Η απαγόρευση του κινητού στο σχολείο δεν βοηθάει τα παιδιά όσο νομίζουμε, λένε οι ειδικοί

Η απαγόρευση του κινητού στο σχολείο δεν βοηθάει τα παιδιά όσο νομίζουμε, λένε οι ειδικοί

Η πρώτη έρευνα που έγινε για αυτό το θέμα δείχνει ότι η απαγόρευση των κινητών στα σχολεία δεν σχετίζεται με τη βελτίωση των βαθμών των μαθητών ή της ψυχικής τους υγείας.

Οι ακαδημαϊκοί διαπίστωσαν ότι ο ύπνος των μαθητών, η συμπεριφορά τους στην τάξη, η σωματική άσκηση ή ο συνολικός χρόνος που περνούν στα τηλέφωνά τους δεν φαίνεται να διαφέρουν σημαντικά ανάμεσα στα σχολεία που εφαρμόζουν απαγορεύσεις χρήσης κινητών και σε εκείνα που δεν έχουν τέτοιους περιορισμούς.

Ωστόσο, διαπίστωσαν ότι η υπερβολική χρήση των smartphone και των μέσων κοινωνικής δικτύωσης συνδέεται με χειρότερα αποτελέσματα σε όλες αυτές τις παραμέτρους.

Αυτή είναι η πρώτη παγκόσμια έρευνα που εξετάζει τους κανόνες χρήσης κινητών στα σχολεία σε συνδυασμό με δείκτες υγείας και εκπαίδευσης των μαθητών, συμβάλλοντας στη συζήτηση που έχει απασχολήσει γονείς και εκπαιδευτικούς τα τελευταία χρόνια.

Η επικεφαλής της μελέτης, δρ Victoria Goodyear, δήλωσε στο BBC ότι τα ευρήματα δεν είναι «κατά» των απαγορεύσεων των κινητών, αλλά ότι «αυτό που προτείνουμε είναι ότι οι απαγορεύσεις από μόνες τους δεν αρκούν για την αντιμετώπιση των αρνητικών επιπτώσεων».

Τόνισε ότι η «προσοχή» πρέπει πλέον να στραφεί στη μείωση του χρόνου που οι μαθητές περνούν στα τηλέφωνά τους, προσθέτοντας: «Πρέπει να κάνουμε περισσότερα από το να απαγορεύουμε απλώς τα κινητά στα σχολεία».

Τα ευρήματα της έρευνας

Η μελέτη του Πανεπιστημίου του Μπέρμιγχαμ, η οποία έχει αξιολογηθεί από ομοτίμους και δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό του Lancet για την ευρωπαϊκή πολιτική υγείας, συνέκρινε 1.227 μαθητές από 30 διαφορετικά δευτεροβάθμια σχολεία και τους κανόνες που είχαν αυτά για τη χρήση των κινητών κατά τα διαλείμματα και τα γεύματα.

Τα σχολεία επιλέχθηκαν από ένα σύνολο 1.341 δημόσιων σχολείων στην Αγγλία.

Η έρευνα διαπίστωσε ότι ο περιορισμός της χρήσης των κινητών δεν φαίνεται να επιφέρει τις προσδοκώμενες βελτιώσεις στην υγεία, την ευεξία και τη συγκέντρωση των μαθητών στα μαθήματα.

Ωστόσο, υπήρξε σαφής σύνδεση ανάμεσα στην αυξημένη χρήση κινητών και μέσων κοινωνικής δικτύωσης και σε αρνητικούς δείκτες όπως χαμηλότερη ψυχική υγεία, λιγότερη σωματική δραστηριότητα, χειρότερος ύπνος, χαμηλότεροι βαθμοί και περισσότερα περιστατικά διάσπασης προσοχής στην τάξη.

Η μελέτη χρησιμοποίησε την παγκοσμίως αναγνωρισμένη κλίμακα ψυχικής ευεξίας Warwick-Edinburgh για να αξιολογήσει την ευημερία των συμμετεχόντων, καθώς και δείκτες άγχους και κατάθλιψης.

Οι εκπαιδευτικοί των μαθητών κλήθηκαν επίσης να αξιολογήσουν την επίδοσή τους στα μαθήματα Αγγλικών και Μαθηματικών, κατατάσσοντάς τους σε τρεις κατηγορίες: εντός στόχου, κάτω από τον στόχο ή πάνω από τον στόχο.

Διχασμένες απόψεις για την απαγόρευση των κινητών

Ο Joe Ryrie, διευθυντής της καμπάνιας Smartphone Free Childhood, δήλωσε στο BBC Radio 4 ότι τα αποτελέσματα της έρευνας τον εξέπληξαν, καθώς οι εκπαιδευτικοί που συμμετέχουν στο δίκτυο της καμπάνιας του έχουν αναφέρει σημαντικά οφέλη από την απαγόρευση των κινητών στα σχολεία τους.

Επιπλέον, ανέφερε ότι ο μέσος χρόνος που οι μαθητές της έρευνας δήλωσαν πως περνούν στο κινητό τους – από τέσσερις έως έξι ώρες ημερησίως – είναι ένα «τρομακτικό» νούμερο.

Τόνισε επίσης την ανάγκη για αυστηρότερους κανονισμούς που θα καταστήσουν τις πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης πιο ασφαλείς και λιγότερο εθιστικές για τα παιδιά.

«Όλοι είναι συνέχεια στο κινητό»

Ο Charlie πήρε το πρώτο του smartphone στη Β’ Γυμνασίου, αλλά λόγω της αυστηρής πολιτικής του σχολείου του, δεν του επιτρεπόταν να το έχει μαζί του μέχρι την έναρξη της τελευταίας τάξης.

Στο σχολείο Twyford στο δυτικό Λονδίνο, οποιοσδήποτε μαθητής βρεθεί με κινητό κατά τη διάρκεια των μαθημάτων ή των διαλειμμάτων το χάνει για όλη την υπόλοιπη σχολική χρονιά – μια τιμωρία που οι εκπαιδευτικοί θεωρούν τόσο «αντιδημοφιλή», ώστε λειτουργεί αποτρεπτικά για τους μαθητές.

Ο Charlie αναφέρει ότι η απαγόρευση των κινητών «σε αναγκάζει να συναναστρέφεσαι και να μιλάς με τους φίλους σου».

Σήμερα, στην τελευταία τάξη, παραδέχεται ότι η απαγόρευση πιθανότατα τον βοήθησε να μειώσει τον χρόνο που περνά στα social media, αλλά πολλοί φίλοι του συνεχίζουν να είναι «κολλημένοι» στο κινητό τους.

Ο Colin Crehan, διευθυντής του σχολείου Holy Trinity Catholic School στο Μπέρμιγχαμ, θεωρεί πως έχει «ηθική υποχρέωση» να βοηθήσει τους μαθητές να μάθουν να χρησιμοποιούν τα κινητά τους με «ασφαλή και ελεγχόμενο τρόπο».

Σύμφωνα με τον ίδιο, τα προβλήματα που σχετίζονται με τα κινητά, όπως η απόσπαση της προσοχής από το μάθημα, είναι «μικρής σημασίας», καθώς οι μαθητές του συνεχίζουν να χρησιμοποιούν υπερβολικά τα κινητά τους στα διαλείμματα.

Ωστόσο, μαθητές άλλων σχολείων όπου τα κινητά είναι πλήρως απαγορευμένα, έχουν δηλώσει στο BBC ότι παρατήρησαν θετικά αποτελέσματα, όπως λιγότερο bullying και καλύτερες κοινωνικές δεξιότητες – παράγοντες που δεν συμπεριλήφθηκαν στη μελέτη του Πανεπιστημίου του Μπέρμιγχαμ.

Πηγή: bbc.com

v