Το σίγουρο είναι ότι αυτό που λέμε «φυσιολογικό» είναι κάτι εντελώς υποκειμενικό. Σε κάθε περίπτωση η μέλλουσα μητέρα θα πρέπει να προετοιμαστεί για αλλαγές στην σεξουαλική της διάθεση ενώ το ζευγάρι θα πρέπει να συζητά τέτοιου είδους θέματα για να έχει μια υγιή σεξουαλική ζωή.
Είναι το σεξ ασφαλές κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης;
Το σεξ θεωρείται απολύτως ασφαλές κατά τη διάρκεια όλων των σταδίων μιας φυσιολογικής εγκυμοσύνης, δηλαδή μιας εγκυμοσύνης με χαμηλή πιθανότητα επιπλοκών όπως η αποβολή ή ο πρόωρος τοκετός. Αν δεν είστε σίγουρη για το αν ανήκετε σε αυτήν την κατηγορία, καλύτερα να το συζητήσετε με τον γιατρό σας.
Φυσικά, το γεγονός ότι είναι ασφαλές δεν σημαίνει απαραίτητα ότι θα το θέλετε. Αρκετές εγκυμονούσες ανακαλύπτουν ότι η όρεξή τους για σεξουαλική επαφή αλλάζει κατά τη διάρκεια των διαφορετικών σταδίων της κύησης ενώ δεν είναι λίγες οι γυναίκες που το βρίσκουν άβολο καθώς το σώμα τους μεγαλώνει.
Οι μέλλοντες γονείς θα πρέπει να συζητούν ανοικτά αυτό το θέμα κι αν τελικά αποφασίσουν να απέχουν εντελώς, να βρουν άλλους τρόπους για να διατηρήσουν την οικειότητα μεταξύ τους και να ικανοποιήσουν τις σεξουαλικές τους ανάγκες.
Πότε δεν είναι ασφαλές το σεξ κατά την εγκυμοσύνη;
Υπάρχουν κάποιες περιπτώσεις κατά τις οποίες δεν είναι ασφαλής η σεξουαλική επαφή για μία έγκυο γυναίκα:
Αν ο σύντροφός σας επιδίδεται σε στοματικό σεξ, θα πρέπει να προσέξει πολύ να μην φυσήξει αέρα στον κόλπο σας καθώς υπάρχει μια μικρή –ακραία- περίπτωση να προκληθεί εμβολή από αέρα.
Δεν θα πρέπει να κάνετε ελεύθερο σεξ με κάποιον σύντροφο, του οποίου δεν γνωρίζετε το ιστορικό ή αν ενδέχεται να πάσχει από κάποιο σεξουαλικώς μεταδιδόμενο νόσημα, όπως έρπη των γεννητικών οργάνων ή επιχείλιο έρπη, κονδυλώματα, χλαμύδια ή HIV. Αν μολυνθείτε, πιθανώς το νόσημα να μεταδοθεί στο μωρό σας.
Ακόμη, αν ο ιατρός σας εντοπίσει επιπλοκές στην εγκυμοσύνη, είναι πιθανόν να σας συμβουλέψει να απέχετε από το σεξ.
Το σεξ «απαγορεύεται» κατά τις εξής περιπτώσεις:
- Ιστορικό ή απειλή αποβολής
- Ιστορικό πρόωρου τοκετού ή σημάδια που υποδεικνύουν τον κίνδυνο πρόωρου τοκετού
- Ανεξήγητη κολπική αιμορραγία ή έντονες κράμπες
- Διαρροή του αμνιακού υγρού
- Πρόδρομο πλακούντα, μια πάθηση κατά την οποία ο πλακούντας φράσσει την γεννητική οδό
- Ανεπάρκεια του τραχήλου της μήτρας, κατά την οποία ο τράχηλος διαστέλλεται πρόωρα
- Πολλαπλή κύηση (δίδυμα, τρίδυμα κτλ)
Συνήθεις ερωτήσεις και ανησυχίες
Μπορεί το σεξ να βλάψει το μωρό μου;
Όχι. Το έμβρυο είναι πλήρως προστατευμένο από τον αμνιακό σάκο και τους ισχυρούς μύες της μήτρας, όπως επισημαίνει η κα Τσεκαρέλλι. Το πέος σε καμία περίπτωση δεν έρχεται σε επαφή με το έμβρυο κατά τη διάρκεια του σεξ.
Μπορεί η σεξουαλική επαφή ή ο οργασμός να προκαλέσει αποβολή ή συσπάσεις;
Στην περίπτωση της φυσιολογικής κύησης, όχι. Οι συσπάσεις που ενδεχομένως θα αισθανθείτε κατά τη διάρκεια και αμέσως μετά των οργασμό είναι εντελώς διαφορετικές με αυτές που σχετίζονται με την γέννα. Ωστόσο, θα πρέπει να επικοινωνήσετε με τον γιατρό σας για να βεβαιωθείτε ότι δεν ανήκετε σε κατηγορία εγκυμοσύνης υψηλού κινδύνου. Ορισμένοι ιατροί προτείνουν την παύση της σεξουαλικής επαφής κατά το πρώτο τρίμηνο και τις τελευταίες εβδομάδες της εγκυμοσύνης, ακριβώς επειδή το σπέρμα περιέχει μια χημική ουσία που μπορεί να κάνει τις συσπάσεις ιδιαίτερα έντονες και υπάρχει κίνδυνος αποβολής. Σε κάθε περίπτωση να κάνετε αυτό που συστήνει ο γυναικολόγος σας.
Είναι φυσιολογικό να αυξομειώνεται η σεξουαλική ορμή μου κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης;
Είναι απολύτως φυσιολογικό. Πολλές εγκυμονούσες παρουσιάζουν συμπτώματα που κάνουν το σεξ ενοχλητικό, όπως κόπωση, ναυτία, υπερευαισθησία στο στήθος και αυξημένη επιθυμία ούρησης, ειδικά κατά τη διάρκεια του πρώτου τριμήνου. Σε γενικές γραμμές, η κόπωση και η ναυτία τείνουν να υποχωρούν κατά τη διάρκεια του δεύτερου τριμήνου, οπότε και σε μερικές γυναίκες η σεξουαλική επιθυμία αυξάνεται.
Άλλες γυναίκες έχουν έντονη επιθυμία για σεξ λόγω αυξημένων οιστρογόνων ή ως συνέπεια της έλλειψης ανησυχίας σχετικά με την αντισύλληψη σε συνδυασμό με μια αίσθηση οικειότητας με τον σύντροφό τους, επισημαίνει η κα. Τσεκαρέλλι. Η επιθυμία για σεξ, συνήθως υποχωρεί και πάλι κατά τη διάρκεια του τρίτου τριμήνου καθώς η μήτρα μεγαλώνει ακόμα περισσότερο.
Από την άλλη, η επιθυμία του συντρόφου σας για σεξ είναι πιθανόν επίσης να παρουσιάσει αυξομειώσεις. Κάποιοι άνδρες αισθάνονται ακόμα πιο κοντά στην σύντροφό τους και απολαμβάνουν τις αλλαγές στο σώμα της. Άλλοι, εμφανίζουν μειωμένη επιθυμία για σεξουαλική επαφή λόγω του άγχους που αισθάνονται για την επικείμενη πατρότητα ή επειδή ανησυχούν για την υγεία της μητέρας και του αγέννητου μωρού.
Είναι επίσης συνηθισμένο, ο σύντροφός σας να αντιμετωπίζει προβλήματα στο να «συμφιλιώσει» την σεξουαλική σας ταυτότητα με την νέα –και όλο και πιο εμφανή- ταυτότητά σας ως μητέρα. Ίσως αυτό να οφείλεται στην τάση να αντιμετωπίζονται οι μέλλουσες μητέρες ως κάτι το τρυφερό και γλυκό πλην όμως εντελώς αντι-σεξουαλικό. Να θυμάστε ότι η επικοινωνία μεταξύ σας θα σας βοηθήσει να λύσετε τέτοιου είδους προβλήματα.
Πότε να επικοινωνήσετε άμεσα με τον γιατρό σας
Η κα Τσεκαρέλλι επισημαίνει ότι θα πρέπει να επικοινωνήσετε άμεσα με τον γυναικολόγο σας αν δεν είστε σίγουρη ότι το σεξ είναι ασφαλές στην περίπτωσή σας ή αν μετά το σεξ εντοπίσετε ασυνήθιστα συμπτώματα όπως: πόνος, αιμορραγία, αμνιακό υγρό ή έντονες συσπάσεις, που συνεχίζονται και μετά την επαφή.