Ο Άι Βασίλης δεν είναι αληθινός - δεν θέλω τα παιδιά μου να πιστεύουν σε ένα ψέμα

Ο Άι Βασίλης δεν είναι αληθινός - δεν θέλω τα παιδιά μου να πιστεύουν σε ένα ψέμα

Δεν θυμάμαι πόσο χρονών ήμουν όταν συνειδητοποίησα ότι ο Άγιος Βασίλης δεν είναι αληθινός. Οι γονείς μου ποτέ δεν το είχαν κάνει τόσο μεγάλο θέμα, οπότε ούτε στενοχωρήθηκα ούτε απογοητεύτηκα, όταν το ανακάλυψα. Κατά βάθος, ίσως να μην πίστεψα ποτέ σ' αυτόν τον μαγικό μύθο.

Μερικές φορές, θυμάμαι τον πατέρα μου να αστειεύεται και να λέει «Αγόρασα αυτό για μένα, μου το έφερε ο Άγιος Βασίλης». Πιστεύω, λοιπόν, ότι πάντα ήξερα την αλήθεια. Έτσι, όταν γεννήθηκαν τα παιδιά μας, ο σύζυγός μου και εγώ αποφασίσαμε από κοινού να μην τους πούμε ψέματα. 

Δεν λέμε στα παιδιά ότι ο Άγιος Βασίλης φέρνει δώρα τα Χριστούγεννα!  Αντ' αυτού, τους μιλάμε για την πραγματική ιστορία του Μέγα Βασιλείου που έζησε στην Καππαδοκία και αφιέρωσε σχεδόν όλη του τη ζωή στη βοήθεια προς τον συνάνθρωπο. Μπορεί να ακούγεται σκληρό ή λάθος, αλλά αυτό έχουμε επιλέξει να κάνουμε.

Φυσικά, κάθε οικογένεια έχει το δικαίωμα να κάνει αυτό που θεωρεί καλύτερο για τα παιδιά της. Εμείς απλώς λέμε στα παιδιά μας ότι ο Άγιος Βασίλης είναι κάτι στο οποίο κάποιοι άνθρωποι επιλέγουν να πιστεύουν

Προσωπικά, δεν μου αρέσει όλο αυτό που γίνεται κάθε χρόνο με τον Άγιο Βασίλη. Ουσιαστικά, επισκιάζει κι εξαφανίζει όλη αυτή την τεράστια προετοιμασία που κάνουν οι γονείς (και οι ιδιαίτερα οι μαμάδες) τα Χριστούγεννα.

Ξέρω ότι η ιδέα που κρύβεται πίσω από την ιστορία του Άγιου Βασίλη είναι να δίνεις χωρίς να περιμένεις τίποτα σε αντάλλαγμα και το σέβομαι απόλυτα. Αλλά όλα αυτά που τους παρέχουμε κάθε Χριστούγεννα είναι δικός μας κόπος και δική μας προσφορά. Δεν είναι άσχημο να μην αναγνωρίζεται;

Τα παιδιά πιστεύουν ήδη ότι τα πιάτα πλένονται από μόνα τους, ότι το δείπνο εμφανίζεται μαγικά στο τραπέζι από το πουθενά και ότι αόρατα μικροσκοπικά ξωτικά πλένουν τα ρούχα τους και τα βάζουν πίσω, τακτοποιημένα και διπλωμένα, στη συρταριέρα τους. Φυσικά, και σας βλέπουν να πλένετε τα πιάτα, να μαγειρεύετε και να πλένετε τα ρούχα, αλλά δεν μπορούν να κάνουν τη σύνδεση μεταξύ αυτών των ενεργειών και των αποτελεσμάτων τους. Είναι σημαντικό να τους διδάξετε ότι εσείς είστε αυτός που κάνει όλα αυτά τα πράγματα και πολλά άλλα.

Αντί να λέμε στα παιδιά μας ότι ο Άγιος Βασίλης έφερε τα δώρα, δίνουμε τα εύσημα εκεί που πρέπει. Λέμε: «Αυτό είναι από τη μαμά και τον μπαμπά» ή «Αυτό είναι από τη γιαγιά και τον παππού». Έτσι, τα παιδιά μαθαίνουν το πραγματικό δώρο της προσφοράς μέσα από αληθινά παραδείγματα και ανθρώπους.



Και για όσους με κατηγορήσουν ότι στερούμε τη μαγεία του Άγιου Βασίλη, θα σας πω ναι, το κάνουμε! Αλλά υπάρχει αρκετή πραγματική μαγεία σε αυτόν τον κόσμο, αρκεί να ξέρουμε να την εκτιμήσουμε. Το να καθόμαστε μαζί με τους αγαπημένους μας, απολαμβάνοντας ένα καλό γεύμα και τη μελωδία των χριστουγεννιάτικων τραγουδιών είναι από μόνο του μαγεία. .

Με το να μην γιορτάζουμε τον Άγιο Βασίλη, διδάσκουμε τα παιδιά μας να εκτιμούν αυτά που κάνουμε γι' αυτά και να αναζητούν τη μαγεία - την πραγματική μαγεία - στον κόσμο γύρω τους. Αφαιρώντας τον Άγιο Βασίλη από την εξίσωση, δεν στερούμε τίποτα από τα παιδιά μας. Απλώς ξεφορτωνόμαστε κάτι που δεν χρειάστηκαν ποτέ εξαρχής.

Πηγή: womansday.com

v