Οι ειδικοί λένε ότι ο μάρσιππος μπορεί να έχει πολλά ακόμα οφέλη, π.χ. να ανακουφίσει ένα ταραγμένο μωρό ή ένα μωρό με κολικούς, να μειώσει τον κίνδυνο της μαμάς για επιλόχειο κατάθλιψη και να ενισχύσει τον δεσμό ανάμεσα σε γονιό και παιδί. Δεν είναι, μάλιστα, λίγοι οι γονείς που επιλέγουν τον μάρσιππο ήδη από τους πρώτους μήνες του μωρού τους (συνιστάται από τον 4ο και μετά), ενώ κάποιοι τον χρησιμοποιούν ακόμα και όταν αυτό έχει βαρύνει αρκετά, απλά και μόνο επειδή τους έχει βολέψει. Άλλοι, βέβαια, δηλώνουν ότι το μωρό τους δεν μπόρεσε ποτέ να προσαρμοστεί στον μάρσιπο ή ότι μετά από λίγη ώρα μεταφοράς είχαν μυϊκούς πόνους. Μήπως, όμως, απλά δεν είχαν βρει τον τύπο που τους βολεύει;
Ποιον τύπο μάρσιπου να επιλέξω;
Σημαντικό ρόλο κατά την επιλογή του μάρσιπου παίζει, λοιπόν, ο τύπος του, ο οποίος θα πρέπει να ανταποκρίνεται τόσο στις δικές σας ανάγκες όσο και στις φυσικές παραμέτρους του μωρού σας. Έτσι, μπορείτε να επιλέξετε έναν κλασικό μάρσιππο, με δύο λουριά για ώμους και αναπαυτικό «καθισματάκι» για μωρά, τον οποίον θα φοράτε είτε μπροστά, στο στήθος, είτε στην πλάτη. Με αυτόν όσο το μωρό είναι μικρό θα πρέπει να κοιτάζει στο στήθος σας και όταν πλέον θα μπορεί να στηρίξει το κεφαλάκι του, περί τους 6 μήνες, μπορεί να κοιτάζει έξω, προς τον κόσμο. Το μειονέκτημα του συγκεκριμένου τύπου είναι ότι δεν βολεύει για θηλασμό, ενώ είναι αρκετά ογκώδης για ένα νεογέννητο και βαρύς για ένα μεγαλύτερο μωρό.
Μπορείτε, επίσης, να επιλέξετε ένα sling, το οποίο ουσιαστικά είναι μία φαρδιά λωρίδα υφάσματος που φοριέται κατά μήκος του στήθους σας και πάνω από τον έναν ώμο, συνήθως έχει κάποια χοντρή επένδυση, σαν μαξιλαράκι για το μωρό, ενώ μπορεί να έχει και κάποιους κρίκους για καλύτερη εφαρμογή. Ο τύπος αυτός βολεύει πολύ κατά τον θηλασμό, τόσο το μωρό, όσο και εσάς αφού «κρύβει» το στήθος σας. Το μειονέκτημά του είναι ότι μία γυναίκα, ειδικά αν είναι μικρόσωμη, μπορεί να δυσκολευτεί να βολέψει όλο αυτό το ύφασμα, ενώ ο συγκεκριμένος τύπος δεν είναι ό,τι πιο αναπαυτικό για μωρά άνω των 5 κιλών.
Ένας ακόμα τύπος είναι το wrap, ο οποίος συνήθως φοριέται γύρω από το σώμα και περνά πάνω από τους δύο ώμους, ενώ έχει το πλεονέκτημα ότι μπορεί να τυλιχτεί με διάφορους σχηματισμούς και να προσαρμοστεί εύκολα, απλά και μόνο τραβώντας το ύφασμα. Επίσης, όπως το sling έτσι και το wrap κάνει τον θηλασμό παιχνιδάκι, όμως μπορεί να είναι εξίσου πολύπλοκο στο να φορεθεί και άβολο καθώς το μωρό βαραίνει.
Τέλος, ενδιαφέρον παρουσιάζει και ο μάρσιπος τύπου kagoo που αποτελεί ευρεσιτεχνία της Έφης Αρχοντουλάκη (*), ο οποίος είναι σχεδιασμένος με εργονομικούς ιμάντες, όπως ακριβώς μία σάκα, για ευκολία στον χειρισμό. Όπως η ίδια λέει στο Mama365, «η ιδέα προέκυψε από προσωπική μου ανάγκη. Είμαι μητέρα τεσσάρων παιδιών και είχα ανάγκη από έναν μάρσιπο που θα με διευκολύνει στις μετακινήσεις μου, χωρίς να καταπονώ τη μέση μου». Το πλεονέκτημα του kagoo είναι ότι ο γονιός μπορεί να έχει το μωρό πάνω του, με τα πόδια του να αγκαλιάζουν το σώμα, και να φορά τον μάρσιπο με μία απλή κίνηση.
Μάλιστα, είναι έτσι σχεδιασμένος ώστε να μπορεί κανείς να έχει πάνω του ταυτόχρονα δύο παιδιά, ένα μπροστά και ένα πίσω. Επίσης, o marsipokagoo μπορεί να «σηκώσει» από βρέφος έως νήπιο βάρους 15 κιλών, είναι οικολογικός (από 100% βαμβάκι) και μοναδικός ως προς το σχέδιο (δεν θα βρείτε δύο marsipokagoo από το ίδιο ύφασμα). Το μοναδικό του μειονέκτημα είναι ότι η μητέρα δε μπορεί να θηλάσει φορώντας τον.
Τι να προσέξετε πριν αγοράσετε μάρσιπο
Δοκιμάστε πολλά διαφορετικά είδη, πριν καταλήξετε στον δικό σας μάρσιπο, και βεβαιωθείτε ότι σας βολεύει και πληροί όλους τους κανόνες ασφαλείας. Δηλαδή:
-Ευελιξία: Προτιμάτε ένα sling όσο το μωρό σας είναι μικρούλι και έναν κλασικό μάρσιπο καθώς αυτό θα μεγαλώνει ή έναν μάρσιπο που να ανταποκρίνεται σε κάθε στάδιο ανάπτυξης;
-Άνεση για εσάς και το μωρό: Αφού δοκιμάσετε πολλά είδη, μαζί με το μωρό, φροντίστε αυτό που θα επιλέξετε πραγματικά να σας βολεύει, να μοιράζει ομοιόμορφα το βάρος του μωρού στο σώμα σας και να εφαρμόζει καλά πάνω σας. Εξίσου άνετο πρέπει να είναι και για το μωρό σας, το οποίο δεν πρέπει να πιέζεται και κυρίως πρέπει να μπορεί να αναπνέει ελεύθερα. Τέλος, βεβαιωθείτε ότι είναι εύκολο στη χρήση, δηλαδή ότι μπαινο-βγαίνει εύκολα, για να μην σας κουράσει.
-Βεβαιωθείτε ότι οι αεραγωγοί του μωρού σας δεν εμποδίζονται, ότι το πρόσωπο του μωρού δεν καλύπτεται από τον μάρσιπο και ότι μπορείτε ανά πάσα στιγμή να το κοιτάζετε.
-Διαβάστε τις οδηγίες: Διπλοτσεκάρετε το ελάχιστο βάρος μωρού που μπορεί να «σηκώσει» πριν βάλετε μέσα το μωρό σας.
-Προσοχή μετά τον θηλασμό: Αν θηλάζετε το μωρό σας μέσα στον μάρσιπο, φροντίστε όταν τελειώσετε να μετακινήσετε το μωρό σας, έτσι ώστε το κεφάλι του να κοιτάζει προς τα πάνω και να μην εμποδίζεται είτε από το σώμα σας είτε από τον μάρσιπο.
-Προσοχή όταν σκύβετε: Σκύβετε λυγίζοντας τα γόνατα, όχι τη μέση, αν θέλετε να πιάσετε κάτι, για να μην «ζουλήξετε» άθελά σας το μωρό.
-Ελέγχετε συχνά το μωρό σας για να βεβαιώνεστε ότι κάθεται καλά και με ασφάλεια.
-Ελέγχετε τον ίδιο τον μάρσιπο. Ανά διαστήματα ελέγχετε τον μάρσιπο για τυχόν σκισίματα ή φθορές και τσεκάρετε ότι τα λουριά του σφίγγουν κανονικά.
-Ύφασμα: Ίσως σας ενδιαφέρει και το ύφασμα που θα έχει ο μάρσιπος, π.χ. να αναπνέει το δέρμα το μωρού, αλλά να μην γίνεται μούσκεμα με μία βροχή, και να πλένεται.
-Προσοχή: Σύμφωνα με τον παιδίατρο της Mayo Clinic Jay L. Hoecker, οι γονείς θα πρέπει να αποφύγουν να χρησιμοποιούν μάρσιπο αν το μωρό τους είναι πρόωρο ή γεννήθηκε με χαμηλό βάρος (π.χ. λιγότερο από 2,5 κιλά), καθώς και αν δυσκολεύεται να αναπνεύσει (π.χ. επειδή έχει κρυώσει), γιατί η πίεση που ενδεχομένως δέχεται στο στήθος του μπορεί να το κάνει να ασφυκτιά.
(*) Τον marsipokagoo της Έφης Αρχοντουλάκη θα τον βρείτε μέσω της σελίδας της στο Facebook https://www.facebook.com/marsipokagoo, ενώ η ίδια διαθέτει χώρο έκθεσης και δειγματισμού στη Ν. Ερυθραία (κόστος marsipokagoo: 45 ευρώ).