Έχω ένα γιο 8 ετών, 45 κιλά και 1,55 ύψος. Έχω την εντύπωση ότι τα γεννητικά του όργανα δεν αναπτύσσονται φυσιολογικά. Μπορεί να οφείλεται στο βάρος; Πού πρέπει να ρωτήσω τι εξετάσεις χρειάζονται;
• την ενδεχόμενη παρουσία δυσπλασίας του πέους ή των όρχεων (φίμωση, υποσπαδίας, οσχεοποίηση πέους, κάμψη πέους, παγιδευμένο πέος, κρυψορχία).
• το μέγεθος του πέους.
Όταν υπάρχει ανησυχία για ενδεχόμενη δυσπλασία είναι προφανές ότι θα πρέπει να απευθυνθούμε σε ειδικό παιδοχειρουργό που ασχολείται με την χειρουργική των γεννητικών οργάνων.
Σχετικά με το μέγεθος, είναι αλήθεια ότι υπάρχει έλλειψη ενημέρωσης. Καταρχήν υπάρχουν καμπύλες για το μήκος του πέους σε κάθε ηλικία, αντίστοιχες με αυτές για το ύψος και το βάρος. To πέος από μήκος 3-3,5cm στη γέννηση, φτάνει τα 6-7cm πριν την έναρξη της εφηβείας. Η μέτρηση βέβαια πρέπει να γίνει από κάποιον που γνωρίζει, διότι πολύ συχνά, ειδικά σε παχουλά παιδάκια, το πέος αν και δεν είναι μικρό, φαίνεται μικρό διότι κρύβεται από το παραπάνω λίπος που υπάρχει στην ηβική σύμφυση.
Η ανάπτυξη του πέους δεν είναι σταθερή και ομοιόμορφη σε όλη την διάρκεια της παιδικής ηλικίας. Αντίθετα υπάρχουν δύο περίοδοι όπου η ανάπτυξη του πέους είναι γρήγορη. Η πρώτη περίοδος είναι οι πρώτοι μήνες της ζωής, από την 2η-3η εβδομάδα μέχρι τον 3ο -4ο μήνα της ζωής (μίνι εφηβεία των βρεφών). Η δεύτερη είναι η περίοδος της εφηβείας, που στα αγόρια ξεκινάει συνήθως από τα 10 έως τα 13 χρόνια. Τις περιόδους αυτές τις ονομάζουμε και «ηλικιακά παράθυρα», διότι έχουν ένα πρόσθετο σημαντικό χαρακτηριστικό που πρέπει να γνωρίζουν οι γονείς: Αν ένα παιδάκι χρειαστεί ορμονική θεραπεία για την υποβοήθηση της αύξησης του μεγέθους του πέους, αυτές οι δύο χρονικές περίοδοι είναι οι καταλληλότερες, και η θεραπεία στις περισσότερες περιπτώσεις είναι ιδιαίτερα αποτελεσματική.
Τώρα συγκεκριμένα για την δική σας περίπτωση, καταρχήν μία επίσκεψη σε ένα ειδικό παιδοχειρουργό ίσως να ήταν χρήσιμη για να μειωθεί η ανησυχία σας. Από εκεί και πέρα, και εάν το μέγεθος του πέους πράγματι υπολείπεται του μέσου για την ηλικία, θα έχετε υπ' όψιν σας ότι η καλύτερη ηλικία για να βοηθηθεί φαρμακευτικά, είναι από την έναρξη της εφηβείας και το αργότερο μέχρι τα 15-16 χρόνια. Από την ηλικία αυτή και μετά η βοήθεια μπορεί να είναι μόνον χειρουργική, και με όχι τόσο καλά αποτελέσματα. Έτσι όταν ο γιός σας θα γίνει 10 χρονών θα επισκεφθείτε έναν ειδικό παιδοενδοκρινολόγο, ο οποίος αφού μελετήσει το πλήρες ορμονικό προφίλ, θα σας προτείνει την καταλληλότερη θεραπεία, η οποία θα σας βοηθήσει αποτελεσματικά.
*O Πέτρος Βαλιούλης είναι Διευθυντής Παιδοχειρουργικού Τμήματος, Ευρωκλινική Παίδων, Εξειδικευθείς στην χειρουργική των παθήσεων του πέους