Κάτι Σαν Κήπος… ξανά! Που νομίζετε ότι βασίζεται η μεγάλη επιτυχία της παράστασης που παίχτηκε για 3 συνεχόμενα χρόνια (από το 2017 έως το 20220) και γιατί αποφασίσατε να την ανεβάσετε ξανά;
Κατ’ αρχήν, η παράσταση διακόπηκε βίαια, όπως όλα, εξ’ αιτίας την έναρξης της πανδημίας του κορονοϊού. Επομένως, δεν πρόλαβε ποτέ να ολοκληρώσει τον κύκλο της. Στη συνέχεια, διάφοροι λόγοι προγραμματισμού της ομάδας δεν επέτρεψαν την επανάληψή της στο θέατρο. Συνεχίσαμε όμως να την παίζουμε σε άλλους χώρους και το ενδιαφέρον ήταν πάντα μεγάλο, και η ανταπόκριση των θεατών σε αυτή συγκινητική. Γι’ αυτούς τους λόγους ήταν σύσσωμη απόφαση όλης της ομάδας -της Κατερίνας Αλεξάκη, του Βασίλη Καζή, της Κλεονίκης Καραχάλιου και δική μου- να την ανεβάσουμε και πάλι στο θέατρο, δίνοντας της ξανά τη δυνατότητα να παρουσιαστεί σαν μία ολοκληρωμένη θεατρική εμπειρία, με τις δυνατότητες που προσφέρει ένας θεατρικός χώρος.
Με ποιον τρόπο μιλάει ο «Κήπος» σας στα παιδιά;
Η φύση είναι πολύ κοντά στα παιδιά και αποτελεί πάντα την πρώτη τους επιλογή όταν αφεθούν ελεύθερα να παίξουν, ακόμα και, ή πόσο μάλλον, όταν μεγαλώνουν μακριά της. Ο δικός μας Κήπος εμπνέεται από τη φύση, αλλά τίποτα δεν είναι ακριβώς όπως στη φύση. Αυτό δημιουργεί ακόμα μεγαλύτερο ενδιαφέρον και περιέργεια στον θεατή για να τον ανακαλύψει. Είναι ένας χώρος, λοιπόν, που προσφέρεται για εξερεύνηση και μιλάει σε όλες τους τις αισθήσεις.
Μετά από 3 χρόνια επιτυχίας, τι σας λένε οι μικροί θεατές μετά το τέλος του έργου; Θυμάστε κάποιο ιδιαίτερο σχόλιο που σας έκανε εντύπωση;
Τα σχόλια των θεατών μας λόγω της πολύ νεαρής ηλικίας τους δεν είναι συνήθως λεκτικά. Μιλάνε όμως με όλους τους άλλους τρόπους: με τα μάτια, με χειρονομίες, με ήχους, με ολόκληρο το σώμα τους. Χέρια που δείχνουν για να μας πουν τί τους έκανε εντύπωση, χέρια που μας χαιρετάνε, χαμόγελα, αγκαλιές, γέλια, επιφωνήματα, καμιά φορά και κλάματα γιατί δεν θέλουν να φύγουν από το θέατρο, είναι μερικά από τα σχόλιά τους. Από την άλλη μεριά, τα σχόλια των συνοδών τους, που μας μιλάνε προσωπικά φεύγοντας, ή γράφουν στο βιβλίο μας, εστιάζουν συνήθως στην έκπληξη και στη συγκίνηση που αντλούν από την εμπειρία να βλέπουν τα παιδιά τους να γίνονται θεατές της παράστασης αλλά και από το να μοιράζονται μαζί τους αυτή την εμπειρία.
Πόσο διαφορετικό είναι να φτιάχνεις θέατρο για βρέφη και μικρά παιδιά; Γιατί έχετε κάνει αυτή την επιλογή;
Είναι γεγονός πως έχουμε αφιερώσει ένα τεράστιο κομμάτι της δημιουργίας μας στο να δημιουργούμε παραστάσεις για τις πολύ νεαρές ηλικίες. Όμως για εμάς δεν υπάρχει αυτός ο διαχωρισμός καθώς δεν σκεφτόμαστε ότι δημιουργούμε μία «παιδική» παράσταση, αλλά χρησιμοποιούμε τα εργαλεία μας όπως έχουμε μάθει και αγαπάμε να κάνουμε θέατρο. Οπότε δεν μας φαίνεται καθόλου διαφορετικό στην πράξη. Η μόνη διαφορά είναι ότι δεν ξεχνάμε ποτέ ποιοι είναι οι θεατές μας.
Καθημερινά, γινόμαστε θεατές μιας όλο και πιο βίαιης συμπεριφοράς των μαθητών. Το βρεφικό - παιδικό θέατρο μπορεί να συμβάλλει στην καταπολέμηση του σχολικού bullying;
Ολοένα και περισσότερο πλέον αναγνωρίζεται η σημασία της πρώιμης παιδικής ηλικίας και ο ρόλος που μπορεί να παίξει στη μετέπειτα ζωή του ανθρώπου. Η χρήση του θεάτρου και της θεατρικής εργαλειοθήκης είναι ουσιώδης στο μεγάλωμα των παιδιών καθώς βασίζεται στο παιχνίδι και σε έναν εμπειρικό τρόπο πρόσληψης του κόσμου, καλλιεργώντας τη γνωστική, συναισθηματική και κοινωνική τους αντίληψη. Όσο πιο νωρίς εισάγουμε τα παιδιά στο θέατρο και στην τέχνη γενικότερα τόσο περισσότερες πιθανότητες έχουμε να εξελιχθούν σε άτομα με ενσυναίσθηση, κριτική σκέψη και συμπεριληπτική κουλτούρα που θα βασίζεται στον σεβασμό, την εκτίμηση και την αλληλεγγύη.
Τι άλλο να περιμένουμε από την ομάδα Artika;
Άμεσα, δηλαδή στις 10 Νοεμβρίου, έρχεται η πρεμιέρα της καινούριας μας παραγωγής με τίτλο «Χορεύουμε;» για θεατές από 2 χρονών και πάνω, που θα παρουσιάζεται στο φουγιέ του Δημοτικού Θεάτρου του Πειραιά, κάθε Κυριακή στις 11πμ. Είναι μία παράσταση που φέρνει στο φως τους ηλικιωμένους ανθρώπους. Την έχουμε αγαπήσει πολύ και ελπίζουμε το ίδιο να συμβεί με το κοινό. Πιστεύουμε πραγματικά ότι απευθύνεται εξίσου σε νεαρούς θεατές όσο και σε μεγαλύτερους αλλά και ενηλίκους. Ένα άλλο, πολύ μεγάλο γεγονός, που θα παρουσιάσουμε φέτος, επιχειρώντας την προσπάθεια για δεύτερη φορά, είναι το 2ο Διεθνές Φεστιβάλ Θεάτρου και Παραστατικών Τεχνών για Νεαρούς Θεατές 0-6, «Απ’ την αρχή», για το οποίο δουλεύουμε ήδη εδώ και καιρό. Θα πραγματοποιηθεί από τις 8 έως τις 12 Μαΐου 2025 με τη στήριξη και υπό την αιγίδα του ΥΠΠΟΑ. Στο φεστιβάλ θα φιλοξενηθούν κυρίως παραστάσεις από το εξωτερικό, αλλά και κάποιες ελληνικές. Το φεστιβάλ θα πλαισιώσουν, όπως και την προηγούμενη φορά, και άλλες δράσεις, εργαστήρια και συζητήσεις, κάποιες από τις οποίες θα ξεκινήσουν ήδη από τον Δεκέμβριο. Πρόκειται για ένα πολύ σημαντικό και μοναδικό γεγονός για το θέατρο και για τα παιδιά πολύ νεαρής ηλικίας. Παράλληλα με όλα αυτά, συνεχίζουμε το έργο μας για την ανάδειξη του θεάτρου για τις πολύ νεαρές ηλικίες (ΘΕΠΝΗ), αλλά και του θεάτρου για παιδιά και νέους γενικότερα (ΘΕΠΝ), συμμετέχοντας σε ημερίδες, παρουσιάσεις, δράσεις και συνέδρια, όπως ήταν πρόσφατα η συμμετοχή μας στο μεγάλο παγκόσμιο συνέδριο WAAE Summit Athens τον Οκτώβριο του 2024.
Κλείνοντας, θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε την ομάδα του mama365 που μας στηρίζει προβάλλοντας το έργο της ομάδας μας και μαζί το θέατρο για τις πολύ νεαρές ηλικίες!