Σουτζουκάκια από ρεβύθια
Τι θα χρειαστείτε
Για τα σουτζουκάκια
1/2 κιλό ρεβύθια
1 κ.γλ. σόδα μαγειρική
3 κρεμμύδια τριμμένα
2-3 σκελίδες σκόρδο τριμμένες
1 κ.γλ. κύμινο
Aλάτι
Πιπέρι
2 κ.σ αλέυρι χωρίς γλουτένη και λίγο επιπλέον για το αλεύρωμα
Ελαιόλαδο για το τηγάνισμα
Για τη σάλτσα
1/3 φλ. ελαιόλαδο
600 γραμ. ντοματάκια κονκασέ
Λίγη ζάχαρη
Αλάτι
Φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Τι πρέπει να κάνετε
Ξεκήστε από το προηγούμενο βράδυ και μουσκεύετε τα ρεβύθια σε μπόλικο νερό, μαζί με τη σόδα. Την επομένη, τα στραγγίζετε και τα αλέθετε στο μίξερ.
Τα βάζετε σε ένα μπολ μαζί με όλα τα υπόλοιπα υλικά και τα ζυμώνετε πολύ καλά.
Πλάθετε με το μείγμα μακρόστενα σουτζουκάκια και τα αλευρώνετε ελαφρά.
Τα τηγανίζετε για 3΄-4΄.
Εν τω μεταξύ σε κατσαρόλα φαρδιά βάζετε όλα τα υλικά για τη σάλτσα και τη βράζετε σε μέτρια φωτιά για 10΄.
Προσθέτετε στην κατσαρόλα τα ήδη τηγανισμένα σουτζουκάκια και τ’ αφήνετε να πάρουν μια βράση.
Σερβίρετε το φαγητό με ρύζι και με λίγο μαϊντανό ψιλοκομμένο.
Πηγή: www.argiro.gr
Μπέργκερ με μπιφτέκι ρεβυθιού
Τι θα χρειαστείτε
Για το μπιφτέκι ρεβυθιού
600 γραμμάρια ρεβύθια μουλιασμένα (για 6-8 ώρες)
60 – 75 γρ. ελαιόλαδο
180 γρ. κρεμμύδι (ψιλοκομμένο)
130 γρ. πιπεριά Φλωρίνης (ψιλοκομμένη)
60 γρ. καρότο (τριμμένο)
7 γρ. πάπρικα γλυκιά
70 γρ. φρυγανιά
30 γρ. μαϊντανό (ψιλοκομμένο)
10 – 12 φύλλα δυόσμου (ψιλοκομμένα)
Για τα burger
4 ψωμάκια για burger
2 μεσαία αβοκάντο (αρκετά μαλακά)
4 φέτες τομάτα (στο μέγεθος του ψωμιού)
4 φέτες κρεμμύδι (στο μέγεθος του ψωμιού)
4 φέτες μαρούλι iceberg
Κέτσαπ
Τι πρέπει να κάνετε
Βάζετε τα ρεβύθια σε μια μεσαία κατσαρόλα και τη γεμίζετε με νερό. Προσθέτετε 2 κ.γ. αλάτι και τα σιγοβράζετε για περίπου 30 – 35 λεπτά ή μέχρι να βράσουν σε τέτοιο βαθμό που να είναι ελαφρώς τραγανά στο εσωτερικό τους και όχι εντελώς πουρές.
Παράλληλα, προθερμαίνετε ένα μεσαίο τηγάνι σε μέτρια θερμοκρασία, προσθέτετε το ελαιόλαδο, το κρεμμύδι, την πιπεριά, το καρότο και μαγειρεύετε για περίπου 10 λεπτά. Στο τέλος προσθέτετε την πάπρικα και μαγειρεύετε για άλλο 1 λεπτό.
Μόλις τα ρεβύθια είναι έτοιμα τα σουρώνετε και τα πολτοποιείτε σε 3 δόσεις ελαφρώς στο μούλτι, χωρίς όμως να τα κάνετε πουρέ.
Μεταφέρετε τα ρεβύθια και τα λαχανικά σε ένα μπολ, προσθέτετε τη φρυγανιά, τον μαϊντανό και τον δυόσμο και πλάθετε με τα χέρια εώς ότου όλα τα υλικά να ομογενοποιηθούν. Δοκιμάζετε και διορθώνετε τη γεύση με αλάτι και πιπέρι.
Στη συνέχεια, για ένα καλύτερο αποτέλεσμα μεταφέρετε στο ψυγείο για 1 ώρα.
Εναλλακτικά πλάθετε σε μπιφτέκια περίπου 180 – 200 γρ. .
Προθερμαίνετε ένα μεσαίο τηγάνι σε μέτρια θερμοκρασία και βάζετε λίγο ελαιόλαδο και τα μπιφτέκια ρεβυθιού. Τηγανίζετε καλά και από τις δύο πλευρές μέχρι να έχετε μια ωραία εξωτερική τραγανή κρούστα.
Λίγο πριν την τελική σύνθεση του burger, σε ένα μπολ βάζετε το αβοκάντο καθαρισμένο και με ένα πιρούνι το πολτοποιείτε καλά. Προσθέτετε αλάτι και πιπέρι και δοκιμάζετε τη γεύση.
Για την τελική σύνθεση ιδανικά ‘περνάτε’ τα ψωμάκια του burger, τα οποία τα έχετε κόψει στην μέση, από ένα στεγνό τηγάνι έτσι ώστε να καβουρδιστούν ελαφρώς στο εσωτερικό τους. Στη συνέχεια, ξεκινώντας από κάτω μέρος του ψωμιού, προσθέτετε μία κουταλιά της σούπας κέτσαπ, μαρούλι iceberg, το κρεμμύδι, την τομάτα, το μπιφτέκι και τέλος με τον πουρέ αβοκάντο.
Πηγή: lambrosvakiaros.com
Ρεβύθια καρμπονάρα
Tι θα χρειαστείτε
150 γρ. μπέικον, καπνιστό, σε φέτες
1 κ.σ. ελαιόλαδο
200 γρ. μανιτάρια champignon, σε κονσέρβα
200 γρ. κρέμα γάλακτος 35%
500 γρ. νερό
1 σκ. σκόρδο
1 κλ. θυμάρι, φρέσκο
600 γρ. ρεβίθια, κατεψυγμένα
80 γρ. παρμεζάνα, τριμμένη, προαιρετικά
Αλάτι, Πιπέρι , προαιρετικά
1 κλ. μαϊντανό, φρέσκο, προαιρετικά
Για το σερβίρισμα
Παρμεζάνα, τριμμένη
Πιπέρι, φρέσκο
Τι πρέπει να κάνετε
Τοποθετήστε ένα τηγάνι σε δυνατή φωτιά να κάψει. Βάζετε τις φέτες μπέικον σε ένα ξύλο κοπής, τη μια πάνω στην άλλη, και κόβετε σε λεπτές λωρίδες.
Ρίχνετε στο τηγάνι το ελαιόλαδο και το μπέικον, και σοτάρετε για 1-2 λεπτά.
Αφαιρείτε τα μανιτάρια από την κονσέρβα, τα στραγγίζετε, τα ψιλοκόβετε και τα προσθέτετε στο τηγάνι.
Προσθέτετε την κρέμα γάλακτος και το νερό.
Ψιλοκόβετε το σκόρδο και το θυμάρι, και τα ρίχνετε στο τηγάνι.
Προσθέτετε το αλάτι και τα ρεβύθια, και ανακατεύετε με μια ξύλινη κουτάλα.
Κλείνετε το τηγάνι με το καπάκι του ή με διάφανη μεμβράνη, χαμηλώνετε τη φωτιά στο μέτριο, και σιγοβράζετε για 15-20 λεπτά.
Αποσύρετε το τηγάνι από τη φωτιά και πασπαλίζετε με την παρμεζάνα και το φρέσκο πιπέρι.
Ψιλοκόβετε τον μαϊντανό, τον προσθέτετε στο τηγάνι, και ανακατεύετε με την ξύλινη κουτάλα.
Πηγή: akispetretzikis.com