Συνέντεξη με τον Στρατή Νταλαγιώργο: «η Μουλάν προβάλλει την αξία της συνεργασίας»

Συνέντεξη με τον Στρατή Νταλαγιώργο: «η Μουλάν προβάλλει την αξία της συνεργασίας»

Παρά το νεαρό της ηλικίας του, ο ηθοποιός Στρατής Νταλαγιώργος έχει δουλέψει ήδη με σπουδαίους ανθρώπους του θεάτρου. Η πιο πρόσφατη συνεργασία του με την εταιρεία Μέθξις, του δίνει την ευκαιρία να παίξει έναν δυναμικό ρόλο στην παράσταση «Ο θρύλος της Μουλάν»:

Παρά το νεαρό της ηλικίας σας, έχετε συνεργαστεί ήδη με σπουδαίους ανθρώπους του θεάτρου, όπως τον Γιάννη Κακλέα, τον Βασίλη Μυριανθόπουλο, τη Μίνα Αδαμάκη και άλλους. Τι έχετε αποκομίσει από αυτές τις συνεργασίες; 

Κάθε συνεργασία είναι πράγματι μοναδική. Σε επηρεάζει βαθιά, ανεξάρτητα από την ηλικία. Κάθε μια από όλες τις συνεργασίες μου έχει προσφέρει κάτι ξεχωριστό, είτε αυτό είναι μια εμπειρία, ένα μάθημα, ένας διαφορετικός τρόπος προσέγγισης της δουλείας, ένας διαφορετικός τρόπος έκφρασης. Όλες μαζί όμως είχαν ένα κοινό παρανομαστή. Να με διαμορφώσουν ως ηθοποιό και κατ΄ επέκταση ως άνθρωπο μέχρι σήμερα. Είμαι πολύ χαρούμενος για κάθε μια από αυτές τις ευκαιρίες. Η δουλεία του ηθοποιού μας παρέχει τη δυνατότητα να γνωρίζουμε και να συνεργαζόμαστε με διαφορετικούς ανθρώπους συνεχώς. Δεν υπάρχουν μόνιμες συνεργασίες στον χώρο μας, όπως σε άλλες δουλειές όπου μπορείς να έχεις τον ίδιο συνάδελφο για χρόνια. 

Με τον Χρήστο Τριπόδη και τη Μέθεξις συνεργάζεστε πρώτη φορά; 

Αυτή είναι η δεύτερη συνεργασία μας με τον Χρήστο. Στην πρώτη μας δουλειά ήμασταν συνάδελφοι ηθοποιοί. Αυτή τη φορά η σχέση είναι διαφορετική. Εκείνος είναι στον ρόλο του σκηνοθέτη και παραγωγού και εγώ του ηθοποιού. «Ο θρύλος της Μουλάν» μας έδωσε την ευκαιρία για μια νέα και ενδιαφέρουσα συνεργασία. 

Πώς είναι για έναν νέο ηθοποιό να παίρνει μέρος σε μια τόσο μεγάλη παραγωγή;

Κάθε έργο, κάθε νέα παραγωγή έχει τη δική της μοναδικότητα και προκλήσεις.

Η συγκεκριμένη «Ο Θρύλος της Μουλάν» είναι μια παιδική παράσταση. Αυτό από μόνο του είναι μια πρόκληση καθώς τα παιδιά είναι ένα δύσκολο και απαιτητικό κοινό, που την αλήθεια θα στη δώσουν στο πιάτο. Το παιδικό θέατρο είναι εξίσου σημαντικό με το θέατρο για ενήλικες και χρειάζεται μεγάλη προσοχή και φροντίδα. Για εμένα πάλι είναι κάτι πρωτόγνωρο καθώς είναι η πρώτη μου φορά που παίρνω μέρος σε μια μεγάλη παραγωγή παιδικού θεάτρου που θα πάει περιοδεία σε όλη την Ελλάδα. 

Ποιον ρόλο υποδύεστε στον «Θρύλο της Μουλάν» και τι σας έδωσε;

Στον «Θρύλο της Μουλάν» υποδύομαι τον στρατηγό Μι Σανγκ. Ο Μι Σανγκ είναι ένας χαρακτήρας που μεταφέρει μεγάλο βάρος στις πλάτες του, καθώς είναι στρατηγός σε καιρό πολέμου. Αυτή η συνθήκη τον έχει κάνει πολύ αυστηρό και ψυχρό. Εκπαιδεύει τη Μουλάν και τελικά ανακαλύπτει την αληθινή της ταυτότητα. Μέσα από την εκπαίδευση, αναγνωρίζει την αφοσίωση και την αντοχή της. Όταν μαθαίνει ότι είναι γυναίκα, ο θαυμασμός του μετατρέπεται σε αγάπη.

Αυτός ο ρόλος μου έδωσε την ευκαιρία να εξερευνήσω κυρίως τη δυναμική της ηγεσίας. Η δυναμική σχέση μεταξύ του Μι Σανγκ και της Μουλάν με βοήθησε να αποδώσω τη μετάβαση από τον θαυμασμό στην αγάπη, κάτι που απαιτεί ευαισθησία και εσωτερική κατανόηση του χαρακτήρα.

Ποιο μήνυμα νομίζετε ότι περνάει το έργο στα μικρά παιδιά και γιατί πρέπει να έρθουν να το δουν;

Ο θρύλος της Μουλάν, με το κύριο θέμα να είναι η ισότητα, γίνεται αφορμή για να υπάρξει η συγκεκριμένη παράσταση και μέσα από αυτή το κοινό είτε παιδικό είτε ενήλικο ευαισθητοποιείται σχετικά με το θέμα της γυναίκας και της ισότητας, μια προβληματική που έχει πρωταγωνιστικό ρόλο στη σημερινή κοινωνία. Η Μουλάν παίρνει τη θέση του πατέρα της στον στρατό και πολεμά με επιτυχία. Παρόλο που στο τώρα οι λέξεις στρατός και πόλεμος ακούγονται περίεργες και σκληρές και η κοινωνία θα έπρεπε να τις καταργεί σιγά σιγά, μπορούμε να πούμε ότι μέσα από αυτόν τον μύθο και τη συνθήκη που προσφέρει ανθίζει ένα πολύ όμορφο και τίμιο μήνυμα - εξάλλου ο μύθος έχει γραφτεί πριν πάρα πολλά χρόνια- που μας λέει ότι ο καθένας μας μπορεί να πετύχει, ανεξάρτητα από τα βιολογικά και εξωτερικά χαρακτηριστικά του. Η ιστορία ενθαρρύνει την αυτοπεποίθηση και την αυτογνωσία, δείχνοντας ότι ο κάθε άνθρωπος πρέπει να είναι ο εαυτός τους.

Επιπλέον, η Μουλάν προβάλλει την αξία της συνεργασίας και της ομαδικότητας, κερδίζοντας τον σεβασμό των συντρόφων της και δουλεύοντας μαζί τους για έναν κοινό σκοπό. Αυτό βοηθά τα παιδιά να κατανοήσουν τη σημασία του σεβασμού προς όλους. Η αφοσίωση και η αγάπη της Μουλάν για την οικογένειά της δείχνει πόσο σημαντικό είναι να φροντίζουν και να προστατεύουν τους οικείους τους, προωθώντας την αξία της υπευθυνότητας. Η παράσταση της Μουλάν είναι γεμάτη δράση και συναισθήματα, προωθώντας την ισότητα των φύλων και ενθαρρύνοντας τα παιδιά να πιστεύουν ότι μπορούν να πετύχουν οτιδήποτε, ανεξάρτητα από το φύλο τους.

v