Ο μπαμπάς δεν είναι ούτε baby sitter ούτε βοηθός - είναι ΓΟΝΙΟΣ

Ο μπαμπάς δεν είναι ούτε baby sitter ούτε βοηθός - είναι ΓΟΝΙΟΣ

To μοντέλο του «άντρα κουβαλητή» και της «γυναίκας φροντιστή» έχει περάσει προ πολλού. Γυναίκες και άντρες μοιράζονται τις ίδιες υποχρεώσεις, έχουν τις ίδιες ευθύνες και, ιδανικά, θα έπρεπε να έχουν και τα ίδια δικαιώματα. Ωστόσο, αυτό δεν ισχύει πάντα και δυστυχώς οι γυναίκες επωμίζονται μεγαλύτερα βάρη - ειδικά αν είναι και μητέρες!

Δεν είναι τυχαίο άλλωστε που οι μαμάδες έχουν χρέος να είναι συνεπείς στη δουλειά τους, να έχουν στην εντέλεια το σπίτι και να σωστά φροντισμένα τα παιδιά (και ουαί κι αλίμονο αν κάνουν κάτι λάθος!).

Οι άντρες από την άλλη, επιβραβεύονται ποικιλοτρόπως κάθε φορά που θα περάσουν λίγες ώρες με το παιδί, θα το βγάλουν βόλτα στο πάρκο ή θα ετοιμάσουν το φαγητό του το μεσημέρι. Ωστόσο, όπως λέει και η παρακάτω μαμά 6 παιδιών, πρέπει να γίνει ξεκάθαρο πως ο μπαμπάς δεν είναι ούτε baby sitter ούτε βοηθός - είναι ΓΟΝΙΟΣ όπως και η μαμά:

«Ξέρεις τι θα ήταν ωραίο; Να ζούσαμε σε έναν κόσμο που οι άντρες δεν τοποθετούνται σε βάθρο επειδή βοηθούν στη φροντίδα των παιδιών τους. Θα ήταν ωραίο να ζούμε σε έναν κόσμο που οι άνδρες θα φρόντιζαν τα παιδιά τους χωρίς αυτό να θεωρείται "εξαίρεση" ή άξιο χειροκροτημάτων.

Καταλαβαίνω ότι η κοινωνία μας προσπαθεί να χαράξει έναν πιο δίκαιο δρόμο και να βρει τις ισορροπίες της γύρω από την ισότητα των φύλων. Αγωνίζεται να έχουν οι γυναίκες ίσα δικαιώματα με τους άνδρες στον επαγγελματικό χώρο, να μην απολύονται επειδή έχουν παιδιά ή να μπορούν να συνδυάζουν καριέρα και οικογένεια. 

Παραδοσιακά, οι άντρες ήταν οι "κουβαλητές" και οι γυναίκες οι "φροντιστές". Ο ρόλος των αντρών δεν ήταν να φροντίσουν τα παιδιά ή να μοιραστούν τις δουλειές του σπιτιού και σήμερα παλεύουν να ανταποκριθούν στον νέο τους αυτόν ρόλο.

Ωστόσο, νιώθω ότι θα έπρεπε να έχουμε κάνει περισσότερα και μεγαλύτερα βήματα σε αυτό το κομμάτι. 

Ο άντρας μου και εγώ είμαστε πολύ ευτυχισμένοι μαζί. Μοιράζουμε όλες τις ευθύνες των παιδιών ανάλογα με το πρόγραμμά μας, από τις 6:30 το πρωί που ξυπνάνε μέχρι τις 6:30 που πάνε για ύπνο. Φυσικά τα Σαββατοκύριακα περνάμε χρόνο όλοι μαζί αλλά οι καθημερινές είναι αναγκαστικά μοιρασμένες: ένας γονιός για έξι παιδιά. 

Εγώ ετοιμάζω το πρωινό, μαγειρεύω για το μεσημέρι, πλένω τα πιάτα που έμειναν από την προηγούμενη μέρα, φροντίζω τα παιδιά να βουρτσίζουν τα δόντια τους και να ντύνονται με τα κατάλληλα ρούχα, πηγαίνω τα τρία μεγαλύτερα στο σχολείο, περνάω το πρωινό με τα υπόλοιπα τρία στο σπίτι, κρατάω τα δίδυμα μακριά από... μπελάδες,  περνάω χρόνο με το μωρό, διαβάζουμε όλοι μαζί ιστορίες, παίζουμε και το μεσημέρι τα βάζω για ύπνο. 

Ο σύζυγός μου αναλαμβάνει από τις 12.30 το μεσημέρι ενώ ακόμα κοιμούνται. Μόλις ξυπνήσουν τα πηγαίνει βόλτες για να παίξουν, παίρνει τα μεγαλύτερα παιδιά από το σχολείο, προσκαλεί τους φίλους τους στο σπίτι και τα βοηθάει με τα μαθήματά τους. Είναι ενήμερος για όλες τις σχολικές δραστηριότητες των παιδιών, πότε έχουν ραντεβού με τον παιδίατρο ή τι δώρο θα αγοράσει για το παιδικό πάρτι του Σαββάτου. 

Φροντίζει να φάνε σωστά και στην ώρα τους, καθαρίζει το τραπέζι, αλλάζει πάνα στο μωρό, κάνει τα παιδιά μπάνιο, τους διαβάζει ιστορίες και τα βάζει για ύπνο. Στο μεταξύ, τακτοποιεί τα παιχνίδια που είναι μέσα στη μέση και προσπαθεί να κρατάει το σπίτι σε μια τάξη. 

Αν και εκτιμώ αφάνταστα όσα κάνει, δεν θεωρώ ότι είναι κάτι ιδιαίτερο. Απλά είναι γονιός όπως κι εγώ. 

Ο κόσμος σοκάρεται όταν μαθαίνει πως μοιράζουμε έτσι τις δουλειές και μου λένε συνέχεια πόσο τυχερή είμαι που ο άντρας μου με βοηθάει. Ξέρετε όμως κάτι; Δεν αποφάσισα μόνη μου να κάνω 6 παιδιά. Ήταν και δική του επιθυμία και είναι αυτονόητο πως θα συμμετέχει ενεργά στην ανατροφή τους. 

Ο άντρας μου ξέρει πως είμαι καλύτερη μητέρα όταν είμαι χαρούμενη. Ξέρει επίσης πως είμαι χαρούμενη όταν, εκτός από τα παιδιά, φροντίζω και τον εαυτό  μου, τη δουλειά μου και τους φίλους μου. Ακριβώς έτσι νιώθω κι εγώ για εκείνον. 

Ωστόσο, όταν κάθεται με τα παιδιά επειδή πρέπει να εργαστώ ή να συναντηθώ με τους φίλους μου ή να πάω γυμναστήριο, δεν μου κάνει χάρη. Δεν κάνει babysitting ούτε με βοηθάει. Κάνει απλά τη δουλειά του όπως την κάνω κι εγώ όταν είναι εκείνος απασχολημένος.

Οι φίλοι, οι νταντάδες ή οι γιαγιάδες βοηθούν με τα παιδιά. Οι μπαμπάδες, όμως, όχι και αυτό πρέπει να γίνει ξεκάθαρο σε όλους».

Πηγή: mother.ly

v