Για τις ανάγκες της έρευνας, οι επιστήμονες έθεσαν υπό ιατρική παρακολούθηση 921 πρόωρα βρέφη (που γεννήθηκαν πριν από την 28η εβδομάδα), με χαμηλότερο βάρος από το φυσιολογικό. Περίπου το 11% εμφάνισε προβλήματα αντίληψης στην ηλικία των 2 ετών. Όπως διαπίστωσαν οι ερευνητές, τα παιδιά των οποίων οι μητέρες ήταν παχύσαρκες πριν μείνουν έγκυοι (με δείκτη μάζας σώματος πάνω από 30), είχαν διπλάσιες πιθανότητες να εμφανίσουν προβλήματα αντίληψης.
«Αυτό που πρέπει να γνωρίζουν οι γονείς», λέει η επικεφαλής της έρευνας Dr. Jennifer Helderman, «είναι ότι τα πάντα είναι σημαντικά ως προς την ανάπτυξη του εγκεφάλου του μωρού, ακόμα και παράγοντες που ίσχυαν πριν η γυναίκα μείνει έγκυος. Και ότι κάθε αλλαγή που κάνει η γυναίκα για να βελτιώσει τον τρόπο ζωής της, μπορεί να παίξει θετικό ρόλο στην υγεία του μωρού της».
H έρευνα
Η έρευνα πραγματοποιήθηκε σε μαμάδες και μωρά από 14 διαφορετικά μαιευτήρια. Οι γονείς δέχτηκαν να συμμετάσχουν δίνοντας δείγματα για βιοψία από τον πλακούντα τους, μόλις γέννησαν, ενώ τα μωρά πήραν μέρος σε νευρολογικές μετρήσεις και αξιολογήσεις ανάπτυξης μέχρι την ηλικία των 2.
Τα δείγματα από κάθε πλακούντα βοήθησαν τους επιστήμονες να δουν αν είχαν φράξει κάποιες αρτηρίες στα αγγεία με αποτέλεσμα το βρέφος να μην τρέφεται σωστά, εμποδίζοντας τη σωστή ανάπτυξη του εγκεφάλου του. Πράγματι, τα βρέφη που αναπτύχθηκαν σε τέτοιο περιβάλλον, είχαν τρεις φορές περισσότερες πιθανότητες ως νήπια να σημειώσουν χαμηλότερα σκορ στα τεστ αντίληψης, συγκριτικά με τα νήπια των οποίων οι μαμάδες είχαν περισσότερο υγιείς πλακούντες.
Παρόλο που δεν είναι εντελώς ξεκάθαρο πώς μπορεί να επηρεάζει το βάρος μιας γυναίκας πριν μείνει έγκυος το μελλοντικό έμβρυό της, η Helderman λέει ότι ενδεχομένως έχει να κάνει με τις συχνές φλεγμονές που μία παχύσαρκη γυναίκα μπορεί να εμφανίζει, διατηρώντας έτσι συνεχώς υψηλά τα επίπεδα των ανοσοποιητικών κυττάρων της, τα οποία μπορούν να επηρεάσουν την πνευματική υγεία του μωρού.
Η θετική πλευρά της έρευνας, τονίζει η Helderman, είναι ότι πρόκειται για έναν παράγοντα που μπορεί να τροποποιηθεί. «Δεν λέμε ότι η απώλεια πολλών κιλών ή η διατήρηση ενός αποδεκτού βάρους είναι εύκολη υπόθεση, αλλά αν μία μέλλουσα μαμά θέλει να κάνει ό,τι μπορεί για να αποκτήσει ένα υγιές μωρό, αυτό είναι ένα σημαντικό πρώτο βήμα», καταλήγει.
Πηγή: Healthland.time