5 ψέματα που πρέπει να σταματήσουμε να λέμε στον εαυτό μας

5 ψέματα που πρέπει να σταματήσουμε να λέμε στον εαυτό μας

Σε κανέναν δεν αρέσουν τα ψέματα και πληγωνόμαστε βαθιά, όταν κάποιος μας αποκρύπτει την αλήθεια. Παρόλα αυτά, δεν είναι λίγες οι φορές που εμείς οι ίδιοι λέμε ψέματα στον εαυτό μας, προκειμένου να τον προστατεύσουμε από άβολες ή άσχημες καταστάσεις. Αυτά τα ψέματα ωστόσο, όσο αθώα κι αν πιστεύουμε πως είναι, εμποδίζουν την προσωπική μας ανάπτυξη και τον δρόμο προς την ευτυχία. Ήρθε η ώρα, λοιπόν, να πάψουμε να τα λέμε μια για πάντα!

«Δεν με νοιάζει καθόλου που...»

'Οταν λέμε αυτή τη φράση, συνήθως, μας νοιάζει και... μας καίει! Υποκρινόμαστε ότι αδιαφορούμε, έτσι ώστε να μην πληγωθούμε. Στην πραγματικότητα, όμως, υποφέρουμε βαθιά μέσα μας και το σκεφτόμαστε όλη την ώρα.  Ό,τι μας πονάει, ό,τι μας φέρνει σε άβολη θέση πρέπει να μάθουμε να το αντιμετωπίζουμε με θάρρος. Να το βγάζουμε από μέσα μας γιατί μόνο έτσι θα μάθουμε να θεραπεύουμε τις πληγές μας.

«Όλα πάνε μια χαρά»

Τα πάντα γύρω σου μπορεί να ναυαγούν, εσύ όμως θα δημιουργήσεις την ψευδαίσθηση ότι όλα πάνε καλά και ανθηρά. Κρύβεις τα αληθινά σου συναισθήματα πίσω από μια μάσκα χαρά, έτσι ώστε να μην κληθείς να τα αντιμετωπίσεις. Το πρόβλημα ωστόσο, θα συνεχίσει να υπάρχει όσο και αν το σπρώχνεις κάτω από το χαλί. Κάποια στιγμή, το ποτήρι θα ξεχειλίσει και τότε...

«Δεν αξίζει να χαλαστούμε»

Πόσες φορές σας έχει τύχει να αποφύγετε έναν καβγά ή μια διαφωνία προκειμένου να μην γίνετε δυσάρεστη; Οι συγκρούσεις ανάμεσα σε δύο ανθρώπους είναι χρήσιμες και πολλές φορές απαραίτητες προκειμένουν να τεθούν σωστά όρια και να λυθεί μια για πάντα ένα πρόβλημα. Όσο αποφεύγουμε να συγκρουστούμε διαιωνίζουμε άσχημες καταστάσεις που μας καταβάλλουν συναισθηματικά και μας προκαλούν άσχημα συναισθήματα όπως πικρία και απογοήτευση.

«Από αύριο θα το αλλάξω»

Από αύριο, από τον επόμενη εβδομάδα ή μήνα... Όταν κάποιος αναβάλλει να αλλάξει κάτι σημαντικό για τη ζωή και την καθημερινότητά του είναι σχεδόν σίγουρο ότι δεν θα το αλλάξει ποτέ! Η αναβλητικότητα είναι ο χειρότερος εχθρός της προσωπικής εξέλιξης, καθώς σε κάνει να... βαλτώνεις μέσα σε μια κατάσταση, η οποία ωστόσο, δεν έχει (πλέον) να σου προσφέρει απολύτως τίποτα. Μην φοβάσαι να κάνεις το επόμενο βήμα. Μπορεί να φαίνεται δύσκολο στην αρχή, όμως, μετά θα αποζημιωθείς και με το παραπάνω!

«Δεν είμαι αρκετά καλή...»

Σας έχουν πει ποτέ ότι δεν είστε αρκετά έξυπνοι για να κάνετε κάτι; Ή ότι δεν αξίζει να κάνετε κάτι, αν δεν είστε τέλειοι; Από νεαρή ηλικία, πολλοί από εμάς βομβαρδίζονται με τέτοιου είδους μηνύματα... Αυτές οι πεποιθήσεις συχνά πηγάζουν από συγκρίσεις με άλλους ή από μη ρεαλιστικές προσδοκίες που έχουν οι άλλοι από εμάς. Αλλά η αλήθεια είναι ότι είστε εγγενώς άξιοι και αξίζετε την αγάπη και την επιτυχία, γι' αυτό ακριβώς που είστε!

v