Τι είναι η στοργική ανατροφή
Το θεμέλιο της ιδέας είναι ο γονιός να συνδέεται συναισθηματικά με το παιδί και να προσπαθεί να κατανοήσει τους βαθύτερους λόγους πίσω από τη συμπεριφορά του. Παράλληλα, πρέπει να βάζει σαφή όρια και να τα τηρεί.
Το μυστικό είναι να μην βιάζεται ο γονιός να βγάλει συμπεράσματα και να καταφεύγει σε τιμωρητικές συμπεριφορές κάθε φορά που το παιδί δεν υπακούει στους κανόνες ή φέρεται «ανάρμοστα». Αντίθετα, θα πρέπει να αφουγκραστεί τα συναισθήματά του, να δείξει κατανόηση και να το βοηθήσει να ηρεμήσει.
Στη συνέχεια, μπορεί να αποφασίσει αν θα επιβάλει κάποια επίπτωση για την «κακή» συμπεριφορά του παιδιού ή αν θα αποφασίσουν από κοινού πώς θα αντιμετωπίσουν μια παρόμοια κατάσταση στο μέλλον.
«Αντί να αντιμετωπίζουμε τα παιδιά ως ″κάτι λιγότερο″ από τους ενήλικες, η στοργική ανατροφή μας προτρέπει να εκφράζουμε τον αμοιβαίο σεβασμό μας απέναντί τους και να προασπιζόμαστε τη συνεργατική επίλυση των προβλημάτων», σύμφωνα με την σύμβουλο γονέων και ιδρύτρια του Dandelion Seeds Positive Parenting, Σάρα Μουρ.
Ακόμη ένα στάδιο της ευγενικής ανατροφής, είναι να αναγνωρίσουμε πού βρίσκεται το παιδί μας αναπτυξιακά και αναλόγως να προσαρμόσουμε τις προσδοκίες μας. Για παράδειγμα, είναι φυσιολογικό τα παιδιά προσχολικής ηλικίας να δυσκολεύονται να μοιραστούν πράγματα. Επομένως, το να επιπλήττουμε το παιδί μας, επειδή φαίνεται κτητικό με το αγαπημένο του παιχνίδι δεν θα κάνει καλό σε κανέναν μας.
Αυτή η προσέγγιση έχει ως μακροπρόθεσμο στόχο την ανάπτυξη της συναισθηματικής νοημοσύνης των παιδιών. Καθώς μεγαλώνουν, μαθαίνουν να αναγνωρίζουν τα συναισθήματά τους και να ενεργούν πιο σωστά.
Τα οφέλη της στοργικής ανατροφής
Οι εμπειρίες μας από την πρώιμη παιδική ηλικία μπορούν να έχουν μόνιμο αντίκτυπο στην υγεία, τη συμπεριφορά και τις μαθησιακές μας ικανότητες στο μέλλον, σύμφωνα με έρευνα του Εθνικού Επιστημονικού Συμβουλίου για το Αναπτυσσόμενο Παιδί.
Παρόλο που κάποιοι ισχυρίζονται πως η στοργική ανατροφή δεν είναι τίποτα παραπάνω από διαπαιδαγώγηση χωρίς αυστηρότητα, στην πραγματικότητα ωφελεί τα παιδιά ποικιλοτρόπως:
- Παρουσιάζουν μειωμένο κίνδυνο παιδικής κατάθλιψης
- Έχουν καλύτερες επιδώσεις στο σχολείο
- Είναι πιο ήρεμα και προσαρμοστικά σε νέους κανόνες
- Έχουν ασφαλής προσκόλληση με τον γονέα
- Παρουσιάζουν μειωμένο κίνδυνο παραβατικών συμπεριφορών στην εφηβεία
Πώς επιτυγχάνεται
Για να αρχίσετε να ασκείτε μια πιο ήπια ανατροφή χωρίς φωνές και τιμωρίες, ξεκινήστε υιοθετώντας τις τρεις βασικές αρχές της φιλοσοφίας:
Σεβασμός: Συνήθως οι γονείς αισθάνονται την ανάγκη να θέσουν κανόνες και τους οποίου απαιτούν από το παιδί να τους τηρήσει, λέγοντάς του τι να κάνει και τι να μην κάνει χωρίς να λογαριάζει τα συναισθήματα και τις ανάγκες του. Στη στοργική ανατροφή, αντίθετα, ο γονιός δίνει μεγάλει σημασία στις επιθυμίες του παιδιού. Αντί να απαιτεί τον σεβασμό των παιδιών, τον κερδίζει σεβόμενος τα συναισθήματά του.
Κατανόηση: Η στοργική ανατροφή κατανοεί ότι τα παιδιά δεν είναι πλήρως ανεπτυγμένα και επομένως δεν μπορούν να ελέγχουν πάντα τη συμπεριφορά τους. μειώνουν, λοιπόν, τις προσδοκίες τους για το τι είναι «σωστό» και τι «λάθος» και το βοηθούν να καταλάβει τι του συμβαίνει όταν είναι εκνευρισμένο.
Όρια: Για να πετύχει η στοργική ανατροφή, οι γονείς πρέπει να έχουν σαφή όρια και να τα τηρούν πάντα! Οι πράξεις μας έχουν συνέπειες, κι αυτό τα παιδιά πρέπει να το μάθουν μέσα σε ένα ασφαλή και ήπιο περιβάλλον, χωρίς τις πληγές που δημιουργούν οι φωνές και οι τιμωρίες.
Πληροφορίες από forbes.com