Βαγγέλης Γιακουμάκης: 8 χρόνια από την υπόθεση που συγκλόνισε το πανελλήνιο

Βαγγέλης Γιακουμάκης: 8 χρόνια από την υπόθεση που συγκλόνισε το πανελλήνιο

Η υπόθεση του Βαγγέλη Γιακουμάκη είναι από αυτές που θα μείνουν ανεξίτηλες στην μνήμη μας. Κανείς μας δεν θα ξεχάσει ποτέ τον άδικο χαμό αυτού του παιδιού που υπήρξε θύμα φρικτού bullying ούτε τον πόνο των γονιών του. Μπορεί να έχουν περάσει 8 χρόνια από τότε, αλλά μέχρι και σήμερα η ιστορία του παραμένει μια ανοιχτή πληγή.

Σαν σήμερα, στις 6 Φεβρουαρίου του 2015, ο φοιτητής της Γαλακτοκομικής Σχολής Ιωαννίνων, Βαγγέλης Γιακουμάκης, εξαφανίστηκε από την εστία όπου διέμενε, αφήνοντας πίσω του κινητό και πορτοφόλι, και βρέθηκε νεκρός στις 15 Μαρτίου, 800 μέτρα μακριά από τη σχολή του.

Η υπόθεσή του είχε απασχολήσει έντονα τα μέσα ενημέρωσης και τα κοινωνικά δίκτυα λόγω του τραγικού θανάτου του νεαρού σπουδαστή, ενώ κατά τη διάρκεια των ερευνών μετά την εξαφάνισή του – η οποία αρχικά είχε γίνει αντιληπτή από τη μητέρα του που του τηλεφωνούσε αλλά δεν έπαιρνε απάντηση – αποκαλύφθηκαν τα περιστατικά βίας και εκφοβισμού εναντίον του, τα οποία θεωρείται ότι ήταν τα αίτια που τον οδήγησαν να εξαφανιστεί.

Στοιχεία και μαρτυρίες που βγήκαν στο φως έδειξαν ότι υπήρξε θύμα άγριας σωματικής και λεκτικής βίας από συμφοιτητές του, και συγκεκριμένα από ομάδα συντοπιτών του από την Κρήτη με έντονη παραβατική συμπεριφορά.

Οι Κρητικοί φέρονται να του έριχναν καυτό νερό στον λαιμό, να τον κλειδώνουν σε ντουλάπες, να τον χτυπούν στο πρόσωπο και το σώμα, ακόμη και να του περνούν θηλιά στον λαιμό για να τον κρεμάσουν από το παράθυρο - ανατριχιαστικά καψόνια, τα οποία αργότερα στο δικαστήριο θα χαρακτήριζαν «αγορίστικα παιχνίδια» .

Στις 15 Μαρτίου του 2015, έπειτα από περίπου 40 μέρες ερευνών, εντοπίστηκε η σορός του Βαγγέλη Γιακουμάκη. Σύμφωνα με την ιατροδικαστική έκθεση ο 20χρονος φοιτητής πέθανε από «αιμορροϊκό σοκ από τραύμα στο δεξιό επικάρπιο». Με δεδομένο -μεταξύ άλλων- ότι το θύμα ήταν αριστερόχειρας, οι αρχές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι ο Γιακουμάκης αυτοκτόνησε, κόβοντας τις φλέβες του δεξιού καρπού του.

Η είδηση συγκλόνισε το πανελλήνιο, ενώ μάλιστα διοργανώθηκαν συγκεντρώσεις εναντίον της βίας και του εκφοβισμού σε διάφορες πόλεις της Ελλάδας στη μνήμη του. Κηδεύτηκε δύο ημέρες μετά, στις 17 Μαρτίου.

Μέχρι και σήμερα τα λόγια του πατέρα του προκαλούν ρίγη συγκίνησης: «O Βαγγέλης μου μπορεί να μη μίλησε αλλά η σιωπή του ακούστηκε παντού σε όλη την Ελλάδα και σε όλον τον κόσμο».

Πράγματι ο αδικοχαμένος Βαγγέλης Γιακουμάκης έγινε σύμβολο κατά του bullying και της εξευτελιστικής συμπεριφοράς από άνθρωπο σε άνθρωπο, αλλά η δικαίωσή του άργησε να έρθει.

Τον Ιούλιο του 2019  αυλαία έπεσε στην πολύκροτη υπόθεση, με την ολοκλήρωση της εκδίκασης των 8 εφέσεων. Σύμφωνα με την απόφαση της Έδρας όπως αυτή ανακοινώθηκε, οι 5 από τους κατηγορουμένους που ήταν ενήλικες κρίθηκαν ένοχοι πρωτοδίκως, ενώ για τους 3 που ήταν ανήλικοι το δικαστήριο αποφάνθηκε ότι τέλεσαν τις πράξεις για τις οποίες κατηγορούνταν.

Υπενθυμίζεται ότι πρωτόδικα, οι 3 από τους 8 καταδικασθέντες, οι οποίοι ήταν ανήλικοι είχαν καταδικαστεί σε 150 ώρες κοινωνικής εργασίας, ενώ για τους υπόλοιπους πέντε η συνολική ποινή που είχε επιβληθεί ήταν φυλάκιση 36 μηνών με την ποινή να είναι εξαγοράσιμη προς 5 ευρώ την ημέρα, ενώ είχε αθωωθεί ο ένας από τους 9 κατηγορούμενους.

Ο Βαγγέλης Γιακουμάκης δεν θα ξεχαστεί ποτέ...

Μπορεί ο Βαγγέλης να έβαλε τέλος στη ζωή του με τα ίδια του τα χέρια, όμως τα χέρια άλλων είχαν πρώτα ξεσκίσει την ψυχή του για μήνες. Ένα συνεσταλμένο και μοναχικό παιδί υπέστη κακοποίηση και αλλεπάλληλους εξευτελισμούς εξαιτίας μια τοξικής αρρενωπότητας που, δυστυχώς, φωλιάζει ακόμα στις καρδιές πολλών. 

v