Το ρόδι αποτελεί ένα εύγεστο φρούτο, πλούσιο σε βιταμίνες (Α,C, E,φυλλικό οξύ), σίδηρο, κάλιο, φυτικές ίνες αλλά και πολύτιμη πηγή αντιοξειδωτικών ουσιών, όπως τανίνες, πολυφαινόλες , ανθοκυανίνες και τόσα ακόμα πολύτιμα συστατικά που το κατατάσσουν στις σούπερ τροφές.
Μάλιστα, ένα ρόδι καλύπτει το 40% της ποσότητας της βιταμίνης C και το 25% του φυλλικού οξέος που χρειάζεται καθημερινά ένας ενήλικας. Η βιταμίνη C του ροδιού ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα, προφυλάσσοντας από λοιμώξεις. Το σημαντικό επίσης ποσοστό βιταμίνης Α που περιέχει προφυλάσσει από παθήσεις των ματιών.
Το πιο θετικό του όπλο όμως, είναι οι ψηλές ποσότητες αντιοξειδωτικών ουσιών που περιέχει. Έρευνες δείχνουν ότι ο χυμός του έχει περίπου τρεις φορές μεγαλύτερη αντιοξειδωτική δράση από το πράσινο τσάι και το κόκκινο κρασί, χωρίς βέβαια τις παρενέργειες της τεϊνης και του οινοπνεύματος αντίστοιχα!
Επιπλέον, ο χυμός του ροδιού έχει μεγαλύτερη περιεκτικότητα πολυφαινολών από ότι το κόκκινο κρασί, το πράσινο τσάι ή το χυμό πορτοκαλιού! Οι αντιοξειδωτικές αυτές ουσίες προστατεύουν τον οργανισμό μας από τις αρνητικές επιδράσεις των ελευθέρων ριζών που σχηματίζονται καθημερινά, μειώνουν τις καταστροφικές επιδράσεις της κακής χοληστερόλης, προστατεύοντας τα αιμοφόρα αγγεία και γενικά το καρδιαγγειακό σύστημα.
Επίσης, οι ουσίες αυτές φαίνεται ότι έχουν σημαντική κατασταλτική δράση εναντίον του καρκίνου του προστάτη, του καρκίνου του δέρματος και άλλων μορφών καρκίνου.
Επιπλέον, το ρόδι είναι ιδιαίτερα χαμηλό σε θερμίδες (68 θερμίδες σε 100 γρ. καρπού) και ιδιαίτερα πλούσιο σε κάλιο, που σε σχέση με το νάτριο που είναι σχεδόν μηδαμινό, θα βοηθήσει όσους έχετε οιδήματα και αυξημένη συγκέντρωση υγρών στο σώμα να αποβάλλετε τα υγρά αυτά μέσω της διούρησης.
Άλλες σημαντικές ιδιότητες του ροδιού είναι η μείωση της υψηλής αρτηριακής πίεσης του αίματος (έχει αποδειχτεί πως η καθημερινή κατανάλωση ροδιού μειώνει την διαστολική πίεση έως και 36% ενώ την συστολική μέχρι και 5%), προστασία από εγκεφαλικές βλάβες, βελτίωση της στυτικής λειτουργίας στους άντρες, θεραπεία χρόνιας διάρροιας, δυσεντερίας και αιμορραγιών καθώς και αντιμετώπιση οστεοαρθρίτιδας.
Επίσης καθαρίζει το δέρμα, βοηθά στην καταπολέμηση των επιπτώσεων της γήρανσης, μειώνει τις ρυτίδες και προωθεί την παραγωγή ερυθρών αιμοσφαιρίων.
Για όλα αυτά λοιπόν, αλλά και για την υπέροχη γεύση του, καταναλώστε τους σπόρους του, στύψτε και πιείτε το χυμό του ή χρησιμοποιείστε τους σπόρους στις σαλάτες, το ρύζι, τα γλυκά δίνοντας γεύση, άρωμα και χρώμα. Μαζί με καλή τύχη, τα ρόδια σίγουρα θα σας χαρίσουν και υγεία!
Σαλάτα με ρόδι
Υλικά για 2 άτομα:
• ανάμεικτα φύλλα πράσινης σαλάτας , όπως σπανάκι, ρόκα, μαρούλι (περίπου 4 φλιτζάνια)
• 1 ρόδι ( 2 κουταλιές σε σπόρους και το υπόλοιπο το κάνετε χυμό )
• 1 αχλάδι σε κομματάκια
• 100 γρ. τριμμένο τυρί ή κασέρι με λίγα λιπαρά
• Πιπέρι
Για το Dressing:
• 4 κουταλιές χυμό ρόδι
• 1 κουταλιά χυμό λεμονιού
• 1 κουταλιά ελαιόλαδο
• 2 κουταλιές ξύδι μπαλσάμικο
• ½ κουταλιά μέλι
• 1 κουταλάκι μουστάρδα
Παίρνετε διάφορες πρασινάδες (ρόκα, μαρούλι, σπανάκι ) τις κόβετε και τις βάζετε σε ένα μπολ. Τρίβετε το τυρί. Παίρνετε ένα μεγάλο ρόδι και το ξεσποριάζετε, ρίχνετε τα σπόρια στις πρασινάδες και το υπόλοιπο το κάνετε χυμό. Περνάτε το χυμό από σουρωτήρι. Βάζετε και το αχλάδι σε κομματάκια. Ετοιμάζετε το dressing με ελαιόλαδο, μπαλσάμικο, χυμό ροδιού, χυμό λεμονιού, μέλι, μουστάρδα και το ρίχνετε στη σαλάτα. Προσθέστε λίγο μαύρο πιπέρι και ανακατέψτε.
Η Αλεξάνδρα Δαμβουνέλη είναι Κλινική Διαιτολόγος - Διατροφολόγος, PGCert Διατροφής Αθλητών