Φριτάτα με μπριζόλα και πουρέ
Τι χρειαζόμαστε
- Κομματάκια χοιρινού από μπριζόλες που περίσσεψαν
- Τον πουρέ που περίσσεψε
- 2-3 αυγά
- 1/2 κρεμμύδι ξερό ψιλοκομμένο
- 1 φλυτζάνι τυρί τριμμένο
- 1 φρέσκο κρεμμυδάκι (και το πράσινο μέρος) ψιλοκομμένο
- Λίγο ελαιόλαδο
- Μαϊντανός ψιλοκομμένος
- Θυμάρι ξερό
- Αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Τι κάνουμε
Σ’ ένα μπολ χτυπάμε καλά τα αυγά. Κατόπιν, προσθέτουμε το κρέας, τον πουρέ, το ελαιόλαδο, το θυμάρι και το αλατοπίπερο και, ανακατεύουμε. Σ’ ένα βαθύ τηγάνι με καπάκι, ρίχνουμε λίγο ελαιόλαδο και σωτάρουμε το κρεμμύδι για 3-4 λεπτά. Μόλις γίνει διάφανο, ρίχνμουμε το μείγμα και ανακατεύουμε καλά. Πασπαλίζουμε με τυρί, μαϊντανό και κρεμμυδάκι, σκεπάζουμε με το καπάκι και περιμένουμε να ψηθεί η φριτάτα μας καλά μέσα-έξω.
Σαλάτα με ρύζι σπυρωτό
Τι χρειαζόμαστε
- Το ρύζι που περίσσεψε (2-3 κούπες)
- 3 πιπεριές κομμένες σε λωρίδες (1 πράσινη, 1 κόκκινη και 1 κίτρινη)
- 1/2 κονσέρβα καλαμπόκι
- Ελιές ψιλοκομμένες
- 5 φέτες γαλοπούλα καπνιστή ψιλοκομμένη
- Ντοματίνια
- Μαϊντανό ψιλοκομμένο
- Ελαιόλαδο
- Ξύδι μπαλσάμικο
- Αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Τι κάνουμε
Σ’ ένα μπολ ανακατεύουμε όλα τα υλικά εκτός από το ελαιόλαδο το ξύδι και το αλατοπίπερο. Ρίχνουμε το λάδι, το αλάτι και το πιπέρι και ανακατεύουμε να πάνε παντού. Ραντίζουμε με μπαλσαμικό ξύδι, πασπαλίζουμε με μαϊντανό και σερβίρουμε.
Καριόκες με μπαγιάτικο τσουρέκι
Τι χρειαζόμαστε
- 200 γραµμάρια μπαγιάτικο τσουρέκι
- 150 γραµμάρια καρύδια ψιλοκομμένα
- 100 γραµμάρια γάλα ζαχαρούχο
- 150 γραμμάρια κουβερτούρα ψιλοκομμένη
- 150 γραµμάρια κρέμα γάλακτος 35%
- 2 κουταλιές της σούπας κακάο
- 1 σφηνάκι κονιάκ ή ρούμι
- 350 γραµμάρια κουβερτούρα (για επικάλυψη)
Τι κάνουμε
Σ’ ένα μπολ ρίχνουμε την ψιλοκομμένη κουβερτούρα και στο μεταξύ βράζουμε την κρέμα γάλακτος. Όταν αυτή φτάσει στο σημείο βρασμού (όταν βγάλει τις πρώτες φουσκάλες) τη χύνουμε στο μπολ με την κουβερτούρα, περιμένουμε 1 λεπτό και ανακατεύουμε μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα.
Αλέθουμε το μπαγιάτικο τσουρέκι στο μούλτι και το ρίχνουμε σ’ ένα μπολ, όπου το ανακατέυουμε με τα καρύδια και το κακάο. Κατόπιν, προσθέτουμε το ζαχαρούχο γάλα, το μείγμα κρέμας γάλακτος-κουβερτούρας και το κονιάκ και ανακατεύουμε, μέχρι να έχουμε μια ζύμη. Βάζουμε το μείγμα σε διαφανή μεμβράνη, τυλίγουμε σε ρολό, σαν να ήταν μωσαϊκό, και το βάζουμε στην κατάψυξη για 2 ώρες να σφίξει. Όταν το βγάλουμε, το κόβουμε σε ροδέλες.
Λιώνουμε την υπόλοιπη κουβερτούρα σε μπεν μαρί και βουτάμε μέσα τις ροδέλες μέχρι να καλυφθούν με σοκολάτα και να γίνουν καριόκες. Κάθε καριόκα που βγάζουμε, την αφήνουμε σε σχάρα ή λαδόκολλα μέχρι να σφίξει η επικάλυψη. Κατόπιν βάζουμε τις καριόκες στο ψυγείο να κρυώσουν και απολαμβάνουμε κατά βούληση. (Πηγή: argiro.gr)