Πώς μπορούμε να βοηθήσουμε ένα παιδί με χαμηλή αυτοπεποίθηση;

Πώς μπορούμε να βοηθήσουμε ένα παιδί με χαμηλή αυτοπεποίθηση;

Η αυτοπεποίθηση χτίζεται στο παιδί όσο ακόμα αυτό είναι σε πολύ μικρή ηλικία και εμείς, ως γονείς, παίζουμε σημαντικό ρόλο σ' αυτό. Τα παιδιά που γνωρίζουν τις δυνάμεις και τις αδυναμίες τους και τα έχουν καλά με τον εαυτό τους καταφέρνουν καλύτερα να διαχειρίζονται τις κρίσεις και πατούν γερά στα πόδια τους.

Αντίθετα, όταν το παιδί έχει χαμηλή αυτοπεποίθηση βιώνει έντονο στρες μπροστά στις δυσκολίες, ενώ, αν δεν πιστεύει στον εαυτό του, δύσκολα βρίσκει λύσεις στα προβλήματά του. 

Αν βλέπετε το μικρό σας να δυσκολεύεται σ' αυτό το κομμάτι, μπορείτε να το βοηθήσετε ουσιαστικά, με το να ακολουθήσετε αυτές τις συμβουλές.

Επιβραβεύστε το παιδί σας

Δείξτε στο παιδί ότι αναγνωρίζετε, εκτιμάτε και χαίρεστε την όποια του κλίση. Ένα παιδί που χαίρει της επιβράβευσης και της υποστήριξης των γονιών του, εξελίσσεται σε ένα παιδί που εμπιστεύεται και αγαπά τον εαυτό του. Στο μέλλον θα γίνει ένας ώριμος ενήλικας που δεν θα φοβάται να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις της ζωής καθώς θα πατάει γερά στα πόδια του.

Αποδεχτείτε τα λάθη και τις αποτυχίες του

Κανείς δεν είναι τέλειος και ειδικά εμείς οι μαμάδες το ξέρουμε πολύ καλά. Η αποδοχή του ότι έχουμε ελαττώματα και κάνουμε λάθη μάς βοηθάει στο να βρούμε γαλήνη και να συνειδητοποιήσουμε το τεράστιο περιθώριο που μας αφήνει για να βελτιωθούμε μέσα από τις αποτυχίες μας. Το ίδιο ισχύει και για τα παιδιά μας και δεν πρέπει ποτέ να το ξεχνάμε αυτό.



Μην το συγκρίνετε με άλλα παιδιά

Κάθε παιδί είναι διαφορετικό και ωριμάζει με το δικό του ρυθμό, γι' αυτό καλό είναι να αποφεύγετε τις συγκρίσεις με άλλα παιδιά ή ακόμα χειρότερα με τα αδέρφια του. Στα μάτια του η σύγκριση παρερμηνεύεται ως «αδυναμία» και νιώθει απειλή.  Όταν συμβαίνει αυτό μειώνεται η αυτοπεποίθησή του και χτίζονται οι βάσεις της εσωτερικής του επανάστασης, η οποία κάποια στιγμή σίγουρα θα ξεσπάσει! Και αυτό δεν ισχύει μόνο για τα μικρά παιδιά, αλλά και για τα παιδιά μεγαλύτερων ηλικιών.

Ενθαρρύνετε το να παίρνει πρωτοβουλίες

Όταν δίνετε στα παιδιά όλο και περισσότερες ευθύνες -από το πιο μικρό, π.χ. να πετάξουν τα σκουπίδια- τους δείχνετε ότι πιστεύετε στις ικανότητές τους. Αργότερα, αυτό τα κάνει να παίρνουν πρωτοβουλίες και να διαχειρίζονται απαιτητικές καταστάσεις με ψυχραιμία και αυτοπεποίθηση. Μην διστάζετε, λοιπόν, να τα ενθαρρύνετε σε κάθε τους βήμα και συνεχίστε να τα καθοδηγείτε με σύνεση και αγάπη.

v