Πριν όμως φτάσεις στο σημείο να αναρωτιέσαι αν φταίει ο γάμος σου, αν κάνεις κάτι λάθος ή αν πρέπει να… μετακομίσετε σε άλλη χώρα, σου έχω 5 πρακτικούς και αποτελεσματικούς τρόπους να βάλεις όρια. Όχι για να τιμωρήσεις, αλλά για να προστατεύσεις. Τον εαυτό σου, τον σύντροφό σου, τη σχέση σας – και τελικά, τη δική σου ψυχική ισορροπία.
1. Μίλα ξεκάθαρα, χωρίς ντροπή και χωρίς ενοχές
Οι περισσότεροι από εμάς έχουμε μάθει να καταπίνουμε αντί να μιλάμε. Ειδικά όταν πρόκειται για "μητέρα", τα πράγματα περιπλέκονται. Φοβόμαστε ότι θα προσβάλουμε, θα φανούμε αχάριστες ή θα βάλουμε τον σύντροφό μας σε δύσκολη θέση.
Όμως, η ειλικρίνεια δεν είναι αγένεια. Είναι φροντίδα – και για εκείνη και για σένα. Αν η πεθερά σου συνηθίζει να σχολιάζει κάθε σου επιλογή ή να ανακατεύεται σε θέματα που αφορούν αποκλειστικά εσάς, ήρθε η ώρα για μια ήρεμη αλλά σαφή κουβέντα.
Πες το κάπως έτσι:
«Ξέρω πως θέλεις το καλό μας και σε εκτιμώ. Όμως υπάρχουν στιγμές που χρειάζομαι λίγο χώρο να λειτουργήσω με τον δικό μου τρόπο. Θα το σεβαστείς;»
Μπορεί να μην το πάρει με χαρά, αλλά το όριο μπήκε – και αυτό έχει αξία.
2. Δείξε ότι είστε ομάδα με τον σύντροφό σου
Αν υπάρχει ένα πράγμα που «τρομάζει» μια παρεμβατική πεθερά, αυτό είναι η ενότητα του ζευγαριού. Όταν βλέπει ότι είστε σύμμαχοι και πως οι αποφάσεις λαμβάνονται από κοινού, τότε σιγά-σιγά υποχωρεί.
Φρόντισε να συζητάς ανοιχτά με τον σύντροφό σου και να του εξηγείς πώς αισθάνεσαι. Χωρίς κατηγορίες, χωρίς «η μάνα σου φταίει για όλα». Πες απλά και καθαρά τι σε ενοχλεί, γιατί σε πονάει και τι χρειάζεσαι από εκείνον. Αν δεν καταλαβαίνει, δώσε παραδείγματα. Αν διστάζει, θύμισέ του πως δεν ζητάς να διαλέξει στρατόπεδο – αλλά να προστατεύσει το «εμείς».
Μικρή συμβουλή:
Όταν χρειάζεται να ειπωθεί κάτι πιο «δυσάρεστο» στην πεθερά, ιδανικά να το κάνει εκείνος. Η θέση του ως γιος δίνει άλλη βαρύτητα στο μήνυμα.
3. Μην φοβάσαι την απόσταση – είναι θεραπευτική
Δεν είναι κακό να κρατάς αποστάσεις. Δεν είναι αμαρτία να πεις «όχι». Κάποιες φορές, για να σώσουμε μια σχέση, χρειάζεται να τη βάλουμε στο pause. Αν οι επισκέψεις προκαλούν άγχος, περιόρισέ τις. Αν τα τηλεφωνήματα μοιάζουν με ανάκριση, μην απαντάς αμέσως.
Κάνε χώρο στον εαυτό σου να ανασάνει. Η απόσταση δεν σημαίνει ότι δεν την αγαπάς – σημαίνει ότι φροντίζεις την ηρεμία σου. Και πίστεψέ με, όταν εσύ είσαι πιο γαλήνια, ολόκληρη η οικογένεια λειτουργεί καλύτερα.
4. Βάλε φρένο στην υποτίμηση – με τρόπο αλλά και θάρρος
Δεν είναι όλες οι πεθερές κακές. Αλλά κάποιες έχουν τον «χαριτωμένο» τρόπο να λένε κάτι παθητικά επιθετικό με χαμόγελο. Όταν σε διορθώνει μπροστά στα παιδιά. Όταν πετάει την κλασική ατάκα «Ε, εμείς στην εποχή μας…». Όταν υποτιμά τις επιλογές σου σαν να είσαι παιδί.
Μη γελάς από ευγένεια. Μη σωπαίνεις από φόβο. Πες με ψυχραιμία ότι αυτό δεν σε κάνει να νιώθεις καλά. Ότι θα ήθελες να μην υπονομεύονται οι επιλογές σου. Ότι έχεις δικαίωμα να μεγαλώνεις την οικογένειά σου με τον δικό σου τρόπο.
Κάθε φορά που το κάνεις, χτίζεις τη φωνή σου. Κι αυτό είναι κάτι που κανείς δεν μπορεί να σου πάρει.
5. Προστάτευσε την ψυχική σου υγεία – είναι πιο σημαντική απ’ ό,τι νομίζεις
Η ψυχολογική επιβάρυνση από μια τοξική ή έστω υπερβολικά παρεμβατική πεθερά μπορεί να μην φαίνεται άμεσα, αλλά είναι βαθιά. Κάποια στιγμή, ίσως συνειδητοποιήσεις πως δεν κοιμάσαι καλά, έχεις μόνιμη ένταση, ξεσπάς στον σύντροφό σου ή στα παιδιά χωρίς λόγο.
Αυτό είναι το «καμπανάκι». Η στιγμή που λες: "Ως εδώ."
Μίλα. Ζήτα βοήθεια. Μην νιώθεις μόνη. Δεν είσαι η πρώτη που το περνάει – ούτε η τελευταία. Υπάρχουν άνθρωποι που μπορούν να σε στηρίξουν, να σε καταλάβουν και να σε βοηθήσουν να βρεις ξανά την εσωτερική σου ισορροπία. Αν χρειαστείς, ακόμα και ένας/μία ψυχολόγος μπορεί να σου ανοίξει δρόμους που δεν είχες φανταστεί.
Δεν χρειάζεται να «κερδίσεις» τη μάχη με την πεθερά σου. Ούτε να την αλλάξεις. Το ζητούμενο είναι να κερδίσεις τον χώρο και την ψυχική σου γαλήνη. Να μπορείς να πεις «ως εδώ» με αξιοπρέπεια και χωρίς ενοχές.
Και να θυμάσαι: δεν χρειάζεται να είναι όλοι χαρούμενοι – αρκεί να είσαι εσύ καλά με τον εαυτό σου και τις επιλογές σου. Τα όρια δεν είναι τοίχοι. Είναι γέφυρες που σε προστατεύουν χωρίς να σε φυλακίζουν.