Πώς θα το πετύχουμε;
Συζητάμε ανοιχτά για τον σχολικό εκφοβισμό στο σπίτι
Μπορεί τα παιδιά να έχουν ακούσει πολλές φορές τον όρο «σχολικός εκφοβισμός», αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι γνωρίζουν απαραίτητα και τι ακριβώς είναι. Πρώτα εμείς οφείλουμε να τα ενημερώσουμε σωστά επί του θέματος και έπειτα το σχολείο τους, έτσι ώστε στο μέλλον να μπορούν να αναγνωρίσουν τα σημάδια πιο εύκολα, είτε συμβαίνει σε αυτά, είτε σε κάποιο άλλο παιδί.
Όσο περισσότερο μιλάμε με τα παιδιά μας για το μπούλινγκ, τόσο πιο άνετα θα μας πουν αν δουν μια τέτοια συμπεριφορά ή τη βιώσουν. Θα τους είναι πιο εύκολο να μας εκμυστηρευτούν τους φόβους τους και εμείς με τη σειρά μας, θα μπορέσουμε αποτελεσματικά να τα βοηθήσουμε να τους ξεπεράσουν - πριν γιγαντωθούν και βλάψουν την ψυχική τους υγεία.
Ο σημαντικός ρόλος του σχολείου
Το σχολείο είναι χώρος όπου τα παιδιά περνούν μεγάλο μέρος της καθημερινότητάς τους και παίζει σημαντικό ρόλο τόσο στην γνωστική, όσο και στην κοινωνική τους ανάπτυξη.
Πρέπει, λοιπόν, να επιλέξουμε ένα ασφαλές σχολικό περιβάλλον που θα μας διασφαλίσει ότι οι πιθανότητες το παιδί να γίνει θύτης ή θύμα είναι ελάχιστες. Η Λεόντειος Σχολή Nέας Σμύρνης είναι το πρώτο σχολείο στην Ελλάδα που έχει πιστοποιηθεί από τον διεθνή φορέα «Keeping Children Safe» (KCS), για τις διαδικασίες και τα πρωτόκολλα λειτουργίας που ακολουθεί.
Αυτό σημαίνει ότι θέτει ως ύψιστη προτεραιότητα και εγγυάται την προστασία των παιδιών από κάθε μορφή κακοποίησης, παραμέλησης, εκμετάλλευσης και βίας μέσω συγκεκριμένων και καταγεγραμμένων διαδικασιών και πρωτοκόλλων λειτουργίας τους, εφαρμόζοντας τα πρότυπα του «Keeping Children Safe».
Ο διεθνής αυτός οργανισμός έχει πιστοποιήσει ιδρύματα σε πάνω από 178 χώρες, για περισσότερα από 20 χρόνια, ενώ το αποτύπωμα αυτών των διαδικασιών έχει βοηθήσει πάνω από 34 εκατομμύρια παιδιά να ζουν σε πιο ασφαλείς για αυτά χώρους.
Επιπλέον, πρόκειται για ένα σχολείο που δίνει ιδιαίτερη βάση στην σωστή κοινωνικοποίηση και τις ανθρώπινες αξίες, μέσα από διάφορες κοινωνικές δράσεις έτσι ώστε να καλλιεργήσει στους πολίτες του αύριο την ενσυναίσθηση και την αξία της προσφοράς.
Κερδίζουμε την εμπιστοσύνη του και είμαστε παρατηρητικοί
Πολύ συχνά τα παιδιά επιλέγουν να κρύψουν αυτό που τους συμβαίνει και δεν θέλουν να εμπλέξουν τους ενήλικες, είτε επειδή φοβούνται είτε επειδή ντρέπονται, με αποτέλεσμα να υποφέρουν σιωπηρά.
Είναι σημαντικό το παιδί να ξέρει πως μπορεί να μας μιλήσει ανά πάσα ώρα και στιγμή για οτιδήποτε και ότι εμείς θα είμαστε εκεί για να το προστατέψουμε.
Καθώς οι εποχές γίνονται όλο και πιο δύσκολες οφείλουμε επίσης, να είμαστε και πιο παρατηρητικοί σε ορισμένες αλλαγές στη συμπεριφορά τους. Για παράδειγμα, αν το παιδί μας ξαφνικά, έχει τάσεις απομόνωσης, δεν κοιμάται ή δεν τρώει καλά, τότε κατά πάσα πιθανότητα κάτι σοβαρό του συμβαίνει.
Δεν πρέπει να θεωρούμε δεδομένο ότι θα μας ανοιχτεί από μόνο του, γι' αυτό και πρέπει να έχουμε τα μάτια μας δεκατέσσερα ώστε να το προσεγγίσουμε εμείς πρώτα.
Του τονίζουμε πως αν μιλήσει δεν είναι «καρφί»
Πολλές φορές τα παιδιά θεωρούν πως, αν μιλήσουν για τη βία που τους ασκείται ή που ασκεί σε άλλους η παρέα τους, θα γίνουν «καρφιά» και θα στοχοποιηθούν. Πρέπει να τους αλλάξουμε γνώμη και να τους μάθουμε να μιλάνε και να ορθώνουν το ανάστημά του απέναντι στην αδικία - ακόμα και όταν δεν είναι οι ίδιοι το θύμα.
Μπορούν να αποτρέψουν τον εκφοβισμό δείχνοντας αλληλεγγύη και συμπαράσταση στους πιο αδύναμους συμμαθητές τους. Μην ξεχνάμε άλλωστε, πως οι νταήδες συνηθίζουν να δρουν σε ομάδες, αλλά κατά βάθος είναι θρασύδειλοι και δεν πρόκετιαι ποτέ να τα βάλουν με ένα παιδί που έχει την υποστήριξη των γύρων του.
Τόσο εμείς όσο και το σχολικό περιβάλλον μπορούμε να βάλουμε το λιθαράκι μας για να μπει ένα τέλος σε αυτό τον φαύλο κύκλο της κακοποίησης.