H κρίση ωφελεί τον γάμο!

H κρίση ωφελεί τον γάμο!

Τα κοινά προβλήματα μάς φέρνουν πιο κοντά. Κι αν παρασυρμένοι από τον τυφώνα της οικονομικής κρίσης, συχνά ξεχνάμε αυτή τη θετική «παρενέργεια», έρχεται να μας την υπενθυμίσει πρόσφατη έρευνα που βρήκε ότι η κακή οικονομική κατάσταση βελτιώνει τη σχέση μεταξύ των συντρόφων.

Σε αυτό το συμπέρασμα κατέληξαν δύο ψυχολόγοι του Πανεπιστημίου της Utah, σύμφωνα με τους οποίους τα ζευγάρια που ρίχνουν το φταίξιμο για τα οικονομικά τους προβλήματα στην εθνική οικονομία, δηλώνουν αρκετά ικανοποιημένα από τη σχέση τους.

«Δεν φταις εσύ αγάπη μου, το μνημόνιο φταίει»

Το πόρισμα των ερευνητών στηρίζεται σε δύο λογικές εξηγήσεις: η μία είναι ότι πράγματι, όταν οι άνθρωποι έχουν τον ίδιο κοινό «εχθρό» για να κατηγορήσουν, νιώθουν καλύτερα για τον εαυτό τους και πιο δεμένοι σαν ομάδα – και αυτόν δεν αφορά μόνο τις ερωτικές σχέσεις αλλά και τις επαγγελματικές. Η δεύτερη είναι ότι υποσυνείδητα οι οι σύζυγοι κατανοούν ότι το να κατηγορήσουν για τα οικονομικά τους προβλήματα τον άνθρωπο που κοιμάται δίπλα τους κάθε βράδυ σε καμία περίπτωση δεν θα βοηθήσει την κατάσταση, αντίθετα θα κάνει τα πράγματα χειρότερα, ακόμα κι αν αυτός ο άνθρωπος μπορεί να έχει μερίδιο ευθύνης.

Η πρόσβαση που έχουμε όλοι τα τελευταία χρόνια στη συνεχή ενημέρωση, από κάθε μορφής μέσο, σχετικά με την οικονομική κατάσταση όχι μόνο στη χώρα μας αλλά και παγκοσμίως, έχει αποτελέσει ένα είδος διαφυγής από τα πραγματικά προβλήματα ενός νοικοκυριού. Ένα ζευγάρι, δηλαδή, αντιλαμβάνεται τα οικονομικά προβλήματα ως προέκταση των οικονομικών προβλημάτων της χώρας, και αυτό προσφέρει κάποια ανακούφιση.

Οι αριθμοί λένε...

Για τις ανάγκες της έρευνας, οι δύο ψυχολόγοι ζήτησαν από 632 ζευγάρια να μιλήσουν για την κατάσταση του γάμου τους και για τις αιτίες που ενδεχομένως αντιμετώπιζαν οικονομικά προβλήματα. Το μεγαλύτερο ποσοστό (48%) κατηγόρησε πρώτα την οικονομική κρίση και μετά τον σύντροφό τους για τυχόν προβλήματα, ενώ το 42% δεν κατηγόρησε κανέναν. Το 7% κατηγόρησε πρώτα τον σύντροφο και μετά την οικονομική κρίση, ενώ το 3% δεν κατηγόρησε κανέναν. Οι ερευνητές κατέληξαν πως πιο ευτυχισμένα ήταν τα ζευγάρια που έριχναν μεν ένα μικρό μερίδιο ευθύνης στους συντρόφους τους, αλλά που κυρίως θεωρούσαν την οικονομία της χώρας τους ως υπεύθυνη για τα προβλήματά τους. Τα κακά οικονομικά νέα, δηλαδή, φαίνεται πως λειτουργούν σαν βαλβίδα αποσυμπίεσης για τα ζευγάρια.

Ενδιαφέρον έχει ότι οι άνδρες δήλωναν ιδιαίτερα ικανοποιημένοι από τη σχέση τους με τη σύζυγό τους, μόνο αν εκείνη δεν τους είχε επιρρίψει μερίδιο ευθύνης για τα οικονομικά τους προβλήματα. Οι ψυχολόγοι εξηγούν ότι επειδή η κοινωνία συνεχίζει να αντιμετωπίζει τους άνδρες ως αυτούς που θα φέρουν το ψωμί στην οικογένεια –ακόμα κι αν σύντροφός τους συνεισφέρει σημαντικά στον προϋπολογισμό του σπιτιού- τους είναι δύσκολο να δεχτούν κατηγορίες (ακόμα κι αν δεν απευθύνονται μόνο στους ίδιους αλλά και στην συνολική οικονομική κρίση) που απειλούν το εύθραυστο «εγώ» τους. Τέτοιου είδους κριτική μπορεί να τους κάνει να δουν την σχέση τους με εντελώς άλλο μάτι και να την χαρακτηρίσουν ακόμα και κακή.

Πηγή: Moneyland.time

v