Οι παιδίατροι λένε πως η απέχθεια -συχνά φόβος- προς το νερό μπορεί να είναι παροδική, ενώ μπορεί να αποτελεί και στοιχείο του χαρακτήρα του παιδιού. Συμβουλεύουν, πάντως, τους γονείς ότι δεν είναι ανάγκη να κάνουν μπάνιο το παιδί κάθε φορά που η φρουτόκρεμα κολλά στα μαλλιά του, ενώ προτείνουν τις παρακάτω στρατηγικές για να το... καλμάρουν, όταν πραγματικά πρέπει να μπει στη μπανιέρα, βοηθώντας το σιγά-σιγά ακόμα και να αγαπήσει το αφρόλουτρο.
Θετικοί συσχετισμοί
Δεν έχει αλλάξει τίποτα, κι όμως στα καλά καθούμενα το παιδί δείχνει να μισεί αυτό που μέχρι πριν λίγο καιρό απολάμβανε γεμάτο χαρά. Τι έφταιξε; Σύμφωνα με τους αναπτυξιολόγους, αυτό που αλλάζει, καθώς το παιδί μεγαλώνει, είναι η ικανότητά του να εκτιμά το αίτιο και το αποτέλεσμα. Καθώς, λοιπόν, εξελίσσεται η γνωστική του αντίληψη, αλλάζει και ο τρόπος που αντιλαμβάνεται όλα όσα συνδέονται με το μπάνιο. Για παράδειγμα, ο ήχος από το σιφόνι μπορεί πια να μην του ακούγεται αστείος αλλά τρομακτικός και το λείο εσωτερικό της μπανιέρας μπορεί να φαντάζει υπερβολικά «γλιστερό». Αλλάζει, λοιπόν, η οπτική του παιδιού.
Μπορείτε να μειώσετε το άγχος που του δημιουργεί η νέα αυτή αντίληψη του μπάνιου, βοηθώντας το παιδί να αποκτήσει νέους θετικούς συσχετισμούς που μετατρέπουν την διαδικασία σε ώρα χαράς. Για παράδειγμα, τοποθετώντας στη μπανιέρα ένα παιχνίδι στο οποίο δεν θα μπορέσει να αντισταθεί. Μπορείτε, μάλιστα, κατά καιρούς να αλλάζετε το παιχνίδι για να κάνετε τη διαδικασία ακόμα πιο ελκυστική. Με τον τρόπο αυτό το παιδί μπορεί ακόμα και να ανυπομονεί για την ώρα του μπάνιου.
Π.χ. Δείτε εδώ το Σιντριβάνι δραστηριοτήτων μπανιέρας, από το Imaginarium (τιμή: 29,95 ευρώ).
Το καλό παράδειγμα
Επηρεάστε το απρόθυμο για μπάνιο παιδί σας δίνοντας εσείς το καλό παράδειγμα και δείχνοντάς πόσο διασκεδαστικό είναι να κάνει μπάνιο. Καλέστε να έρθει μαζί σας την ώρα που κάνετε εσείς μπάνιο, αλλά μην το πιέσετε να μπει μαζί σας στη μπανιέρα, λένε οι παιδίατροι. Έχετε μαζί σας και τα αγαπημένα του παιχνίδια μπάνιου, πλαστικά παπάκια που επιπλέον, παιχνίδια που βγάζουν σαπουνόφουσκες και δείξτε του πώς μπορείτε να παίξετε με αυτά. Αν το παιδί αρνηθεί να παίξει μην επιμείνετε. Συνεχίστε το διασκεδαστικό σας μπάνιο τραγουδώντας τα αγαπημένα του τραγούδια, φτιάχνοντας αστεία σχήματα με τα μαλλιά σας και τις σαπουνάδες και ζητώντας από το παιδί βοήθεια για να ξεπλύνετε τις σαπουνάδες από τη μπανιέρα.
Για κάποια παιδιά είναι πολύ πιο εύκολο να μπουν στη μπανιέρα αν είναι και η μαμά τους μέσα, ενώ άλλα αποκτούν αυτοπεποίθηση να μπουν μόνο τους αν η παραπάνω διαδικασία έχει επαναληφθεί αρκετές φορές.
Εναλλακτικές
Τα αισθήματα ανικανότητας είναι αυτά που συνήθως εντείνουν το άγχος και τον φόβο για κάτι. Δώστε, λοιπόν, στο παιδί σας τη δυνατότητα να έχει και αυτό μέρος του ελέγχου ως προς τις εναλλακτικές σχετικά με το μπάνιο του. Για παράδειγμα, επιτρέψτε του να επιλέξει κάποια νέα παιχνίδια που θα μπορούσε να πάρει μαζί στο μπάνιο ή δώστε του τη δυνατότητα να επιλέξει πότε θα κάνει μπάνιο. Ρωτήστε το, για παράδειγμα, «προτιμάς να κάνεις μπάνιο πριν διαβάσουμε αυτό το παραμύθι ή αφού το διαβάσουμε;». Όταν, πλέον, το παιδί θα έχει μπει στη μπανιέρα, αναλάβετε ρόλο ντετέκτιβ: Παρατηρήστε τι είναι ακριβώς είναι αυτό που το κάνει να νιώθει άβολα στο μπάνιο και βοηθήστε το παιδί να το ξεπεράσει δίνοντάς του επιπλέον επιλογές. Για παράδειγμα, αν παρατηρήσετε ότι δεν του αρέσει το άρωμα του σαμπουάν, δοκιμάστε ένα άλλο ή αν δεν θέλει να το τρίβετε με σφουγγάρι χρησιμοποιήστε μόνο τα χέρια σας.
Αντί για μπάνιο
Σκεφτείτε να δοκιμάσετε άλλους τρόπους να καθαρίζετε το παιδί σας, μέχρι να αρχίσει να αγαπά το μπάνιο. Με το να γίνετε λίγο πιο ελαστικοί στο θέμα του μπάνιου θα του δώσετε να καταλάβει ότι σέβεστε τα συναισθήματά του και δεσμεύεστε να βρείτε λύσεις για το πρόβλημα. Έτσι, μία φορά την εβδομάδα μπορείτε αντί για μπάνιο να το καθαρίζετε με ένα βρεγμένο πανί, να το πλένετε τοπικά στον νιπτήρα ή, τους πολύ ζεστούς μήνες, να δοκιμάζετε ακόμα και το λάστιχο στην αυλή.
Πηγή: Mom.me