6 γεύματα για ιδιότροπα παιδιά

6 γεύματα για ιδιότροπα παιδιά

Δεν είναι λίγοι οι γονείς που δίνουν αγώνα για να ετοιμάσουν φαγητά που θα αρέσουν στα παιδιά τους τόσο ώστε να φάνε. Παρακάτω, όμως, θα δείτε γεύματα που συνδυάζουν γεύση και υψηλή διατροφική αξία, για να καταφέρετε να ικανοποιήσετε και τις μεγαλύτερες ιδιοτροπίες.

Πρωινό

Bagel με μπανάνα: Κόψτε ένα bagel στη μέση, απλώστε φυστικοβούτυρο ή ταχίνι και μερικές φετούλες μπανάνας.

Ομελέτα με μπρόκολο και τυρί: Χτυπήστε τα ασπράδια από τρία αυγά, ρίξτε μέσα ¾ της κούπας ψιλοκομμένο μπρόκολο και ¼ της κούπας τριμμένη μοτσαρέλα, ανακατέψτε το μείγμα και βάλτε το σε ένα τηγάνι με ελάχιστο ελαιόλαδο. Ψήστε την ομελέτα και από τις δύο πλευρές και έχετε ετοιμάσει ένα χορταστικό και υγιεινό πιάτο για πρωινό.

Σνακ

Muffin Ολικής Άλεσης

Υλικά:
2 κούπες αλεύρι ολικής άλεσης
1/2 κούπα σταφίδα μαύρη (κορινθιακή)
4 κ.σ. καστανή ζάχαρη και λίγη για πασπάλισμα
2 κ.γ. μπέικιν πάουντερ ή 1/2 κ.γ. σόδα φαγητού
1/2 κ.γ. σκόνη κανέλας
1/2 κ.γ. σκόνη μοσχοκάρυδου
1/2 κ.γ. σκόνη τζίντζερ (ζιγγίβερι ή πιπερόριζα)
1/4 κ.γ. αλάτι
1 κούπα γάλα με 1,5% λιπαρά
1 αυγό
2 κ.σ. ελαιόλαδο
2 κ.σ. σπορέλαιο (ή λιωμένο βούτυρο)
1 κ.σ. μηλόξιδο ή χυμό λεμονιού
1 κ.γ. εσάνς βανίλιας (ή 1 βανίλια σε σκόνη)

Εκτέλεση:
Προθερμαίνετε το φούρνο στους 175˚C. Λαδώνετε και αλευρώνετε ένα ταψάκι για muffins με 12 φόρμες ή βάζετε τα ειδικά χαρτάκια ψησίματος.

Ανακατεύετε σε ένα μπολ όλα τα στερεά υλικά, το αλεύρι, το μπέικιν πάουντερ, τη ζάχαρη, της σταφίδες κ.ο.κ.
Σε μπολ βάζετε όλα τα υγρά υλικά, το αυγό, το λάδι, το γάλα κ.ο.κ. και τα χτυπάτε με σύρμα να ενωθούν. Τα προσθέτετε στα στερεά υλικά και ανακατεύετε απαλά με ένα κουτάλι.

Μοιράζετε το μείγμα στις θήκες. Πασπαλίζετε με καστανή ζάχαρη και ψήνετε για 20 με 25 λεπτά.

Τα αφήνετε στις θήκες να κρυώσουν για 5 λεπτά και στη συνέχεια τα ξεφορμάρετε και τα σερβίρετε. Τρώγονται σκέτα, αλλά γίνονται σχετικά άγλυκα και συνδυάζονται ιδανικά με μαρμελάδα ή γλυκό του κουταλιού της αρεσκείας σας, τυρί, μερέντα, μέλι ή ό,τι άλλο θέλετε. Επιπλέον, αντί για σταφίδες, μπορείτε να βάλετε μέσα αποξηραμένα φρούτα ή και βατόμουρα.

(Συνταγή: axortagos)

Ντιπ γιαουρτιού με φρέσκα λαχανικά

Υλικά για το ντιπ:
1/4 πράσο, κομμένο σε φέτες (πράσινο και λευκό μέρος)
1 πρέζα αλάτι
1 πρέζα πιπέρι
5 φύλλα βασιλικού
1 1/2 κουταλάκι του γλυκού (7 ml) χυμός λεμονιού
1/3 φλιτζανιού (80 ml) κρέμα γάλακτος
2 κουταλιές της σούπας (30 ml) γιαούρτι
1 1/2 κουταλάκι του γλυκού (7 ml) φρέσκο μαϊντανό, ψιλοκομμένο
Λαχανικά: Μπορείτε να το συνδυάσετε με φρέσκα, τραγανά λαχανικά όπως καρότα, πιπεριές, «δεντράκια» από μπρόκολο και κουνουπίδι, τοματίνια.

Εκτέλεση:
Σε ένα τηγάνι σοτάρετε το πράσο σε μέτρια φωτιά, 2 - 3 λεπτά. Αλατοπιπερώνετε με αλάτι και πιπέρι. Στο μπλέντερ χτυπάτε τον βασιλικό με τον χυμό λεμονιού. Σε ένα μπολ, χτυπήστε ελαφρά μαζί την κρέμα γάλακτος, γιαούρτι και πράσο, τον βασιλικό και ανακατεύετε. Προσθέστε το μαϊντανό και σερβίρετε.

(συνταγή: sidagi)

Κυρίως

Κοτόπουλο με λαχανικά και κριθαράκι

Υλικά:
1 κολοκυθάκι
2 μέτριες μελιτζάνες σε κομματάκια
3/4 κούπας λάδι
1 κιλό φιλέτα από κοτόπουλο (στήθος και μπούτι), χωρίς κόκκαλο
2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο
1 μεγάλο κρεμμύδι σε φέτες
4 μεγάλες ώριμες ντομάτες χωρίς τη φλούδα και τους σπόρους, σε κομματάκια
1 κόκκινη, 1 κίτρινη και 1 πράσινη πιπεριά σε λωριδίτσες
αλάτι και πιπέρι
300 γρ. κριθαράκι
1 1/2 κούπας ζεστό νερό
1 κούπα τριμμένη κίτρινη μαλακιά κεφαλογραβιέρα

Εκτέλεση:
Κόψτε το κολοκυθάκι σε φέτες και τηγανίστε τες ελαφρά.
Αλατίστε τις μελιτζάνες κι αφήστε τες να σταθούν 1 ώρα σε τρυπητό. Ξεπλύντε, στύψτε τες και τηγανίστε τες ελαφρά.
Σε μια μεγάλη κατσαρόλα, βάλτε τα 2/3 του λαδιού επάνω σε δυνατή φωτιά να ζεσταθεί και σοτάρετε τα κομμάτια του κοτόπουλου, να ροδίσουν ελαφρά. Προσθέστε το σκόρδο και τα κρεμμύδια κι ανακατέψτε τα επάνω στη φωτιά, να μαραθούν.

Ρίξτε μέσα στην κατσαρόλα τις ντομάτες, τις πιπεριές, τις μελιτζάνες, το κολοκύθι, αλάτι και πιπέρι. Σκεπάστε, χαμηλώστε τη φωτιά και σιγοβράστε, ώσπου να μισομαλακώσουν τα υλικά.

Σ' ένα μικρό τηγάνι, βάλτε το υπόλοιπο λάδι και σοτάρετε το κριθαράκι ανακατεύοντάς το μερικά λεπτά επάνω σε δυνατή φωτιά.

Αδειάστε το κριθαράκι μέσα στην κατσαρόλα με το κοτόπουλο, προσθέστε το νερό, σκεπάστε κι αφήστε το να σιγοβράσει, ώσπου να μαλακώσει και να πιεί όλο το νερό. Αν θέλετε, αδειάστε το φαγητό σε πυρίμαχη πιατέλα, πασπαλίστε το με το τριμμένο τυρί και βάλτε το κάτω από το γκριλ 7'-8', ώσπου να λιώσει και να ροδίσει ελαφρά το τυρί. Σερβίρετέ το αμέσως.

(συνταγή: Sintagespareas)

Σπιτικό Burger

Υλικά:
1 κιλό κιμά μοσχαρίσιο
2 κρεμμύδια
4 κουταλιές κέτσαπ
1 κουταλιά μουστάρδα
1 κουταλιά wastersauce
1 κουταλιά chili η tabasco
λίγη φρυγανιά τριμμένη (προαιρετικά)
Για τον σχηματισμό του burger:
ψωμί για burger
τυρί cheddar
πίκλες

Εκτέλεση:
Ψιλοκόβετε τα κρεμμύδια και τα μαγειρεύετε με λίγο λάδι, αλάτι και πιπέρι, για 30 λεπτά περίπου. Αφήνετε να κρυώσουν τα κρεμμύδια και στη συνέχεια προσθέτετε όλα τα υλικά. Πλάθετε σε μικρά και λεπτά μπιφτέκια και ψήνετε στη σχάρα για 7 λεπτά από την κάθε πλευρά. Βάζετε από μια φέτα τυρί πάνω και περιμένετε να λιώσει.
Κόβετε τα ψωμάκια στη μέση και βάζετε στη μια πλευρά κέτσαπ και στην άλλη μουστάρδα. Βάζετε το μπιφτέκι με το τυρί και ντομάτα και... δίνετε στα παιδιά να απολαύσουν!

v