Παναγιώτα Διαμαντή: η 30χρονη δασκάλα που κράτησε το σχολείο του χωριού της ανοιχτό 

Παναγιώτα Διαμαντή: η 30χρονη δασκάλα που κράτησε το σχολείο του χωριού της ανοιχτό

Πριν από λίγες εβδομάδες στα ελληνικά social media έγινε viral μια ιδιαίτερη αγγελία, με τη φωτογραφία ενός χωριού στην Ευρυτανία με πέτρινα σπίτια σε μια πλαγιά «πνιγμένη» στα δέντρα.

 Τα χωριά που πεθαίνουν είναι εκείνα στα οποία κλείνουν τα σχολεία

Η αγγελία έγραφε: «Ζητούνται οικογένειες από χωριό στην Ευρυτανία κοντά στο Καρπενήσι που να θέλουν να μετακομίσουν στο χωριό και να γράψουν τα παιδάκια τους στα σχολεία».

Η πρωτοβουλία αυτή ήταν αποτέλεσμα του ο ιερέα του χωριού, πατήρ Κωνσταντίνου, και μιας 30χρονης δασκάλας που μετά από ένα πτυχίο, ένα μεταπτυχιακό και υποψήφια διδάκτορας, ήθελε να δει το χωριό της να «ζωντανεύει» και να γεμίζει παιδιά: 

«Όλη η αγωνία, όλο το άγχος και η κούραση, έσβησαν μεμιάς, όταν ακούσαμε τις νέες παιδικές φωνές στο χωριό. Είναι πολύ όμορφο να βλέπεις αυτά τα νέα παιδιά να ανθίζουν μέρα με τη μέρα, να έχουν γίνει μια παρέα με τα παιδιά του χωριού και να προσαρμόζονται στη νέα ζωή τους. Τα χωριά που πεθαίνουν είναι εκείνα στα οποία κλείνουν τα σχολεία. Όμως στη Φουρνά δράσαμε προληπτικά», αναφέρει στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ η Παναγιώτα Διαμαντή, η 30χρονη δασκάλα, η οποία έγινε το πρόσωπο των ημερών, στην έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς, για την πρωτοβουλία της, που συγκίνησε το πανελλήνιο, να κρατήσει «ζωντανό» δημοτικό σχολείο σε χωριό της Ευρυτανίας και κατ’ επέκταση και το ίδιο το χωριό.

Ποια είναι η Παναγιώτα Διαμαντή

«Παιδί» του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, η Παναγιώτα Διαμαντή εφάρμοσε στην πράξη από τον πρώτο κιόλας χρόνο διορισμού της στη δημόσια εκπαίδευση, το όραμα που της εμφύσησαν οι καθηγητές της στη σχολή. Να αλλάξει την κοινωνία προς το καλύτερο δημιουργώντας τις προϋποθέσεις της αλλαγής μέσα στο σχολείο.

Η 30χρονη σήμερα δασκάλα αποφοίτησε το 2015 από το Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Στο ίδιο τμήμα έκανε και το πρώτο της μεταπτυχιακό, ενώ στο ίδιο τμήμα είναι υποψήφια διδάκτορας. 

Διορίστηκε στη δημόσια εκπαίδευση την περσινή σχολική χρονιά 2023 – 2024. Ήταν επιλογή της να διοριστεί στο δημοτικό σχολείο στη Φουρνά, ένα χωριό της Ευρυτανίας, από όπου κατάγεται και ο πατέρας της. Δεν ήταν μόνο τα… «πατρικά χώματα» που την «τράβηξαν». «Ήθελα να ξεφύγω από τα σχολεία του αστικού κέντρου. Να προσφέρω σε μονοθέσια και ολιγοθέσια», λέει η εμπνευσμένη δασκάλα, που έμελλε να γίνει παράδειγμα προς μίμηση για συναδέλφους της και να παραδώσει… μαθήματα καταπολέμησης της ερημοποίησης της υπαίθρου, στην ίδια την Πολιτεία.

Η λίστα 100 οικογενειών και η «αναγκαία» επιλογή

Μετά την δημοφιλής αγγελία, ο πάτερ Κωνσταντίνος και η Παναγιώτα Διαμαντή κατάρτισαν λίστα με 100 υποψήφιες οικογένειες που επιθυμούσαν να μείνουν στη Φουρνά. Η επιλογή ήταν αναγκαία, καθώς οι πόροι δεν είναι ανεξάντλητοι. Ητελική  επιλογή τους ήταν μια οικογένεια με έξι παιδιά είπε «ναι» στην αγγελία. 

Η οικογένεια από την Γερμανία, ανταποκρίθηκε στην αγγελία από το χωριό στην Ευρυτανία και μετακόμισε στα Φουρνά.

Ο κ. Κωστόπουλος, πατέρας 6 παιδιών, μίλησε στο MEGA και στην εκπομπή «Κοινωνία Ώρα MEGA» για την απόφασή του να εγκαταλείψει την ζωή του στην Γερμανία και μαζί με την σύζυγο και τα 6 παιδιά τους, να εγκατασταθούν στο χωριό της Ευρυτανίας.

«Το πρώτο πράγμα που σκέφτηκα ήταν να ζήσουν τα παιδιά στην φύση, στην ηρεμία. Και στην Γερμανία και στην Αθήνα είναι μέσα στο άγχος, δεν είναι τόσο άνετα να βγουν έξω. Θεώρησα ότι θα είναι καλύτερα στο χωριό. Στην Γερμανία δούλευα σε εργοστάσιο με μέταλλα που φτιάχνεις εξαρτήματα για το αυτοκίνητο. Είμαι από την Νάξο και η σύζυγος μου είναι από την Αθήνα. Υπάρχουν θέσεις στον Δήμο για να εργαστώ, ή στην κοπή ξυλείας στο χωριό ή άλλες αγροτικές και όχι μόνο δουλειές», είπε χαρακτηριστικά.

Πληροφορίες από taxydromos.gr

v