Στην ηλικία 1-3 ετών το γάλα αποτελεί συμπληρωματική τροφή στο εμπλουτισμένο με άλλες τροφές πλέον διαιτολόγιο του νηπίου. Στην ηλικία αυτή χρειάζονται για την κάλυψη σε ασβέστιο 2 μερίδες γαλακτοκομικών την ημέρα, δηλαδή γάλα, ή τυρί, η γιαούρτι ή ριζόγαλο ή κρέμα. Το ποιο γάλα είναι το κατάλληλο δεν μπορεί να απαντηθεί αφού το νήπιο μπορεί να πιει από φρέσκο γάλα μέχρι εβαπορέ ή σκόνη αρκεί να είναι πλήρες, όχι με μειωμένα λιπαρά.
Είναι θέμα κυρίως γεύσης ή οικογενειακής πρακτικής. Λόγω του φαινομένου της παιδικής παχυσαρκίας και μεταβολικού συνδρόμου στην ενήλικο ζωή υπάρχει η τάση τα τελευταία χρόνια να αντικαθιστούν τα ζωικά λιπαρά του αγελαδινού γάλακτος με φυτικά λιπαρά και να συστήνονται τα γάλατα αυτά είτε σε μορφή σκόνης είτε σε υγρή μορφή για την νηπιακή ηλικία με σκοπό τηn πρόληψη του μεταβολικού συνδρόμου.
Η Παναγιώτα Καφρίτσα είναι Διευθύντρια Γαστρεντερολογικού Τμήματος Ευρωκλινικής Παίδων.