άτομο ξανά).
- Εκνευρισμός, οξυθυμία ή απάθεια.
- Συνεχή προβλήματα ή ενοχλήσεις στο σώμα, τα οποία επιμένουν ακόμα και μετά από θεραπεία.
- Αυτοκτονικές σκέψεις.
Αντιμετωπίζοντας το πρόβλημα
Σύμφωνα με την Ελληνική Εταιρία Θετικής Ψυχολογίας, τα άτομα που βιώνουν πιο πολλά θετικά συναισθήματα έχουν λιγότερη κατάθλιψη και άγχος, ακόμα κι αν ζουν στο ίδιο περιβάλλον με τα υπόλοιπα άτομα. Τα θετικά συναισθήματα, δηλαδή, μας προστατεύουν από την κατάθλιψη. Είναι, λοιπόν, σπουδαίο να μπορεί κανείς να αναγνωρίζει τη δυνατότητά του να νιώθει θετικά συναισθήματα, ακόμα και στην καθημερινότητά του, αλλά και να τα «γεννά» εκεί που μπορεί να μην υπάρχουν. Είναι ακόμα πιο σημαντικό, να προσπαθεί κανείς να αναζητά μόνος του το νόημα της ζωής του.
Συχνά, βέβαια, αυτό δεν είναι εφικτό και το πρόβλημα χρειάζεται πιο ριζική αντιμετώπιση. Όπως μας λέει η κ. Αντωνίου «αν έχουν περάσει 9 μήνες που το άτομο συνεχώς νιώθει δυσάρεστα ή αν υπάρχει περιοδική επανάληψη της κατάθλιψης, τότε θα πρέπει να απευθυνθεί σε κάποιον ειδικό για συμβουλευτική και ψυχοθεραπεία». Όπως η κ. Αντωνίου εξηγεί, πιθανώς η ψυχοθεραπεία να μην ταιριάζει σε όλους τους ανθρώπους. Μπορεί, δηλαδή, κάποια άτομα να βοηθηθούν μέσω άλλων οδών, όπως ένα ταξίδι ή μέσω της θρησκείας, κάτι δηλαδή που να ταιριάζει περισσότερο στην κουλτούρα τους.
Η ψυχοθεραπεία λαμβάνει χώρα μεταξύ του ειδικού και του ατόμου που αντιμετωπίζει το πρόβλημα, υπό τη μορφή ατομικών συναντήσεων, οι οποίες μπορεί να διαρκούν 1-2 ώρες εβδομαδιαίως. Στόχος της είναι, μέσω της συζήτησης, να προαχθεί η ψυχική υγεία, η αυτογνωσία, η διεύρυνση της συνείδησης και αυτοπραγμάτωσης του ατόμου και τελικά το άτομο να καταφέρει να ξεπεράσει το πρόβλημα που αντιμετωπίζει, οριστικά.
Τονίζει, επίσης, η ειδικός ότι τα αντικαταθλιπτικά φάρμακα, στα οποία στρέφονται πολλοί προκειμένου να αντιμετωπίσουν έτσι πιο αποτελεσματικά το πρόβλημα μπορεί να αποδειχθούν έως και επιβλαβή. «Χρειάζεται καθοδήγηση από ειδικό πριν κάνει κανείς χρήση τέτοιων ψυχοενεργών ουσιών», εξηγεί.
Δείτε σε παλαιότερο άρθρο του Mama365 όσα θέλετε να ξέρετε για τα αντικαταθλιπτικά.
Το άτομο που υποφέρει για μεγάλο χρονικό διάστημα πρέπει, συμβουλεύει η κ. Αντωνίου, να βάλει προτεραιότητες και να σκεφτεί τι είναι σημαντικό για την ζωή του. Το κόστος του να ζει κανείς με κατάθλιψη, και να κάνει έτσι δύσκολη την καθημερινότητά του, μπορεί να είναι μεγαλύτερο από το ενδεχόμενο κόστος του να δεχτεί επαγγελματική βοήθεια. Άλλωστε, αν κανείς δεν έχει την οικονομική δυνατότητα να επισκεφθεί ψυχολόγο, υπάρχουν κάποιες κρατικές υπηρεσίες που μπορούν να παρέχουν συμβουλευτική δωρεάν (δείτε εδώ), καθώς και η τηλεφωνική Γραμμή Επικοινωνίας για την Κατάθλιψη: 1034.