Δοκιμάστε τα παρακάτω τρόφιμα και εντάξτε τα στη διατροφή σας. Θα χάσετε τα περιττά κιλά λίπους που σας ταλαιπωρούν και το αδυνάτισμα θα γίνει πιο εύκολο!
Ψάρια
Περιέχουν υψηλής βιολογικής αξίας πρωτεΐνες, οι οποίες αυξάνουν τη θερμογένεση και ενισχύουν τις καύσεις. Τα πιο παχιά ψάρια είναι καλή πηγή ω-3 λιπαρών οξέων, που βελτιώνουν την κυκλοφορία του αίματος και τη δραστικότητα της ινσουλίνης. Επίσης, αυξάνουν το σήμα της λεπτίνης στον εγκέφαλο η οποία προκαλεί την καύση λίπους και την μείωση της όρεξης. Τέλος, το λίπος των ψαριών περιέχει βιταμίνη D, η οποία είναι λιποτροπική. Καταναλώστε σολομό ή άλλα λιπαρά ψάρια (ρέγκα, σαρδέλα, κολιό, βακαλάο κ.ά.) 2-3 φορές εβδομαδιαίως και αποφύγετε τις καπνιστές, παστές ή τηγανητές εκδοχές τους.
Άπαχα κρέατα και αυγά
Η γαλοπούλα, το κοτόπουλο, τα αυγά και τα άλλα άπαχα κρέατα, όπως το άπαχο μοσχαρίσιο ψαχνό και το ψαρονέφρι, βοηθούν στην οικοδόμηση των μυών, ενώ παράλληλα και στην καύση του λίπους που έχει αποθηκεύσει ο οργανισμός σας. Επίσης, καταπολεμούν την πείνα, ενώ οι βιταμίνες, ο σίδηρος και ο ψευδάργυρος που περιέχονται σε αυτά βοηθούν στην καλή λειτουργία του οργανισμού.
Συγκεκριμένα:
To κοτόπουλο και η γαλοπούλα λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς τους σε πρωτεΐνες και της χαμηλής σε κορεσμένα λιπαρά, μπορούν να καταναλωθούν πιο συχνά από άλλα κρέατα, π.χ. 2-3 φορές εβδομαδιαίως.
Είναι, επίσης, σχετικά φθηνά, εύκολα να παρασκευαστούν με διάφορους τρόπους, παρέχοντας έτσι τη δυνατότητα για μια ποικιλία επιλογών φαγητού, ενώ τρώγονται εξίσου ευχάριστα και κρύα, π.χ. την επόμενη μέρα μέσα σε σαλάτα.
Το άπαχο μοσχάρι αποτελεί άριστη πηγή πρωτεϊνών, καρνοσίνης, βιταμινών Β, σιδήρου και ψευδαργύρου. Προτιμήστε να το καταναλώνετε βραστό ή ψητό και να το συνοδεύετε με λαχανικά και ρύζι καστανό, πλιγούρι, κινόα ή γλυκοπατάτα. Μπορεί επίσης να κοπεί ως κιμάς και να γίνει μπιφτέκια με βρώμη, μυρωδικά και λίγο λιναρόσπορο.
Το ψαρονέφρι διαθέτει περισσότερες πρωτεΐνες και λιγότερο λίπος από όλα τα άλλα κόκκινα κρέατα, με εξαίρεση το βουβαλίσιο, ενώ είναι καλή πηγή βιταμινών Β, συμπεριλαμβανομένης της Β12, και σιδήρου. Καταναλώστε το 1 φορά εβδομαδιαίως, π.χ. με μουστάρδα καυτερή, λαχανικά και ρύζι καστανό, πλιγούρι, κινόα ή γλυκοπατάτα.
Τα αυγά, λόγω της υψηλής και καλής πρωτεΐνης τους, διατηρούν για ώρες το αίσθημα του κορεσμού. Τα ασπράδια αποτελούν εξαιρετική πηγή πρωτεϊνών, ενώ ο κρόκος είναι πραγματικά διατροφικός θησαυρός. Τρώγοντας 1 αβγό με τον κρόκο του ή 3-4 ασπράδια είτε στο πρωινό είτε σε κάποιο επόμενο γεύμα, θα αισθανθείτε πιο χορτάτες, θα ενδυναμώσετε τις καύσεις σας και θα χάσετε πιο πολύ λίπος.
Άλλες τροφές που βοηθούν στην καύση του λίπους:
Αποβουτυρωμένα γαλακτοκομικά προϊόντα
Η πρωτεΐνη που περιέχουν τα γαλακτοκομικά προϊόντα δημιουργεί κορεσμό στον οργανισμό. Αποφεύγοντας και τα λιπαρά που κρύβουν τα πλήρη, τα αποβουτυρωμένα γαλακτοκομικά είναι κατάλληλα για την απώλεια κιλών ιδίως στην περιοχή της κοιλιάς.
Ψωμί ολικής άλεσης
Πρόκειται για μια φυσική πηγή ινών και σύνθετων υδατανθράκων. Το ψωμί ολικής άλεσης (αντί για το άσπρο ψωμί) είναι ένα τρόφιμο κατάλληλο για δίαιτα και μπορεί να βοηθήσει στην καύση του περιττού λίπους. Το ψωμί ολικής άλεσης είναι πλούσιο σε φυτικές ίνες και είναι αρκετά χορταστικό, γι' αυτό θα πρέπει να προτιμάται σε σχέση με το άσπρο. Ωστόσο, για καλύτερα αποτελέσματα θα πρέπει να καταναλώνεται με μέτρο.
Όσπρια
Τα όσπρια είναι χαμηλά σε λιπαρά, πλούσια σε φυτικές ίνες, με υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες και πολύ χαμηλά στον γλυκαιμικό δείκτη. Αυτό είναι ένα εξαιρετικό φαγητό για όσες από εσάς δεν τρώτε κρέας, δεδομένου ότι είναι μια μεγάλη πηγή πρωτεΐνης. Έχοντας υψηλή περιεκτικότητα σε ίνες, τα όσπρια παρέχουν ένα τέλειο μεταβολικό περιβάλλον για την απελευθέρωση και μεταβολισμό λιπαρών οξέων.
Τα όσπρια βοηθούν στην ανάπτυξη των μυών και είναι μια τροφή που καίει το λίπος μέσω της διέγερσης του μεταβολισμού. Βοηθούν στο να αισθάνεστε χορτάτες για περισσότερο χρόνο και μειώνουν τη λαιμαργία για φαγητό.
Ξηροί καρποί
Λόγω των Ω3 λιπαρών οξέων καίνε τα κορεσμένα λιπαρά που παίρνουμε από τη διατροφή. Οι ξηροί καρποί, γενικότερα, περιέχουν και τα λιποτροπικά θρεπτικά συστατικά ινοσιτόλη και μεθειονίνη. Η ινοσιτόλη διεγείρει τον μεταβολισμό και την καύση λίπους. Η μεθειονίνη βοηθά το συκώτι να επεξεργαστεί τα λίπη και έτσι να μην τα αποθηκεύει. Είναι επίσης και ένα υγιεινό σνακ. Επιλέξτε για σνακ μια χούφτα με άψητους ανάλατους ξηρούς καρπούς.
Θα σας εφοδιάσουν με ενέργεια και βιταμίνες και θ'αποφύγετε τις περιττές θερμίδες που θα σας έδινε κάποιο άλλο σνακ. Πολύ καλές επιλογές είναι τα καρύδια και τα αμύγδαλα. Για παράδειγμα, 10-12 άψητα και ανάλατα αμύγδαλα καθημερινά αντί άλλου σνακ ισόποσων θερμίδων, αλλά υψηλότερου σε υδατάνθρακες, επιφέρουν μεγαλύτερο κορεσμό της πείνας, ενισχύουν το μυϊκό ιστό, συνεισφέρουν στην επιτάχυνση του μεταβολισμού και προάγουν την απώλεια βάρους.
Μήλα
Πλούσια σε πολυφαινόλες, αντιοξειδωτικά που συμβάλλουν και στην απώλεια λίπους. Αν καταναλώσετε 1 μήλο 10 λεπτά πριν από κάποιο γεύμα, αυτό θα σας βοηθήσει να νιώσετε μεγαλύτερη στομαχική πληρότητα και έτσι θα μειώσετε την ποσότητα φαγητού στο γεύμα σας.
Πιπεριές
Οι καυτερές κόκκινες πιπεριές ελαττώνουν την όρεξη και μειώνουν την ποσότητα φαγητού που καταναλώνετε. Επιπλέον, διεγείρουν τη θερμογένεση και αυξάνουν το μεταβολικό ρυθμό. Προσθέστε πιπεριές σε φαγητά και σαλάτες, φτιάξτε πικάντικες σάλτσες χωρίς πολλά λιπαρά ή χρησιμοποιήστε μπούκοβο. Ωστόσο, καλό είναι χρησιμοποιούνται με προσοχή, επειδή μπορεί να προκαλέσουν ενοχλήσεις στο στομάχι.
Υπάρχουν και άλλες τροφές που μπορούν να βοηθήσουν σημαντικά στην καύση του λίπους. Για παράδειγμα, το μπρόκολο, το σπανάκι, τα μούρα και το πράσινο τσάι είναι τροφές που όντως μπορούν να βοηθήσουν σημαντικά. Εκτός όμως από το είδος των τροφών που πρέπει να επιλέξετε, αν θέλετε να κάψετε το περιττό λίπος, καλό είναι η προσπάθεια αυτή να συνδυάζεται και με τον περιορισμό των ποσοτήτων, όπως επίσης και με τακτική άσκηση, η οποία αποτελεί έναν πολύ καλό τρόπο ενεργοποίησης του μεταβολισμού.