Τα… δύσκολα του γ΄ τριμήνου
Λαχάνιασμα και δυσκολία στην κίνηση
Όταν μπεις στην τελική ευθεία, η κοιλιά αρχίζει να μεγαλώνει... επικίνδυνα με αποτέλεσμα να σε δυσκολεύουν ακόμα και απλές κινήσεις όπως το να βάλεις τα παπούτσια σου. Επίσης, λόγω του αυξημένου βάρους κουράζεσαι ευκολότερα, λαχανιάζεις και γίνεσαι πιο δυσκίνητη.
Δυσκολίες στον ύπνο και συχνοουρία
Εκτός από τη δυσκολία στην κίνηση, είναι δύσκολο να βολευτείς στο κρεβάτι και να κοιμηθείς βαθιά και συνεχόμενα - ειδικά αν το μωρό σου είναι ξύπνιο και κλωτσάει! Παράλληλα, η πίεση που δημιουργεί το έμβρυο στην ουροδόχο κύστη, σου προκαλεί συχνοουρία (αλλά θα τη συνηθίσεις).
Έντονες καούρες και δυσπεψία
Αυτές οι δύο διαταραχές που σχετίζονται με το στομάχι, συνήθως, κάνουν την εμφάνισή τους πιο έντονα στο τρίτο τρίμηνο. Είναι η πρώτη φορά που κάποιες γυναίκες αντιμετωπίζουν προβλήματα με τη δυσπεψία και νιώθουν το στομάχι τους βαρύ, ζητώντας διάφορες γεύσεις για να νιώσουν καλύτερα (οι γνωστές λιγούρες). Γι' αυτό και η διατροφή τους πρέπει να είναι προσεγμένη όχι μόνο για το έμβρυο, αλλά και για τις ίδιες. Απαραίτητα θρεπτικά συστατικά για το τρίτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης είναι το ασβέστιο (γάλα, γιαούρτι, λάχανο, σπανάκι, μπρόκολο), οι πρωτεΐνες (κρέας, αυγά, τυρί) και η βιταμίνη B6 (κοτόπουλο, ντομάτες).
Τα όμορφα των τελευταίων 3 μηνών
Αισθάνεσαι το μωρό σου περισσότερο από ποτέ
Το μωράκι σου έχει πια μεγαλώσει αρκετά και νιώθεις πότε είναι ξύπνιο, πότε αλλάζει πλευρό ή πότε απλά... χορεύει. Η επικοινωνία σας αρχίζει να γίνεται πιο ξεκάθαρη ενώ μαθαίνεις τι το ηρεμεί και τι το ξεσηκώνει.
Φτιάχνεις το παιδικό δωμάτιο και επιλέγεις όνομα
Οι κίνδυνοι της εγκυμοσύνης απομακρύνονται, πλέον γνωρίζεις και το φύλο του μωρού και είσαι έτοιμη να ετοιμάσεις το παιδικό δωμάτιο - μια από τις πιο όμορφες εμπειρίες της εγκυμοσύνης! Επιπλέον, καταλήγεις στο όνομα του μικρού σου που ανυπομονείς να κρατήσεις στα χέρια σου.
Αρχίζεις να συνειδητοποιείς ότι σύντομα θα το κρατάς στα χέρια σου
Μετά από όλους αυτούς τους μήνες, αρχίζεις όχι μόνο να συνειδητοποιείς πως η ώρα του τοκετού πλησιάζει, αλλά να νιώθεις όλο και πιο σίγουρη για τον νέο σου ρόλο. Φυσικά η αγωνία για το αν θα γίνεις καλή μαμά δε φεύγει ποτέ, αλλά σίγουρα είσαι πιο έτοιμη από ποτέ να πάρεις το αγγελούδι σου στην αγκαλιά σου.
Φωτογραφία: tommys.org
Το έμβρυο γίνεται... ανθρωπάκι
Μόλις μπεις στο τρίτο τρίμηνο, δηλαδή την 29η εβδομάδα, αναπτύσσεται ο εγκέφαλος του μωρού και οι μύες και τα πνευμόνια του ωριμάζουν. Επίσης είναι πολύ δραστήριο και νιώθετε τις κλωτσιές του, τουλάχιστον δύο φορές την ημέρα. Μέσα στις υπόλοιπες εβδομάδες, συμβαίνουν τα εξής:
Στον όγδοο μήνα, το μωράκι σου:
- Όταν κοιμάται, κλείνει τα μάτια του, ενώ όταν είναι ξύπνιο παρατηρεί γύρω του.
- Αναπτύσσεται το ανοσοποιητικό του σύστημα και λαμβάνει τα αντισώματα από τον οργανισμό σας.
Έναν μήνα πριν γεννήσεις:
- Καθώς το μωρό κατεβαίνει προς τα κάτω, η πίεση στην καρδιά, στα πνευμόνια και στο διάφραγμα χαλαρώνει λίγο.
- Μερικά μωρά γεννιούνται με πολλά μαλλιά, άλλα με χνούδι και κάποια καραφλά.
- Γίνεται μια προετοιμασία για την γέννηση. Αν το κεφάλι του μωρού είναι προς τα κάτω, θα συνεχίσει να κατεβαίνει τις επόμενες εβδομάδες.
40η εβδομάδα (φτου ξελευθερία!)
Είστε έτοιμη να γεννήσετε, αλλά αν δεν το καταφέρετε αυτή την εβδομάδα, θα γίνει μεταξύ 41ης και 42ης εβδομάδας.
- To μέσο νεογέννητο ζυγίζει περίπου 3.401 γραμμάτια και έχει μήκος περίπου 50 εκατοστά.
- Το κρανίο είναι εύκαμπτο, συμπιέζεται για να χωρέσει μέσω του καναλιού γέννησης και το αποτέλεσμα μπορεί να είναι να βγει με ένα μικροσκοπικό κωνικό κεφάλι.