H 2χρονη κόρη μου άλλαξε ξαφνικά συμπεριφορά προς τον 3 μηνών αδελφό της

H 2χρονη κόρη μου άλλαξε ξαφνικά συμπεριφορά προς τον 3 μηνών αδελφό της
Η παρακάτω απάντηση δεν προέρχεται από κάποιο αυτόματο πρόγραμμα, ούτε από ένα ανώνυμο συντάκτη. Είναι από ένα πραγματικό γονιό, σαν εσένα, με ένα πραγματικό προβληματισμό, όπως οι δικοί σου. Στο «Όσα οι γονείς ρωτούν», η ψυχολόγος Ρομίνα Σαλούστρου απαντά σε αυτά τα προβλήματα, έγκυρα και με ευαισθησία. Αγόρασε τώρα το βιβλίο εδώ. Γιατί γονιός δε γεννιέσαι, γίνεσαι!
Ερώτηση:
Καλησπέρα σας! Έχουμε ένα κοριτσάκι 29 μηνών και ένα αγοράκι 3 μηνών. Η μικρή μας, λοιπόν, τους πρώτους 2 μήνες που φέραμε το μωρό σπίτι ήταν πολύ θετική. Παρόλο που εν αγνοία της έκανε κάποιες ατσούμπαλες κινήσεις, γενικά μας βοηθούσε και αγκάλιαζε συχνά τον αδερφούλη της. Τον τελευταίο μήνα, όμως, έχει αλλάξει συμπεριφορά. Έχει αλλάξει το βλέμμα της απέναντί του, δεν διακρίνω καμία συμπάθεια. Επιπλέον, έχει πολλά ξεσπάσματα μέσα στη μέρα. Όταν την ρωτάω τι της το προκάλεσε όλο αυτό, μου δίνει, νομίζω, την πιο ειλικρινά απάντηση "δε τσέρω". Πείτε μου, σας παρακαλώ, πώς πρέπει να διαχειριστούμε αυτή τη φάση της; Τι άλλαξε στην πορεία με τον αδερφό της; Να σημειώσω ότι όλη η αρνητική συμπεριφορά της απέναντι στο μωρό ξεκίνησε όταν σε μια βόλτα μας κάποιο άλλο μικρότερο κοριτσάκι όρμησε στο καρότσι με τον μπέμπη. Μπορεί να είναι και τυχαίο γεγονός. Ευχαριστώ.
Απάντηση:

Αγαπητή αναγνώστρια,

Τα υπέροχα παιδιά σας αναπτύσσονται υγιώς! Στο πλαίσιο της ανάπτυξής τους υπάρχουν και περίοδοι- φάσεις που είναι ιδιαίτερα απαιτητικοί στη διαχείριση. Αυτό ωστόσο δεν αποτελεί απαραίτητα ένδειξη ότι κάτι δεν πάει καλά.

Η κόρη σας καθώς μεγαλώνει αποκτά καθημερινά νέες δυνατότητες. Ζητά να χαρεί το μεγάλωμά της, να μοιραστεί μαζί σας τις ιδέες της, τον χρόνο, το παιχνίδι. Εσείς ταυτόχρονα είστε απασχολημένη και με το μωρό σας, και εκείνη αισθάνεται ότι δε σας έχει με τον τρόπο που θα ήθελε. Έτσι ξεσπά το συναίσθημά της με διάφορους τρόπους. Πότε με άγαρμπες κινήσεις, πότε με φωνές, πότε με κλάμα.

Το μωρό σας είναι ακόμη πολύ μικρό, έτσι σταδιακά η κόρη σας αντιλαμβάνεται ότι ήρθε για να μείνει κι ότι δεν πρόκειται για μια προσωρινή αλλαγή στα δεδομένα της οικογένειάς σας. Αυτό που έχετε να κάνετε είναι να είστε κοντά της με όποιον τρόπο μπορείτε. Μοιραστείτε χρόνο μαζί της όταν το μωρό σας κοιμάται και μπορείτε να παίξετε. Συζητήστε μαζί της κάτι, ενώ ταΐζετε το μωρό σας. Βρείτε τρόπους που είναι εφικτοί στο πρόγραμμά σας ώστε να συμπεριλάβετε και τα δύο παιδιά σας. Είμαι βέβαιη ότι ήδη το κάνετε. Δεν είναι απλό, αλλά είναι υπέροχο!

Να χαίρεστε την οικογένεια σας!

*Η Ρομίνα Σαλούστρου είναι ψυχολόγος – ψυχοθεραπεύτρια.  

Κάντε τη δική σας ερώτηση στους ειδικούς του Mama365.gr

Οι ανωτέρω πληροφορίες απευθύνονται μόνο για γενική χρήση. Οι πληροφορίες που παρέχονται δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται για την διάγνωση, θεραπεία, περίθαλψη ή πρόληψη οποιασδήποτε νόσου χωρίς την συμβουλή εξειδικευμένου ιατρού και δεν αντικαθιστούν την ιατρική εξέταση και την ιατρική συμβουλή .Θα πρέπει να συμβουλεύεστε άμεσα ειδικό ιατρό για οποιοδήποτε πρόβλημα ή ζήτημα που σας απασχολεί. Ποτέ μην παραβλέψετε ή τροποποιήσετε ολικώς ή μερικώς ιατρική συμβουλή ή αναβάλλετε να συμβουλευθείτε ειδικευμένο ιατρό του ανωτέρω άρθρου. Ο συντάκτης του άρθρου δεν φέρει οιαδήποτε ευθύνη για οποιαδήποτε ενέργεια ή παράλειψη βασισμένη στις πληροφορίες και τα δεδομένα αυτού του δικτυακού τόπου.

v