Τα παιδιά κατά μέσο όρο στο έτος τριπλασιάζουν ή τετραπλασιάζουν το βάρος γέννησης. Επιπρόσθετα όταν κλείσουν χρόνο αυξάνουν την σωματική τους δραστηριότητα και αποκτούν σιγά σιγά προσωπικές προτιμήσεις ως προς το φαγητό. Για να ενταχθούν ομαλά στη διατροφική αυτή φάση, καλό θα είναι να τρώνε μαζί μας, να εγκαταλείψουν μπιμπερό και αλεσμένα και να μην έχουν το γάλα σαν βασική τροφή ούτε σαν υποκατάστατο θερμίδων για "χαμένα" γεύματα.
Άρα η φάση που το μωρό τρώει όποτε κρίνει η μητέρα, ανά κάποια ώρα και προγραμματισμένα, περνάει ανεπιστρεπτί. Αυτό ορισμένοι το εκλαμβάνουν σαν δυσκολία, μια και το παιδί προβάλει τις προτιμήσεις του και τις απέχθειές του. Καλό είναι να τα αφήνουμε να τρώνε κατά βούληση και αν έχουμε αμφιβολία για την κάλυψή τους σε θρεπτικά συστατικά, να σημειώνουμε την διατροφή τους για κάθε μέρα και να συζητήσουμε το ημερολόγιο μιας εβδομάδας με τον παιδίατρο.
Σαφώς υπάρχουν και διακυμάνσεις μεταξύ των παιδιών ως προς την όρεξη για φαγητό στα πλαίσια του φυσιολογικού καθώς και παθολογικά αίτια που χρήζουν διερεύνησης.
Κριτήριο για το αν πρέπει να ανησυχούμε ή όχι αποτελούν οι καμπύλες ανάπτυξης και η κλινική εκτίμηση που πρέπει να γίνεται τακτικά ακόμα και όταν τελειώσουν οι εποχές των ανά μήνα εμβολιασμών.
Κουλούρη Μαρία, Παιδίατρος-Αλλεργιολόγος, Ευρωκλινική Παίδων