Ο 4χρονος γιος μου τρώει τα νύχια του. Πώς να του κόψω αυτή τη συνήθεια; 

Ο 4χρονος γιος μου τρώει τα νύχια του. Πώς να του κόψω αυτή τη συνήθεια;
Η παρακάτω απάντηση δεν προέρχεται από κάποιο αυτόματο πρόγραμμα, ούτε από ένα ανώνυμο συντάκτη. Είναι από ένα πραγματικό γονιό, σαν εσένα, με ένα πραγματικό προβληματισμό, όπως οι δικοί σου. Στο «Όσα οι γονείς ρωτούν», η ψυχολόγος Ρομίνα Σαλούστρου απαντά σε αυτά τα προβλήματα, έγκυρα και με ευαισθησία. Αγόρασε τώρα το βιβλίο εδώ. Γιατί γονιός δε γεννιέσαι, γίνεσαι!
Ερώτηση:
Με τον γιο μου, που τον Αύγουστο θα κλείσει τα 4, αντιμετωπίζουμε το πρόβλημα της ονυχοφαγίας εδώ και περίπου 3 μήνες (εγώ δεν έχω φάει ποτέ τα νύχια μου - αντιθέτως τα προσέχω πολύ). Είναι ένα πανέξυπνο και κοινωνικό παιδί, που τελευταία με ρωτάει συχνά αν τον αγαπώ όσο και την 2χρονη αδερφούλα του. Προσπαθώ να δείχνω την ίδια προσοχή και στα δυο μου παιδιά χωρίς διακρίσεις, αλλά μάλλον δεν τα καταφέρνω κι αυτό του προκαλεί άγχος…  Τι κάνω λάθος; Πώς θα τον πείσω να κόψει αυτή τη συνήθεια;
Απάντηση:

Αγαπητή αναγνώστρια, 

Αντιλαμβάνομαι την αγωνία σας και είναι υπέροχο που έχετε έγνοια τον γιο σας. 

Η ονυχοφαγία, όπως πολύ σωστά αναφέρετε,  είναι ένα σύμπτωμα θα λέγαμε που εκφράζει άγχος.  Τα παιδιά έχουν πάρα πολλούς σημαντικούς λόγους για να είναι αγχωμένα. Αυτό λοιπόν δε σημαίνει ότι εσείς κάνετε απαραίτητα κάτι λάθος και τον δυσκολεύετε.  Επιπλέον ο έξυπνος γιος σας σας επικοινωνεί μόνος του ακριβώς ότι χρειάζεται για να βοηθηθεί! Την αγάπη σας! Το λέει τόσο ξεκάθαρα που έχετε να το ακούσετε, βγάζοντας τη σύγκριση με την αδερφή του η οποία ούτως ή άλλως δε συμφέρει. 

Δώστε στον γιο σας χρόνο να μιλήσετε για το τι τον απασχολεί.  Να παίξετε,  να τον ευχαριστηθείτε στη δική του φάση ανάπτυξης!

Εάν το σύμπτωμα εμμένει βεβαίως μπορείτε να απευθυνθείτε σε κάποιον ειδικό,  όπως παιγνιοθεραπευτή, ώστε να το φροντίσετε και με έναν άλλο τρόπο. 

Να χαίρεστε την οικογένειά σας!

*Η Ρομίνα Σαλούστρου είναι ψυχολόγος – ψυχοθεραπεύτρια. 

Κάντε τη δική σας ερώτηση στους ειδικούς του Mama365.gr

Οι ανωτέρω πληροφορίες απευθύνονται μόνο για γενική χρήση. Οι πληροφορίες που παρέχονται δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται για την διάγνωση, θεραπεία, περίθαλψη ή πρόληψη οποιασδήποτε νόσου χωρίς την συμβουλή εξειδικευμένου ιατρού και δεν αντικαθιστούν την ιατρική εξέταση και την ιατρική συμβουλή .Θα πρέπει να συμβουλεύεστε άμεσα ειδικό ιατρό για οποιοδήποτε πρόβλημα ή ζήτημα που σας απασχολεί. Ποτέ μην παραβλέψετε ή τροποποιήσετε ολικώς ή μερικώς ιατρική συμβουλή ή αναβάλλετε να συμβουλευθείτε ειδικευμένο ιατρό του ανωτέρω άρθρου. Ο συντάκτης του άρθρου δεν φέρει οιαδήποτε ευθύνη για οποιαδήποτε ενέργεια ή παράλειψη βασισμένη στις πληροφορίες και τα δεδομένα αυτού του δικτυακού τόπου.

v