Η ακτινογραφία στο παιδί

Η ακτινογραφία στο παιδί

Ερώτηση:
Καλησπέρα σας! Έχω ένα αγοράκι 2 ετών που προχθές έπεσε από την καρέκλα με το πίσω μέρος του κεφαλιού και χτύπησε στα πλακάκια της βεράντας. Έκανε καρούμπαλο, κοκκίνισε αρκετά στο πρόσωπο και κυρίως στα αυτιά αλλά ο άντρας μου επέμενε να μην τον πάμε να κάνει ακτινογραφία ώστε να μην εκτεθεί σε ακτινοβολία, "άδικα". Σε ποιές περιπτώσεις επιβάλλεται η ακτινογραφία και πόσο ακίνδυνη ή επικίνδυνη είναι τελικά για ένα παιδάκι; Σας ευχαριστώ!
Απάντηση:

Απ. 1: Κάθε κάκωση κεφαλής δεν χρειάζεται ακτινογραφία. Ο νευροχειρουργός εκτιμά τη κλινική κατάσταση του παιδιού και συστήνει την ακτινογραφία. Η γνώμη μου ως ακτινολόγος είναι ότι η ακτινογραφία επιβάλλεται σε περίπτωση κακοποίησης του παιδιού. Όσον αφορά την επικινδυνότητα αυτής έχω να σας συμβουλεύσω να αποφεύγετε τις άσκοπες ακτινογραφίες στα παιδιά που είναι οργανισμοί σε ανάπτυξη. Η δόση που παίρνουν με μια ακτινογραφία κρανίου είναι χαμηλή ίση με 0.07mSv (επιτρεπτή δόση 1mSv το χρόνο).

Απ. 2: Στην προκειμένη περίπτωση, η ακτινογραφία θα έπρεπε να είχε γίνει, εντός ολίγων ωρών από το ατύχημα. Δεν έχει νόημα να γίνει μέρες μετά, εκτός κι αν υπάρχουν νευρολογικά συμπτώματα στο παιδί, οπότε πρέπει να εξεταστεί από νευροχειρουργό. Ο γενικός κανόνας είναι ότι κάνουμε ακτινογραφίες κρανίου κατά πρόσωπο και πλάγια (face και profil), σε όλα τα παιδιά που χτυπούν το κεφάλι, ιδίως αν έχουν βίαιο τρόπο κάκωσης, π.χ. πτώση από ύψος πάνω από 1 μέτρο, και σχηματίζεται κεφαλαιμάτωμα, είτε υπάρχουν άλλα συμπτώματα είτε όχι. Για να γίνει ακτινογραφία πρέπει πρώτα το παιδί να έχει εξεταστεί από παιδοχειρουργό ή νευροχειρουργό. Η ακτινογραφία επιβάλλεται ιδίως αν το παιδί παρουσιάζει επιπρόσθετα υπνηλία, εμέτους ή αλλαγή της συμπεριφοράς του. Χαρακτηριστικά αναφέρουμε ότι σε ένα παιδί με κάκωση κεφαλής και καθαρή ακτινογραφία, χωρίς κάταγμα, οι πιθανότητες εγκεφαλικής κάκωσης είναι 1 στις 65.000, ενώ σε παιδί με κάταγμα, οι πιθανότητες αυτές είναι 1 στις 60, δηλαδή 1000 φορές μεγαλύτερες. Το ποσό ακτινοβολίας που λαμβάνει το παιδί είναι αμελητέο και σίγουρα δικαιολογείται σε μια κάκωση κεφαλής. Σε μωρά που η πληγή δεν έχει κλείσει, μπορούμε να αποφύγουμε την ακτινογραφία και να κάνουμε υπερηχογράφημα εγκεφάλου.

H κ. Μαρία Κατσικάρη είναι Διευθύντρια Ακτινολογικού Τμήματος Ευρωκλινικής Παίδων, ο κ. Νικόλαος Μαραθεύτης είναι Διευθυντής Νευροχειρουργικού Τμήματος Ευρωκλινικής Παίδων.

Κάντε τη δική σας ερώτηση στους ειδικούς του Mama365.gr

 

Οι ανωτέρω πληροφορίες απευθύνονται μόνο για γενική χρήση. Οι πληροφορίες που παρέχονται δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται για την διάγνωση, θεραπεία, περίθαλψη ή πρόληψη οποιασδήποτε νόσου χωρίς την συμβουλή εξειδικευμένου ιατρού και δεν αντικαθιστούν την ιατρική εξέταση και την ιατρική συμβουλή .Θα πρέπει να συμβουλεύεστε άμεσα ειδικό ιατρό για οποιοδήποτε πρόβλημα ή ζήτημα που σας απασχολεί. Ποτέ μην παραβλέψετε ή τροποποιήσετε ολικώς ή μερικώς ιατρική συμβουλή ή αναβάλλετε να συμβουλευθείτε ειδικευμένο ιατρό του ανωτέρω άρθρου. Ο συντάκτης του άρθρου δεν φέρει οιαδήποτε ευθύνη για οποιαδήποτε ενέργεια ή παράλειψη βασισμένη στις πληροφορίες και τα δεδομένα αυτού του δικτυακού τόπου.

v