Παιχνίδια στο μουσείο: 5 προγράμματα για μικρούς επισκέπτες

Παιχνίδια στο μουσείο: 5 προγράμματα για μικρούς επισκέπτες

Για παιδιά με εξερευνητικές αναζητήσεις, για μικρούς μαθητές που αγαπούν τα μαθηματικά, για όσους ονειρεύονται να γίνουν αστροναύτες, αλλά και για παιδιά με πάσης φύσης ενδιαφέροντα, τα ελληνικά μουσεία οργανώνουν προγράμματα, σεμινάρια και εργαστήρια που υπόσχονται να γεμίσουν τον ελεύθερο χρόνο των μικρών επισκεπτών τους με τον πιο δημιουργικό τρόπο.

Δείτε τα εκπαιδευτικά προγράμματα της φετινής σεζόν στα μουσεία των «μεγάλων» και στα σχετικά άρθρα, στο τέλος του κειμένου, διαβάστε για τα μουσεία της χώρας που απευθύνονται αποκλειστικά σε παιδιά.

Μουσείο Ηρακλειδών

(Ηρακλειδών 16, Θησείο, τηλ. 210 34 61 981)

Στο Μουσείο "Herakleidon, Experience in Visual Arts", εκτός από την παρουσίαση των μόνιμων συλλογών του, M.C. Escher και Victor Vasarely και των περιοδικών εκθέσεων Ελλήνων και ξένων καλλιτεχνών, πραγματοποιούνται τακτικά δρώμενα και εκδηλώσεις για παιδιά, κυρίως καλλιτεχνικού περιεχομένου.

Πιο συγκεκριμένη, τη φετινή σεζόν πραγματοποιείται εκεί το Μορφωτικό Παιδικό Εργαστήρι «Κυριακή με Τέχνη και Μαθηματικά», το οποίο απευθύνεται σε παιδιά Δημοτικού και θα διαρκέσει έως την Παρασκευή 31 Μαΐου 2013. Σε αυτό, οι μικροί επισκέπτες του Μουσείου Ηρακλειδών καλούνται, μαζί με τους γονείς τους, σε «ένα ταξίδι στον κόσμο των Μαθηματικών, με όχημα την Τέχνη». Γίνεται ξενάγηση στην έκθεση, με διάλογο αλλά και ανάπτυξη ειδικών θεματικών ενοτήτων δραστηριοτήτων μαθηματικών του Δημοτικό στο περιβάλλον της Τέχνης, με πολλή δημιουργία και παιχνίδι. Το εργαστήρι λαμβάνει χώρα κάθε Κυριακή, για δύο ώρες, και το κόστος είναι 10 ευρώ ανά άτομο.

Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης

(Νεοφύτου Δούκα 4, Αθήνα, τηλ. 210 7228321-3)

Το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης φιλοξενεί τη συλλογή κυκλαδικής και αρχαίας ελληνικής τέχνης που ανήκει στον Νικόλαο και τη Ντόλυ Γουλανδρή. Η μόνιμη συλλογή εκτίθεται στο κτίριο της Νεοφύτου Δούκα, ωστόσο μία νέα πτέρυγα δημιουργήθηκε το 1991 στο νεοκλασσικό μέγαρο Σταθάτου, στην οποία φιλοξενούνται υψηλής ποιότητας προσωρινές εκθέσεις.

Το Κυκλαδικό Μουσείο επιχειρεί να δώσει έμφαση στην εκπαίδευση των παιδιών και γι’αυτό κάθε χρόνο διοργανώνει παιδικά εργαστήρια για τα σαββατοκύριακα, στον ελεύθερο χρόνο των παιδιών.

Πιο συγκεκριμένα, κάθε Σάββατο πραγματοποιείται εργαστήριο εικαστικής έκφρασης (για παιδιά 5-10 ετών), εργαστήριο ζωγραφικής (για παιδιά 8-11 ετών αλλά και για παιδιά 12-15 ετών), εργαστήριο ψηφιακής τέχνης (για παιδιά 8-15 ετών), καθώς και yoga για μικρά παιδιά (για παιδιά 6-10 ετών). Κάθε Κυριακή στο Κυκλαδικό μουσείο τα παιδιά μπορούν να συμμετέχουν στο ταξιδιάρικο πρόγραμμα «Ο γύρος του κόσμου σε 8 μήνες» (για παιδιά 4-5 ετών), στο πρόγραμμα «Φτιάχνω τέχνη με τα χέρια μου» (για γονείς και παιδιά από 2 έως 3,5 ετών), σε εργαστήριο εικαστικής έκφρασης (για παιδιά 5-10 ετών), σε πρόγραμμα διαδραστικών ξεναγήσεων για γονείς και παιδιά, ενώ και την Κυριακή γίνονται μαθήματα yoga για παιδιά.

Μάθετε περισσότερα για τα εργαστήρια του σαββατοκύριακου στο Μουσείο Ηρακλειδών εδώ.

Μουσείο Μπενάκη

(Κεντρικό Κτίριο: Κουμπάρη 1 & Βασ. Σοφίας, τηλ 210 367 1000)

Το Μουσείο Μπενάκη, ένα από τα πιο γνωστά μουσεία της Αθήνας, ιδρύθηκε το 1929 από τον Αντώνη Μπενάκη, στη μνήμη του Εμμανουήλ Μπενάκη και στεγάζεται στην ιστορική οικεία της οικογένειας. Εκεί φιλοξενούνται συλλογές της οικογένειας (και άλλες που προστέθηκαν αργότερα) από όλες τις εποχές της ελληνικής ιστορίας και τέχνης (από την προϊστορική έως τα σύγχρονα χρόνια). Πέρα από το Κεντρικό Κτίριο, στο Μουσείο Μπενάκη ανήκουν έξι ακόμα κτίρια (μεταξύ των οποίων και η Πινακοθήκη Νίκου Χατζηκυριάκου-Γκίκα, στα οποία πραγματοποιούνται διαφορετικές εκθέσεις και εκδηλώσεις.

Ωστόσο, στο μουσείο Μπενάκη δεν οργανώνονται μόνο εκθέσεις αλλά και ενδιαφέροντα εργαστήρια για παιδιά Δημοτικού. Τα σαββατοκύριακα και σε περιόδους σχολικών διακοπών οι μικροί επισκέπτες του μουσείου ενεργοποιούν εκεί τη φαντασία τους και αναπτύσσουν τη δημιουργικότητά τους σε δραστηριότητες εμπνευσμένες από τις Συλλογές ή από τις προσωρινές του εκθέσεις. Δοκιμάζοντας ποικίλα υλικά και τεχνικές, επινοούν, με τη βοήθεια εξειδικευμένων εκπαιδευτικών, τις δικές τους κατασκευές.

Πιο συγκεκριμένα, στις 20 Ιανουαρίου, 11.00-13.00, θα πραγματοποιηθεί το πρόγραμμα «Μία ημέρα σε μία αρχαία πόλη», για παιδιά από 8 χρονών (μάθετε περισσότερα εδώ), ενώ κάθε Σάββατο έως τις 25 Μαΐου θα συνεχίζει να πραγματοποιείται το «Μικρό Εργαστήρι της Τέχνης – Ταξιδεύουμε και Ζωγραφίζουμε», για παιδιά 7 έως 10 ετών (μάθετε περισσότερα εδώ).

Μουσείο Αφής

(Δοϊράνης 198, Καλλιθέα, τηλ. 210 9415222)

Πώς θα σας φαινόταν αν σε ένα μουσείο μπορούσατε να αγγίζετε τα εκθέματα; Το Μουσείο Αφής είναι ένα από τα πέντε μουσεία του είδους στον κόσμο, στο οποίο οι επισκέπτες έχουν τη δυνατότητα να αγγίζουν τα εκθέματα, τα οποία είναι πιστά αντίγραφα των πρωτότυπων που εκτίθενται σε άλλα μουσεία της χώρας μας.

Εκεί οι επισκέπτες μπορούν να αγγίξουν και ψηλαφίσουν το άγαλμα της Αφροδίτης της Μήλου, του Ερμή του Πραξιτέλη, του Ποσειδώνα, του Ηνίοχου των Δελφών, του Κούρου της Βολαμάνδρας, μακέτα του λόφου της Ακρόπολης κατά τον 5ο π.χ. αιώνα και άλλα. Η ξενάγηση στο μουσείο γίνεται αυτόματα στα ελληνικά και τα αγγλικά, ενώ υπάρχουν επεξηγηματικές πινακίδες σε γραφή Braille και σε μεγεθυμένα γράμματα, για άτομα με προβλήματα όρασης.

Στο μουσείο πραγματοποιούνται εκπαιδευτικά προγράμματα για παιδιά ηλικίας 6-12 ετών, κατόπιν συνεννοήσεως. Σε αυτά τα παιδιά παρακινούνται να αγγίξουν τα εκθέματα, να τα ψηλαφίσουν, να προβληματιστούν και να αυτενεργήσουν. Η χρήση μάσκας κατά τη διάρκεια των εκπαιδευτικών παιχνιδιών εκτός των άλλων τα ευαισθητοποιεί και σε θέματα που αφορούν τα άτομα με προβλήματα όρασης.

Κέντρο Διάδοσης Επιστημών & Μουσείο Τεχνολογίας

(6ο χλμ. Οδού Θεσσαλονίκης – Θέρμης, Θέρμη, τηλ. 2310 483 000)

Το Μουσείο προσφέρει στα παιδιά το κατάλληλο περιβάλλον για τη γνωριμία και την κατανόηση θεμάτων επιστήμης και τεχνολογίας και παρεμβαίνει σε θέματα τεχνικού πολιτισμού με έκθεση που υπάρχει για την Αρχαία Ελληνική Τεχνολογία, με έναν χώρο διάδρασης, το Τεχνοπάρκο, όπου ο επισκέπτης συμμετέχει ενεργά, πρωταγωνιστεί και μαθαίνει διασκεδάζοντας και το Εκθετήριο Τεχνολογίας Μεταφορών που δίνει τη δυνατότητα στους επισκέπτες να θυμηθούν αυτοκίνητα που υπήρξαν «σταθμοί» στην ιστορία της αυτοκίνησης.

Στο πλαίσιο των δραστηριοτήτων του Μουσείου τα παιδιά έχουν τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν προβολές στο Πλανητάριο με θέματα όπως το σύμπαν και οι πλανήτες καθώς και να συμμετέχουν στα εργαστήρια ρομποτικής που διοργανώνονται καθ’ όλη την διάρκεια του έτους, για μαθητές Δημοτικού και Γυμνασίου. Μάθετε περισσότερα εδώ.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΜΠΕΙΤΕ ΣΤΗΝ ΠΑΡΕΑ ΜΑΣ

Γραφτείτε στο Newsletter μας

Διαγωνισμοί, δώρα και τα πάντα για το παιδί και την οικογένεια!

v