Ο μεγάλος γιος ζηλεύει το μικρό

Ο μεγάλος γιος ζηλεύει το μικρό

Ερώτηση:

‘Έχω 2 γιους, 13 και 3 χρονών, και μία κόρη 15 χρονών. Το πρόβλημα είναι με τα αγόρια. Ο μεγάλος ζηλεύει, αλλά και ο μικρός πειράζει συνέχεια το μεγάλο, του πετάει πράγματα και παίρνει τα πράγματά του. Αποτέλεσμα είναι ο μεγάλος να έχει έντονα ξεσπάσματα και να τον χτυπά ή να τον βρίζει, ενώ μου λέει ότι θέλει να τον μετακομίσω από το δωμάτιό του. Επίσης, κάνει παράπονα ότι του ρίχνω συνεχώς το φταίξιμο και τον παραμελώ.

Απάντηση:

Η αλήθεια είναι ότι η διαφορά ηλικίας των δύο αγοριών σας είναι μεγάλη, γεγονός που θα κάνει την συγκατοίκηση στο ίδιο δωμάτιο ιδιαίτερα δύσκολή: ο μεγάλος σας γιος μπαίνει στην εφηβεία, όσο περνάει ο καιρός θα παίζει όλο και λιγότερο με παιχνίδια (αν δεν έχει ήδη σταματήσει), θα θέλει να μένει στο δωμάτιο μόνος του για να διαβάσει ή για να ασχοληθεί με τα ενδιαφέροντά του. Από την άλλη μεριά ο μικρός σας από εδώ και μπρος θα θέλει να παίζει με άλλα παιδιά, θα είναι ιδιαίτερα ενεργητικός και δραστήριος και θα θέλει να είναι στο επίκεντρο του ενδιαφέροντός σας.

Εφόσον δεν υπάρχει άλλη κρεβατοκάμαρα, ίσως θα πρέπει να σκεφτείτε πως θα οριοθετήσετε το χώρο του μεγάλου σας γιου: χρειάζεται να σεβαστείτε την ενόχληση του μεγάλου και να διαμορφώσετε τις συνθήκες έτσι ώστε να μην ενοχλεί ο ένας τον άλλο. Μια λύση θα μπορούσε να είναι η απομάκρυνση όλων των παιχνιδιών του μικρού από το δωμάτιο του και η μεταφορά τους σε έναν άλλο κοινόχρηστο χώρο πχ στο σαλόνι. Με αυτόν τον τρόπο ο μικρός δεν θα έχει λόγο να παραμένει στο δωμάτιο του κατά τη διάρκεια της ημέρας και κυρίως το απόγευμα που ο μεγάλος θα πρέπει να διαβάσει, οπότε τα παιδιά θα μοιράζονται το χώρο μόνο για τον ύπνο.

Το σίγουρο είναι ότι θα πρέπει εσείς να μεσολαβήσετε και να προστατέψετε τις ανάγκες και τα δικαιώματα των δύο παιδιών βρίσκοντας λύσεις που να λύνουν τα προβλήματα που αντικειμενικά θα προκύπτουν.

Προσέξτε να μην «φορτώνετε» στον μεγάλο την ευθύνη της σωστής συμπεριφοράς, δεν είναι υποχρεωμένος να ξέρει πως να χειριστεί ένα μικρούλη που τον ενοχλεί ή του πειράζει τα πράγματα, πρέπει εσείς να του δείξετε πως να φερθεί, όχι απλώς μαλώνοντας τον αλλά φέρνοντας του παραδείγματα εναλλακτικών χειρισμών. Συζητήστε μαζί του τις προθέσεις του μικρού – προφανώς δεν θέλει να τον ενοχλεί – να παίξει θέλει.

Η Έλενα Γιουρούκου είναι Νευροψυχολόγος Ευρωκλινικής Παίδων

Κάντε τη δική σας ερώτηση στους ειδικούς του Mama365

 

Οι ανωτέρω πληροφορίες απευθύνονται μόνο για γενική χρήση. Οι πληροφορίες που παρέχονται δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται για την διάγνωση, θεραπεία, περίθαλψη ή πρόληψη οποιασδήποτε νόσου χωρίς την συμβουλή εξειδικευμένου ιατρού και δεν αντικαθιστούν την ιατρική εξέταση και την ιατρική συμβουλή .Θα πρέπει να συμβουλεύεστε άμεσα ειδικό ιατρό για οποιοδήποτε πρόβλημα ή ζήτημα που σας απασχολεί. Ποτέ μην παραβλέψετε ή τροποποιήσετε ολικώς ή μερικώς ιατρική συμβουλή ή αναβάλλετε να συμβουλευθείτε ειδικευμένο ιατρό του ανωτέρω άρθρου. Ο συντάκτης του άρθρου δεν φέρει οιαδήποτε ευθύνη για οποιαδήποτε ενέργεια ή παράλειψη βασισμένη στις πληροφορίες και τα δεδομένα αυτού του δικτυακού τόπου.

v