Ξαφνικά η κόρη μου δεν θέλει να μένει με την γιαγιά - τι φταίει;

Ξαφνικά η κόρη μου δεν θέλει να μένει με την γιαγιά - τι φταίει;
Η παρακάτω απάντηση δεν προέρχεται από κάποιο αυτόματο πρόγραμμα, ούτε από ένα ανώνυμο συντάκτη. Είναι από ένα πραγματικό γονιό, σαν εσένα, με ένα πραγματικό προβληματισμό, όπως οι δικοί σου. Στο «Όσα οι γονείς ρωτούν», η ψυχολόγος Ρομίνα Σαλούστρου απαντά σε αυτά τα προβλήματα, έγκυρα και με ευαισθησία. Αγόρασε τώρα το βιβλίο εδώ. Γιατί γονιός δε γεννιέσαι, γίνεσαι!
Ερώτηση:
Καλησπέρα σας. Η κόρη μου είναι 20 μηνών. Να τονίσω πως με τον μπαμπά της έχω χωρίσει εδώ και 6 μήνες, ωστόσο η μικρή τον βλέπει τακτικά. Τις καθημερινές λόγω δουλειάς την αφήνω στη γιαγιά της και επιστρέφω το μεσημέρι. Εδώ και μια εβδομάδα, εντελώς ξαφνικά, άρχισε να κλαίει έντονα όταν ερχόταν η στιγμή να φύγουμε από το σπίτι της γιαγιάς. Βρήκα μερικά τεχνάσματα και τα κατάφερα κάπως σε αυτό το κομμάτι. Χθες το βράδυ όμως την ώρα που κοιμόταν, πετάχτηκε άρχισε να κλαίει έντονα στον ύπνο της και να φωνάζει «γιαγιά». Τι πιστεύετε ότι συμβαίνει; Νιώθω πολύ άσχημα και δεν ξέρω πως να το αντιμετωπίσω.
Απάντηση:

Αγαπητή αναγνώστρια,

Να χαίρεστε την υπέροχη κόρη σας! Το κορίτσι σας μεγαλώνει. Αυτό σημαίνει ότι μέρα με την ημέρα αποκτά και άλλες δεξιότητες – δυνατότητες. Η αντίληψη και η επικοινωνία της αναπτύσσονται. Για τον λόγο αυτό μπορεί να αντιλαμβάνεται καλύτερα τι συμβαίνει γύρω της, ακόμη και εάν κάτι έχει εξελιχθεί χρονικά νωρίτερα.

Το διαζύγιο ενός ζευγαριού δεν αφορά μια στιγμή στο χρόνο, αλλά μια φάση ζωής ολόκληρη που η διάρκεια της ποικίλει ανά περίπτωση. Αυτό σημαίνει ότι συναισθήματα διεγείρονται σε όλα τα μέλη της οικογένειας, και στην κόρη σας, και μπορεί να διαφέρουν από τα αρχικά, ή ακόμη να είναι έντονα μετά από αρκετό διάστημα.

Η αγωνία που μπορεί να έχει η κόρη σας για πολλά θέματα, θα έρχεται και στον ύπνο της και με κάποιο τρόπο θα εκδηλώνεται στη συμπεριφορά της. Κάνετε πολύ καλά που αναρωτιέστε πως να τη φροντίσετε. Με τρυφερότητα και εμπιστοσύνη στη σχέση σας, είστε κοντά της σε αυτήν τη μεταβατική φάση, μέχρι επιτυχώς να περάσετε μαζί στην επόμενη.

Μην ξεχνάτε πρώτα τα φροντίζετε τον εαυτό σας ώστε να μπορείτε να εμπεριέχετε όμορφα και τη δυσκολία της κόρης σας. Έχετε να ακούσετε και να επεξεργαστείτε και τη δική σας αγωνία.

Σας ευχαριστώ.

*Η Ρομίνα Σαλούστρου είναι ψυχολόγος – ψυχοθεραπεύτρια.  

Κάντε τη δική σας ερώτηση στους ειδικούς του Mama365.gr

Οι ανωτέρω πληροφορίες απευθύνονται μόνο για γενική χρήση. Οι πληροφορίες που παρέχονται δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται για την διάγνωση, θεραπεία, περίθαλψη ή πρόληψη οποιασδήποτε νόσου χωρίς την συμβουλή εξειδικευμένου ιατρού και δεν αντικαθιστούν την ιατρική εξέταση και την ιατρική συμβουλή .Θα πρέπει να συμβουλεύεστε άμεσα ειδικό ιατρό για οποιοδήποτε πρόβλημα ή ζήτημα που σας απασχολεί. Ποτέ μην παραβλέψετε ή τροποποιήσετε ολικώς ή μερικώς ιατρική συμβουλή ή αναβάλλετε να συμβουλευθείτε ειδικευμένο ιατρό του ανωτέρω άρθρου. Ο συντάκτης του άρθρου δεν φέρει οιαδήποτε ευθύνη για οποιαδήποτε ενέργεια ή παράλειψη βασισμένη στις πληροφορίες και τα δεδομένα αυτού του δικτυακού τόπου.

v