«Ο σύντροφός μου είναι σκληρός και κακοποιητικός αλλά δυσκολεύομαι να τον αφήσω»

«Ο σύντροφός μου είναι σκληρός και κακοποιητικός αλλά δυσκολεύομαι να τον αφήσω»

Το να βρεθείς σε μία κακοποιητική σχέση, δεν είναι ούτε σπάνιο, ούτε δύσκολο. Πολλές φορές ανακαλύπτουμε το πραγματικό πρόσωπο του συντρόφου μας μετά από αρκετό καιρό, όταν πια έχουμε δεθεί (ή ακόμα και δημιουργήσει οικογένεια) μαζί του. Το πραγματικά δύσκολο σε αυτή την κατάσταση είναι να αποδεχτείς ότι η σχέση σου δεν είναι αυτή που ονειρεύεσαι και να φύγεις…

Η συναισθηματική δέσμευση, η αγάπη που νιώθεις καθώς και η συνήθεια, δεν σ’ αφήνουν να εγκαταλείψεις τον άνθρωπο που σε πληγώνει. Επιπλέον, ένας κακοποιητικός σύντροφος πριονίζει αργά και σταθερά την αυτοεκτίμησή σου, κάνοντας σε ακόμα πιο ευάλωτη και άρα αδύναμη να πάρεις την μεγάλη απόφαση!

Είναι ένας φαύλος κύκλος από τον οποίο μοιάζει ακατόρθωτο να βγεις, αλλά δεν είναι… Ακριβώς σε αυτή την κατάσταση βρέθηκε μία γυναίκα, η οποία αναγνωρίζει την παγίδα στην οποία βρίσκεται και ψάχνει τον τρόπο να γλυτώσει. «Έχω πρόβλημα με τη σχέση μου, στην οποία νιώθω προσκολλημένη», ξεκινάει να λέει χαρακτηριστικά, και το επίθετο «προσκολλημένη» προμηνύει μια σχέση άνιση, γεμάτη ανασφάλεια. 

«Γνώρισα τον σύντροφό μου πριν από δύο χρόνια μέσω διαδικτύου, και έκτοτε δεν δέχεται να μου γνωρίσει κανέναν από τους φίλους ή τους συγγενείς του. Μια φορά, μάλιστα, συναντήσαμε ένα μέλος της οικογενείας του τυχαία και μου ζήτησε να κρυφτώ για να μην με δουν μαζί του. Επίσης, αναγκάστηκα πολλές φορές να φύγω από το σπίτι του επειδή θα τον επισκεπτόταν κάποιος γνωστός του. 

Πρόσφατα έμαθα ότι βγαίνει με μια άλλη γυναίκα, στην οποία μιλάει για το πόσο δυστυχισμένος είναι μαζί μου. Όταν τον ρώτησα γιατί το κάνει, το διέψευσε θρασύτατα… 

Είναι αφάνταστα σκληρός μαζί μου και σχολιάζει με άσχημο τρόπο την εμφάνισή μου αλλά κάτι με κρατάει κοντά του… Θέλω να φύγω αλλά νιώθω ότι δεν μπορώ. Η σχέση αυτή δεν μου προσφέρει τίποτα αλλά μένω. Δεν υπάρχει κάτι να με δεσμεύει με αυτόν τον άνθρωπο, δεν έχουμε παιδιά και αρνείται πεισματικά να κάνουμε σχέδια για το μέλλον. 

Μερικές φορές νομίζω πως έχω κολλήσει σε αυτή τη σχέση λόγω των άσχημων παιδικών μου χρόνων και της χαμηλής μου αυτοεκτίμησης. Άλλες φορές, αισθάνομαι ότι μεγαλώνω και φοβάμαι να μείνω μόνη μου. Ωστόσο, θέλω να βρω τη δύναμη να τον αφήσω και να προχωρήσω στη ζωή μου… Ψάχνω το κίνητρο, μια καθοδήγηση, μια ενθαρρυντική κουβέντα που θα με βγάλει από αυτό το μαρτύριο…» καταλήγει. 

Η κατάσταση στην οποία βρίσκεται είναι πραγματικά δύσκολη, κάτι που αναγνωρίζει και η ειδικός της Guardian που προσπαθεί να τη βοηθήσει και να την ενθαρρύνει να φύγει από τον κακοποιητικό σύντροφό της. 

«Μερικές φορές, συνηθίζουμε τόσο πολύ την πραγματικότητά μας που πρέπει να την αφηγηθούμε σε κάποιον τρίτο για να την δούμε αποστασιοποιημένα και στην κανονική της διάσταση», αναφέρει η ειδικός, τονίζοντας πως κάποιος που είναι «αφάνταστα σκληρός» με την εμφάνιση ή τον χαρακτήρα της συντρόφου του, είναι παράλληλα και χειριστικός. Ο στόχος του είναι να ταρακουνήσει την αυτοεκτίμησή της και, στην περίπτωση της συγκεκριμένης γυναίκας, το έχει καταφέρει. 

«Είναι πολύ εύκολο για τους άλλους να σου πουν να φύγεις από μία σχέση, αλλά η θεωρία από την πράξη απέχουν πολύ. Ωστόσο, το ότι η σχέση σου δεν έχει περάσει στο επόμενο βήμα, το ότι δηλαδή ούτε μένετε μαζί ούτε έχεις σχέση με την οικογένειά του, είναι θετικά στοιχεία» συνεχίζει η ειδικός, συστήνοντας στην γυναίκα να περνάει όσο περισσότερο χρόνο μπορεί με ανθρώπους που την αγαπούν και με τους οποίους νιώθει ασφάλεια. 

Στην συνέχεια, την ενθαρρύνει να σκεφτεί πώς θα αντιδρούσε και τι θα συμβούλευε έναν δικό της άνθρωπο εάν βρισκόταν στη θέση της. Μερικές φορές, οι λύσεις είναι μπροστά στα μάτια μας και αρκεί να πάρουμε μια μικρή απόσταση για να τις δούμε. 

Ωστόσο, η ειδικός αναγνωρίζει πως κάτι κρατάει την γυναίκα στην κακοποιητική σχέση της, και προσπαθεί να ανακαλύψει τι είναι αυτό: «Κάτι σε παρακίνησε να ζητήσεις βοήθεια», λέει χαρακτηριστικά και συνεχίζει: «Μέσα σου ξέρεις πως δεν αξίζεις αυτή τη συμπεριφορά αλλά μια εσωτερική φωνή σε κρατάει κοντά του. Ίσως πρέπει να συζητήσεις με έναν άνθρωπο που εμπιστεύεσαι ή με έναν θεραπευτή για τα παιδικά τραύματα που οδήγησαν στην χαμηλή σου αυτοεκτίμηση», συστήνει, προσθέτοντας μια προσωπική της εμπειρία. 

«Όταν ήμουν νεότερη, είχα έναν φίλο που δεν μου φερόταν καλά. Κάθε μέρα υποσχόμουν στον εαυτό μου ότι θα τον έβγαζα από τη ζωή μου, αλλά τελικά δεν το έκανα. Κάποια στιγμή έφυγε για διακοπές μόνος του και μου ζήτησε το στερεοφωνικό μου που το αγαπούσα πολύ και το είχα αγοράσει με το χαρτζιλίκι μου στα 16. 

Του το δάνεισα, αλλά όταν επέστρεψε δεν το είχε μαζί του. Βρήκε μια αστεία δικαιολογία αλλά υποπτεύομαι ότι το πούλησε. Αυτό το περιστατικό με εξόργισε τόσο πολύ, που τελικά βρήκα το κουράγιο μου να φύγω.

Ξέρω πως δεν είναι εύκολο να φύγεις από αυτή τη σχέση, αλλά το να μείνεις μαζί με τον σύντροφό σου θα είναι πιο δύσκολο μακροπρόθεσμα. Δείξε στον εαυτό σου πως τον αγαπάς και τον σέβεσαι, και μην κρύβεσαι άλλο από πίσω από μια κακοποιητική σχέση», καταλήγει. 

Πηγή: guardian.com

v