Εύκολη καρυδόπιτα χωρίς σιρόπι, με 5 υλικά!

Εύκολη καρυδόπιτα χωρίς σιρόπι, με 5 υλικά!

Μια πανεύκολη συνταγή καρυδόπιτας, για όλη την οικογένεια! Πρόκειται για μια πιο ελαφριά εκδοχή της παραδοσιακής σιροπιαστής καρυδόπιτας. Είναι πεντανόστιμη και ζουμερή, κι ας μην έχει σιρόπι! Μπορούμε να τη σερβίρουμε όλες τις ώρες, ακόμα και στο πρωινό, σαν ένα απλό κέικ!

Τι θα χρειαστούμε

Κομμάτια: 9
 
  • 225 γρ. βούτυρο αγελάδας, σε κυβάκια + λίγο για το ταψί
  • 250 γρ. ζάχαρη άχνη
  • 250 γρ. καρύδια, τριμμένα σε σκόνη + 100 γρ. επιπλέον, άσπαστα, για επικάλυψη
  • 4 αυγά
  • 125 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις + λίγο για το ταψί

Τι πρέπει να κάνουμε

Βήμα 1

Για να φτιάξουμε καρυδόπιτα, χτυπάμε στο μίξερ με το σύρμα το βούτυρο, την άχνη και το τριμμένο καρύδι μέχρι να φουσκώσουν και να γίνει μια αφράτη και υπόλευκη κρέμα.

Βήμα 2

Ρίχνουμε έπειτα τα αυγά ένα ένα, χτυπώντας καλά μετά από κάθε προσθήκη.

Βήμα 3

Μόλις ενσωματωθούν και γίνει ένα αφράτο και ομοιογενές μείγμα, σταματάμε το χτύπημα, προσθέτουμε το αλεύρι και ανακατεύουμε απαλά με μια μαρίζ.

Βήμα 4

Βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε ένα τετράγωνο ταψί διαστάσεων 20 x 20 εκ. ή ένα στρογγυλό διαμέτρου 20 εκ. (ή χρησιμοποιούμε ένα τσέρκι αντίστοιχου μεγέθους κλεισμένο στο κάτω μέρος με αλουμινόχαρτο).

Βήμα 5

Αδειάζουμε το μείγμα στο σκεύος και σκορπάμε στην επιφάνειά του τα άσπαστα καρύδια.

Βήμα 6

Τοποθετούμε στο ψυγείο και αφήνουμε το μείγμα να ξεκουραστεί για 4-5 ώρες τουλάχιστον – η αναμονή αυτή είναι απαραίτητη, ώστε να χάσει το μείγμα τον αέρα του και να μην φουσκώσει άτσαλα στο ψήσιμο ή ξεχειλίσει από τη φόρμα.

Βήμα 7

Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 160°C για 50-60 λεπτά.

Βήμα 8

Δοκιμάζουμε αν έχει ψηθεί η καρυδόπιτα τρυπώντας την στο κέντρο με ένα λεπτό μαχαίρι – αν βγει στεγνό και καθαρό, τότε η καρυδόπιτα είναι έτοιμη.

Βήμα 9

Βγάζουμε την καρυδόπιτα, αφήνουμε να κρυώσει, ξεφορμάρουμε και κόβουμε σε κομμάτια.

Πηγή: gastronomos.gr

v