Τι θα χρειαστούμε
- 225 γρ. βούτυρο αγελάδας, σε κυβάκια + λίγο για το ταψί
- 250 γρ. ζάχαρη άχνη
- 250 γρ. καρύδια, τριμμένα σε σκόνη + 100 γρ. επιπλέον, άσπαστα, για επικάλυψη
- 4 αυγά
- 125 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις + λίγο για το ταψί
Τι πρέπει να κάνουμε
Βήμα 1
Για να φτιάξουμε καρυδόπιτα, χτυπάμε στο μίξερ με το σύρμα το βούτυρο, την άχνη και το τριμμένο καρύδι μέχρι να φουσκώσουν και να γίνει μια αφράτη και υπόλευκη κρέμα.
Βήμα 2
Ρίχνουμε έπειτα τα αυγά ένα ένα, χτυπώντας καλά μετά από κάθε προσθήκη.
Βήμα 3
Μόλις ενσωματωθούν και γίνει ένα αφράτο και ομοιογενές μείγμα, σταματάμε το χτύπημα, προσθέτουμε το αλεύρι και ανακατεύουμε απαλά με μια μαρίζ.
Βήμα 4
Βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε ένα τετράγωνο ταψί διαστάσεων 20 x 20 εκ. ή ένα στρογγυλό διαμέτρου 20 εκ. (ή χρησιμοποιούμε ένα τσέρκι αντίστοιχου μεγέθους κλεισμένο στο κάτω μέρος με αλουμινόχαρτο).
Βήμα 5
Αδειάζουμε το μείγμα στο σκεύος και σκορπάμε στην επιφάνειά του τα άσπαστα καρύδια.
Βήμα 6
Τοποθετούμε στο ψυγείο και αφήνουμε το μείγμα να ξεκουραστεί για 4-5 ώρες τουλάχιστον – η αναμονή αυτή είναι απαραίτητη, ώστε να χάσει το μείγμα τον αέρα του και να μην φουσκώσει άτσαλα στο ψήσιμο ή ξεχειλίσει από τη φόρμα.
Βήμα 7
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 160°C για 50-60 λεπτά.
Βήμα 8
Δοκιμάζουμε αν έχει ψηθεί η καρυδόπιτα τρυπώντας την στο κέντρο με ένα λεπτό μαχαίρι – αν βγει στεγνό και καθαρό, τότε η καρυδόπιτα είναι έτοιμη.
Βήμα 9
Βγάζουμε την καρυδόπιτα, αφήνουμε να κρυώσει, ξεφορμάρουμε και κόβουμε σε κομμάτια.
Πηγή: gastronomos.gr