«Γεμίζουμε με τόσες εξωσχολικές δραστηριότητες τα παιδιά, που παθαίνουν burnout στα 9!»

«Γεμίζουμε με τόσες εξωσχολικές δραστηριότητες τα παιδιά, που παθαίνουν burnout στα 9!»

Ένα ακόμα βίντεο του εκπαιδευτικού Μάριου Μάζαρη, μας δείχνει τον δρόμο για μια υγιή σχέση με τα παιδιά μας, τα οποία πρέπει να μάθουμε να ακούμε και να καθοδηγούμε ως ενήλικες:

«Ένας από τους βασικούς λόγους που φωνάζουμε «ΟΧΙ σε ξέχειλα απογεύματα» είναι το μυαλό που γεμίζει ερεθίσματα, πληροφορίες που δεν προλαβαίνει να επεξεργαστεί και καταλήγει να μην επιτελεί τις βασικές λειτουργίες σύναψης, κριτικής σκέψης, σύνδεσης, ενσυναίσθησης και πολλά ακόμα.

Ένας άλλος, είναι ότι όλα αυτά που δεσμεύουμε το παιδί καταλήγουν να το πλακώνουν, να έχουν απαιτήσεις που δεν μπορεί να διαχειριστεί κι εμείς πληρώνουμε και περιμένουμε πτυχία και τελικά αφήνουμε το ίδιο το σχολείο που θα έπρεπε να είναι προτεραιότητα, αλλά το υποτιμάμε ή θεωρούμε τόσο basic που καταλήγει αδιάφορο.

Προτείνω λοιπόν σθεναρά να ΚΑΤΑΡΓΗΘΕΙ η φράση «ΜΑ ΜΟΥ ΤΑ ΖΗΤΗΣΕ ΜΟΝΟ ΤΟΥ ΤΟ ΠΑΙΔΙ» και να την αντικαταστήσουμε με το «ΕΣΥ ΕΙΣΑΙ Ο ΕΝΗΛΙΚΑΣ ΣΤΟ ΔΩΜΑΤΙΟ». Εσύ θα πρέπει να σκεφτείς όλες αυτές οι δραστηριότητες πού αποσκοπούν, να σκεφτείς το μέλλον τους, να σκεφτείς μακροπρόθεσμα και όχι κοντόφθαλμα, τις απαιτήσεις που θα έχουν, τα οφέλη και να αποφασίσεις για καλό του παιδιού, όχι με βάση μόνο το «ΤΙΣ ΘΕΛΕΙ», γιατί μπορεί να θέλει να πέσει κι από τη γέφυρα, αλλά δεν το αφήνεις.

Δεν είναι κριτήριο το τι θέλει, αλλά τι θα αντέχει. με αγάπη ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΠΑΝΤΟΥ ΜΠΑΣ ΚΑΙ ΣΩΣΟΥΜΕ παιδιά που παθαίνουν burnout στα 9!». 

v