Ωστόσο, αυτή η περίοδος δεν είναι δύσκολη μόνο για τους εφήβους αλλά και για τους γονείς τους που, ξαφνικά, καλούνται να αντιμετωπίσουν μια πρωτοφανή εκδοχή του παιδιού τους. Οι έφηβοι συμπεριφέρονται πότε σαν κακομαθημένα νήπια με tantrums και πότε σαν ώριμοι ενήλικες που σε ξαφνιάζουν ευχάριστα.
Ως γονιός, πρέπει να βρεις τη χρυσή τομή ώστε να βάλεις όσο το δυνατόν περισσότερα όρια, με τις λιγότερες πιθανές συγκρούσεις. Οι παρακάτω τεχνικές πειθαρχίας, θα σε βοηθήσουν να αποκτήσεις μια καλή σχέση με το έφηβο παιδί σου χωρίς πολλές συγκρούσεις και άσκοπους καβγάδες.
Φτιάξτε μια ξεκάθαρη λίστα με τους κανόνες του σπιτιού
Σύμφωνα με το Πολιτειακό Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν, τα όρια και οι κανόνες δεν μπαίνουν για να περιορίσουν τα παιδιά αλλά για να τα βοηθήσουν να μεγαλώσουν με ασφάλεια. Το ίδιο ισχύει και για τους εφήβους που συχνά νιώθουν ότι μπορούν να κάνουν ό,τι θέλουν, όποτε το θέλουν, χωρίς επιπτώσεις. Ωστόσο, αν τα όρια είναι ξεκάθαρα και γραμμένα σε χαρτί, τα παιδιά μαθαίνουν να τα σέβονται με αποτέλεσμα να αποφεύγονται αχρείαστοι καβγάδες, γκρίνιες και εκρήξεις κάθε φορά που νομίζουν πως δεν ικανοποιούνται οι ανάγκες τους.
Σχολιάστε τη συμπεριφορά του, όχι τον χαρακτήρα του
Όταν θέλετε να μιλήσετε σε έναν έφηβο για κάποια ανεπιθύμητη συμπεριφορά του, φροντίστε πρώτον να είστε (και να παραμείνετε!) ψύχραιμοι και, δεύτερον, να βρείτε την κατάλληλη στιγμή για συζήτηση. Όταν έρθει εκείνη η στιγμή, θυμηθείτε να εστιάσετε στη συμπεριφορά του παιδιού και όχι στον χαρακτήρα του. Για παράδειγμα, αντί να πείτε, «Είσαι ασεβής!», δοκιμάστε να πείτε κάτι του τύπου «Νιώθω πληγωμένη όταν συμπεριφέρεσαι με ασέβεια απέναντί μου».
Να τον επαινείτε όσο πιο συχνά μπορείτε
Ακόμα κι αν στρώνει το πρωί το κρεβάτι του, βοηθά στο στρώσιμο του τραπεζιού ή βοηθά την μικρή του αδερφή στο διάβασμα, του αξίζει ένα «μπράβο». Η τήρηση των κανόνων που είχε κατακτήσει μέχρι τώρα δοκιμάζεται από την αρχή και χρειάζεται τη δική σας ενθάρρυνση για να μάθει εκ νέου να κινείται μέσα στα όρια της οικογένειας. Επίσης, όταν επιβραβεύεται ένα παιδί που κάνει τις δουλειές του, του δείχνετε έμπρακτα την εκτίμησή σας και του διδάσκετε αξίες όπως η καλοσύνη και η γενναιοδωρία, δίνοντας λιγότερο χώρο σε συγκρούσεις.
Διδάξτε του τι πάει να πει υπομονή
Η υπομονή είναι αδιαμφισβήτητα μια μεγάλη αρετή, αλλά όχι για τα εφηβάκια μας! Τα σημερινά παιδιά, μεγαλωμένα στην ψηφιακή εποχή, έχουν μάθει να παίρνουν ό,τι ζητούν εύκολα και γρήγορα. Γι' αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό για τους γονείς να ενσταλάξουν και να καλλιεργήσουν την υπομονή, με το να γίνουν οι ίδιοι παράδειγμα προς μίμηση. Τα παιδιά που μαθαίνουν πως η υπομονή και η επιμονή φέρνουν καλύτερα αποτελέσματα από τις γρήγορες προχειροδουλειές, όχι μόνο γίνονται πιο ευτυχισμένοι και επιτυχημένοι ενήλικες, αλλά πειθαρχούν πιο εύκολα κατά τη διάρκεια της εφηβείας.
Αφήστε τους να πάρουν αποφάσεις
Tο να δίνουμε στα παιδιά επιλογές και να τα αφήνουμε να πάρουν τις δικές τους αποφάσεις, τους δίνει αυτοπεποίθηση και τα δυναμώνει - κι αυτό δεν ισχύει μόνο για τα νήπια αλλά για τους έφηβους. Για να πειθαρχήσετε ένα 12χρονο ή ένα 15χρονο παιδί, δώστε του δύο επιλογές (π.χ. Θες να βγεις και να επιστρέψεις στις 9 το βράδυ ή να έρθουν σπίτι οι φίλοι σου και να μείνουν μέχρι τις; 11 το βράδυ;) και αφήστε το να επιλέξει. Έτσι, θα βάζετε το όριό σας χωρίς να διατάζετε το παιδί. Η σχέση σας αποκτά ισορροπία και αποφεύγετε τσακωμούς και υστερίες.
Μην υποχωρείτε αλλά μην λέτε και συνέχεια «όχι»
Tα απανωτά μου «όχι» στους εφήβους φέρνουν συνήθως το αντίθετο από το επιθυμητό αποτέλεσμα. Όταν είστε αρνητικοί σε όλα, τελικά το παιδί θα πάψει να ζητάει την άδειά σας ή να συζητάει μαζί σας και θα τα κάνει όλα κρυφά. Διαλέξτε τις μάχες σας και δεχτείτε να υποχωρήσετε σε θέματα που θεωρείτε λιγότερο επικίνδυνα. Για κάθε γονιό οι προτεραιότητες είναι διαφορετικές, γι' αυτό ενεργήστε σύμφωνα με τις αξίες σας και το ένστικτό σας.
Πηγή: moms.com