Σύμφωνα με μια πρόσφατη έρευνα της Vivo-CyberMedia Research, οι γονείς περνούν πάνω από 5 ώρες την ημέρα στα κινητά τους, ενώ τα παιδιά πάνω από 4. Και αν νομίζεις ότι αυτό δεν έχει συνέπειες, σκέψου ξανά. Το 73% των γονέων και το 69% των παιδιών παραδέχονται ότι η χρήση του κινητού είναι η κύρια πηγή συγκρούσεων στην οικογένεια.
Η «μαγεία» του κινητού που μας απομακρύνει
Είναι εύκολο να πεις «δεν πειράζει, απλώς ελέγχω τα μηνύματα» ή «χρειάζομαι λίγη ώρα να χαλαρώσω στα social media». Όμως, η αλήθεια είναι ότι το κινητό σε απορροφά. Δεν είναι μόνο η ποσότητα του χρόνου που περνάμε μπροστά του, αλλά και το πόσο δύσκολο είναι να αποσπαστούμε από τη «μαγεία» της οθόνης. Όταν το κινητό κυριαρχεί στις καθημερινές μας στιγμές, χάνουμε τη σύνδεση με τα σημαντικά πράγματα που συμβαίνουν γύρω μας – και το πρώτο πράγμα που πλήττεται είναι η σχέση με το παιδί μας.
Είσαι εκεί για το παιδί σου;
Ας το δούμε πιο προσωπικά. Φαντάσου την παρακάτω σκηνή: Mια κόρη προσπαθεί να μιλήσει στον μπαμπά της, ο οποίος είναι βυθισμένος στην οθόνη του κινητού του. Του λέει κάτι για το σχολείο, αλλά εκείνος δεν την ακούει. Μόνο όταν ξαναρωτάει με πιο έντονη φωνή, ο μπαμπάς της σηκώνει το βλέμμα και απαντά αδιάφορα. Η μικρή απογοητεύεται. «Δεν με ακούει», σκέφτεται.
Αυτή η σκηνή δεν είναι καθόλου ασυνήθιστη. Αν το σκεφτούμε πιο προσεκτικά, αποκαλύπτει κάτι που ίσως να μην συνειδητοποιούμε αμέσως: Δεν είμαστε πραγματικά εκεί για τα παιδιά μας, όταν η προσοχή μας είναι μοιρασμένη. Η κόρη στο παράδειγμά μας δεν ζητάει απλώς να μιλήσει. Ζητάει τη σύνδεση με τον γονιό της, την αποδοχή, την αφοσίωση.
Η «χρυσή» ισορροπία
Η έρευνα υπογραμμίζει κάτι εξαιρετικά σημαντικό. Οι γονείς και τα παιδιά, παρά τις συχνές συγκρούσεις, έχουν την ίδια επιθυμία: Θέλουν να είναι πιο κοντά ο ένας στον άλλον. Ωστόσο, κανείς δεν είναι πρόθυμος να μειώσει τη χρήση του κινητού του, γιατί δεν αναγνωρίζουν πλήρως πόσο η εξάρτηση από αυτό επηρεάζει την επικοινωνία και την ατμόσφαιρα στην οικογένεια.
Ας φέρουμε ένα άλλο παράδειγμα: Η Νίκη κάθε βράδυ πριν τον ύπνο μιλάει με τον γιο της για την ημέρα τους. Στις τελευταίες συζητήσεις τους, ωστόσο, διαπιστώνει ότι ο γιος της δεν μιλάει πια όπως παλιά. Το παιδί της περνάει όλο και περισσότερο χρόνο σε παιχνίδια και εφαρμογές, ακόμα και όταν είναι μαζί της. Κάθε φορά που προσπαθεί να συνδεθούν πιο ουσιαστικά, εκείνος προτιμά να μένει στον δικό του κόσμο. Η Νίκη αρχίζει να αναρωτιέται αν, εν τέλει, το να κρατάει το κινητό της στο χέρι όλη την ημέρα είχε αντίκτυπο στην ποιότητα της σχέσης τους.
Το κινητό δεν πρέπει να γίνει εμπόδιο στη σχέση σας
Αυτό που αποκαλύπτει η έρευνα είναι ότι, παρά την ανάγκη για στενότερη σχέση, οι γονείς και τα παιδιά δεν είναι έτοιμοι να μειώσουν την υπερβολική χρήση των κινητών. Αυτό δημιουργεί μια αντίφαση: Ενώ και οι δύο πλευρές θέλουν να έρθουν πιο κοντά, η τεχνολογία καταναλώνει τόσο χρόνο και ενέργεια από τις ζωές μας, που οι προσωπικές σχέσεις υστερούν.
Είναι ώρα να αναγνωρίσουμε τη δύναμη που έχει η τεχνολογία και να επιλέξουμε πώς να τη χρησιμοποιούμε. Μπορείς να περάσεις μερικά λεπτά την ημέρα χωρίς κινητό, για να μιλήσεις με το παιδί σου χωρίς περισπασμούς. Μπορείς να κάνεις το πρώτο βήμα, βάζοντας το κινητό σου στην άκρη όταν είσαι μαζί τους. Με αυτόν τον τρόπο, θα δημιουργήσεις τον χρόνο και τον χώρο για ουσιαστική σύνδεση, με αποτέλεσμα μια πιο υγιή σχέση.
Ας μην επιτρέψουμε στην τεχνολογία να γίνει εμπόδιο στην πιο σημαντική σχέση της ζωής μας. Τα παιδιά μας περιμένουν να τους προσφέρουμε την προσοχή μας και το χρόνο μας. Και εσύ, με μια απλή κίνηση, μπορείς να κάνεις τη διαφορά!
Πηγή: bizzbuzz.news