Τα πιο νόστιμα ντολμαδάκια γιαλαντζί!

Τα πιο νόστιμα ντολμαδάκια γιαλαντζί!

Τα ντολμαδάκια γιαλαντζί είναι ένα από τα πιο αγαπημένα παραδοσιακά ελληνικά φαγητά, γεμάτα αρώματα και γεύση. Η λέξη «γιαλαντζί» σημαίνει "ψεύτικος" στα τουρκικά και αναφέρεται στο γεγονός ότι αυτά τα ντολμαδάκια δεν περιέχουν κρέας, σε αντίθεση με τα κλασικά ντολμαδάκια με κιμά. Είναι ιδανικά ως ορεκτικό ή κυρίως πιάτο, και τρώγονται ζεστά ή κρύα. Πάμε να φτιάξουμε μαζί την πιο νόστιμη εκδοχή τους!

 

Τι θα χρειαστούμε

  • Διακόσια πενήντα γραμμάρια αμπελόφυλλα
  • Δύο εκατόν πενήντα γραμμάρια ρύζι Καρολίνα
  • Ένα μεγάλο ξερό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
  • Δύο φρέσκα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα
  • Μία μέτρια ντομάτα, τριμμένη
  • Εκατόν πενήντα χιλιοστόλιτρα ελαιόλαδο
  • Εβδομήντα πέντε χιλιοστόλιτρα χυμό λεμονιού
  • Μισό ματσάκι άνηθο, ψιλοκομμένο
  • Μισό ματσάκι μαϊντανό, ψιλοκομμένο
  • Μία κουταλιά της σούπας δυόσμο, ψιλοκομμένο
  • Μία κουταλιά της σούπας κουκουνάρι (προαιρετικά)
  • Μία κουταλιά της σούπας σταφίδες (προαιρετικά)
  • Αλάτι και πιπέρι, κατά προτίμηση

Τι πρέπει να κάνουμε 

Βήμα 1ο

Πλένουμε καλά τα αμπελόφυλλα και, αν είναι φρέσκα, τα ζεματάμε για ένα λεπτό σε βραστό νερό ώστε να μαλακώσουν. Αν χρησιμοποιούμε διατηρημένα σε άλμη, τα ξεπλένουμε καλά με νερό.

Βήμα 2ο

Σε ένα τηγάνι, σοτάρουμε το ξερό και τα φρέσκα κρεμμύδια με πενήντα χιλιοστόλιτρα ελαιόλαδο μέχρι να γυαλίσουν. Προσθέτουμε το ρύζι και ανακατεύουμε για δύο λεπτά, ώστε να γυαλίσει και αυτό.

Βήμα 3ο

Ρίχνουμε τη ντομάτα, τον άνηθο, τον μαϊντανό, τον δυόσμο, το κουκουνάρι και τις σταφίδες (αν χρησιμοποιούμε). Αλατοπιπερώνουμε και προσθέτουμε εκατό χιλιοστόλιτρα νερό. Μαγειρεύουμε σε χαμηλή φωτιά μέχρι να απορροφηθούν τα υγρά.

Βήμα 4ο

Παίρνουμε ένα ένα τα αμπελόφυλλα, τα τοποθετούμε με τη γυαλιστερή πλευρά προς τα κάτω και βάζουμε ένα κουταλάκι από τη γέμιση στο κέντρο κάθε φύλλου.

Βήμα 5ο

Διπλώνουμε τα πλαϊνά προς τα μέσα και τυλίγουμε σφιχτά σε μικρό ρολό.

Βήμα 6ο

Στρώνουμε τον πάτο μιας κατσαρόλας με λίγα αμπελόφυλλα και τοποθετούμε τα ντολμαδάκια το ένα δίπλα στο άλλο σε σειρές.

Βήμα 7ο

Περιχύνουμε με το υπόλοιπο ελαιόλαδο και τον χυμό λεμονιού, προσθέτουμε ένα ποτήρι νερό και σκεπάζουμε με ένα ανάποδο πιάτο για να μην ανοίξουν κατά το μαγείρεμα.

Βήμα 8ο

Σιγοβράζουμε για περίπου σαράντα πέντε λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν τα ντολμαδάκια και να απορροφηθούν τα υγρά. Αφήνουμε να κρυώσουν ελαφρώς πριν τα σερβίρουμε.

Σερβίρισμα

Σερβίρουμε τα ντολμαδάκια μας με επιπλέον χυμό λεμονιού και συνοδεύουμε με γιαούρτι ή τζατζίκι. Είναι ιδανικά για κάθε περίσταση και γίνονται ακόμη πιο νόστιμα την επόμενη μέρα!

Καλή απόλαυση!

v