Σύμφωνα με τους δερματολόγους, οι ραγάδες ταλαιπωρούν το 85% των εγκύων, ιδιαίτερα στους μαστούς και στην κοιλιά, κατά το γ' τρίμηνο της κύησης. Αυτό συμβαίνει εξαιτίας της απότομης και έντονης διάτασης του δέρματος. Σε σπανιότερες περιπτώσεις, κάποια φάρμακα ή ενδοκρινολογικά νοσήματα ενδέχεται να προκαλέσουν την εμφάνιση ραγάδων, ωστόσο σημαντικό ρόλο παίζει και η ποιότητα του δέρματος, η οποία είναι κληρονομική.
Πού εμφανίζονται
Οι ραγάδες συνήθως εμφανίζονται στους γλουτούς, στους μηρούς, στα γόνατα, στις κνήμες, στους βραχίονες και στο στήθος. Οι ίνες του κολλαγόνου και της ελαστίνης στο χόριο διαχωρίζονται, σχηματίζοντας γραμμώσεις στην επιφάνεια του δέρματος. Οι γραμμές αυτές στην αρχή έχουν ένα ερυθρό-ιώδες χρώμα λόγω υπεραιμίας και σχηματίζουν εντύπωμα (δηλαδή η επιφάνειά τους βρίσκεται κάτω από την επιφάνεια του δέρματος) και σταδιακά αποχρωματίζονται μέχρις ότου καταλήξουν σε ανοιχτότερο τόνο από αυτόν του φυσιολογικού δέρματος. Αποτελούν μόνιμη βλάβη του δέρματος το οποίο στην όψη είναι στιλπνό, ενώ στην αφή υπάρχει αίσθηση λέπτυνσης του δέρματος (αίσθημα κενού στην πίεση) και εύκολης ρυτίδωσης της επιδερμίδας.
Πώς θα τις προλάβετε
Σύμφωνα με τον πλαστικό χειρούργο κ. Αναστάσιο Τσεκούρα, δεν υπάρχουν θεραπευτικές αγωγές που να εμποδίζουν αποδεδειγμένα την εμφάνιση των ραγάδων, επομένως η πρόληψη παίζει τον σημαντικότερο ρόλο στην αποφυγή τους. Ο ίδιος, λοιπόν, προτείνει να αποφεύγουμε τις αυξομειώσεις στο βάρος μας, να ενυδατώνουμε σωστά τον οργανισμό μας πίνοντας τουλάχιστον 8 ποτήρια νερό την ημέρα και να χρησιμοποιούμε καθημερινά ενυδατική κρέμα σώματος (με πλούσια υφή αν το δέρμα μας είναι υπερβολικά αφυδατωμένο).
Αν ανησυχείτε ότι θα εμφανίσετε ραγάδες κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, πέρα από τις ειδικές κρέμες που μπορείτε να χρησιμοποιείτε καθημερινά, τις οποίες θα συστήσει ο φαρμακοποιός σας, θα πρέπει να φροντίσετε την κοιλιά σας μετά την εγκυμοσύνη, φορώντας ειδικό κορσέ για να αποφύγετε την χαλάρωση και κάνοντας γυμναστική, ιδιαίτερα κοιλιακούς που θα «σφίξουν» τους μυς της κοιλιάς.
Πώς θα τις αντιμετωπίσετε
Αν οι ραγάδες έχουν ήδη κάνει την εμφάνισή τους, μπορούν να αντιμετωπιστούν είτε συντηρητικά είτε επεμβατικά. Ο κ. Τσεκούρας εξηγεί:
Συντηρητική αντιμετώπιση των ραγάδων: Γίνεται με επιθέματα, τα οποία περιέχουν ουσίες που "θρέφουν" και "κινητοποιούν" τους ινοβλάστες. Μερικές από αυτές είναι η βιταμίνη C, η βιταμίνη E, τα φλαβονοειδή και άλλες φαρμακευτικές ουσίες, οι οποίες χρησιμοποιούνται ευρέως στη βιομηχανία ιατρικών καλλυντικών. Τα επιθέματα τοποθετούνται ακριβώς εκεί που εντοπίζεται το πρόβλημα.
Επεμβατική αντιμετώπιση των ραγάδων: Καθώς οι ραγάδες αποτελούν βλάβη που εντοπίζεται στο δίκτυο των κολλαγόνων ιστών, στόχος της παρέμβασης είναι να αυξηθεί η πυκνότητα κολλαγόνου στα σημεία όπου υπάρχει πρόβλημα. Για να γίνει αυτό, ο χειρουργός θα πρέπει να προκαλέσει ελεγχόμενη βλάβη στα σημεία αυτά, προκειμένου να «ξεγελάσει» το δέρμα και το αναγκάσει να παράγει κολλαγόνο σε τοπικό επίπεδο.
Αυτό μπορεί να γίνει είτε στην επιφάνεια είτε στα βαθύτερα στρώματα του δέρματος. Στην πρώτη περίπτωση, κάνοντας μικροδερμοαπόξεση και επιφανειακά πίλινγκ, ο γιατρός αφαιρεί κάποιες επιφανειακές στιβάδες του δέρματος, ώστε διεγείροντάς το να κινητοποιήσει τους μηχανισμούς ανάπλασής του. Στη δεύτερη, ο χειρουργός διοχετεύει με laser ενέργεια στο βάθος του δέρματος, χωρίς να προκαλέσει επιφανειακή βλάβη.
Η επιλογή της μεθόδου αντιμετώπισης θα γίνει, φυσικά, από τον ίδιο τον γιατρό, ο οποίος πρέπει να είναι έμπειρος στο θέμα των ραγάδων και να λάβει υπ’ όψιν του παραμέτρους όπως η ηλικία της ασθενούς, ο μηχανισμός δημιουργίας των ραγάδων, ο χρόνος που πέρασε από την εμφάνισή τους κ.ά.
Τα αποτελέσματα της αντιμετώπισης
Ο κ. Τσεκούρας τονίζει ότι οι ραγάδες αποτελούν ένα είδος ουλών του δέρματος, συνεπώς κύριος στόχος του γιατρού θα πρέπει να είναι η βελτίωσή τους και όχι απαραίτητα η εξαφάνισή τους. Αν πρόκειται για κόκκινες ραγάδες, οι οποίες δεν έχουν πολύ καιρό που εμφανίστηκαν, οι πιθανότητες βελτίωσης φτάνουν το 80%-90%. Αντίθετα, οι λευκές ραγάδες είναι πιο δύσκολο να επουλωθούν και σίγουρα θα χρειαστούν αρκετές συνεδρίες με laser. Το τελικό αποτέλεσμα θα μπορεί να εκτιμηθεί έως και 6 μήνες μετά το τέλος της θεραπείας.
Όσο για το κόστος των συνεδριών, αυτό φυσικά εξαρτάται από το μέγεθος του προβλήματος και την εικόνα των ραγάδων, όπως θα την εκτιμήσει ο εκάστοτε πλαστικός χειρούργος. Σε πολύ γενικές γραμμές πάντως, μία γυναίκα με λευκές ραγάδες, για τις οποίες θα πρέπει να κάνει τουλάχιστον 3-5 λέιζερ σε διάστημα 2-3 εβδομάδων το κόστος μπορεί να κυμαίνεται από 150 έως 250 ευρώ ανά συνεδρία.