8 συχνά λάθη που κάνουμε στη διακόσμηση του παιδικού δωματίου

8 συχνά λάθη που κάνουμε στη διακόσμηση του παιδικού δωματίου

Η διακόσμηση του παιδικού δωματίου είναι μια διαδικασία που απολαμβάνουμε σχεδόν όλοι οι γονείς. Θέλουμε όλα να είναι τέλεια και τα παιδιά μας να έχουν το πιο γλυκό δωμάτιο του κόσμου!

Ωστόσο, αφήνουμε τον ενθουσιασμό να μας παρασύρει και αγνοούμε πρακτικά θέματα που αργότερα θα κάνουν τη ζωή ολόκληρης της οικογένειας ευκολότερη και ασφαλέστερη. Έτσι, οι πιο πολλοί από εμάς κάνουμε οκτώ λάθη που καλό είναι να έχουμε στο μυαλό μας πριν ξεκινήσουμε τη διαδικασία της διακόσμησης. 

Γεμίζουμε το δωμάτιο με πολλά πράγματα

Συνήθως τα παιδιά έχουν πολλά αντικείμενα στο δωμάτιό τους: το κρεβάτι τους, μία ντουλάπα, κουτιά για τα παιχνίδια τους, ίσως μια βιβλιοθήκη και συχνά ένα γραφείο και μια καρέκλα. Ωστόσο, τα παιδικά δωμάτια δεν είναι τεράστια και τελικά δεν μένει καθόλου ελεύθερος χώρος για να κινηθούν τα παιδιά. Προτιμήστε να έχετε λιγότερα πράγματα, λοιπόν, και περισσότερο χώρο για παιχνίδι και δημιουργική απασχόληση. 

Δεν είναι πάντα προτεραιότητά μας η ασφάλεια

Πριν φτιάξετε το παιδικό δωμάτιο, πρέπει να σκεφτείτε ακόμη και τις πιο μικρές λεπτομέρειες για να βεβαιωθείτε ότι είναι όσο το δυνατόν ασφαλέστερο. Μην ξεχνάτε ότι τα παιδιά βρίσκουν πάντα τρόπους να εξερευνήσουν ακόμα κι αυτά που τους απαγορεύουμε και να μετατρέψουν τα πιο απλά πράγματα σε επικίνδυνα.

Τα κορδόνια στις κουρτίνες, για παράδειγμα, μπορεί να γίνουν η αιτία να σκοντάψουν ή ακόμα και να πνιγούν. Επίσης, πρέπει να ασφαλίσουμε τα χαλιά και τα έπιπλα με ειδικά αυτοκόλλητα, τα ντουλάπια με το ειδικό στοπ και φυσικά να καλύψουμε τις πρίζες.

Βάζουμε μόνο ένα φως

Ο φωτισμός είναι το κλειδί στην διακόσμηση ενός σπιτιού και το παιδικό δωμάτιο δεν αποτελεί εξαίρεση στον κανόνα. Εκτός από το βασικό φως στο κέντρο του δωματίου, καλό είναι να υπάρχει και νυχτερινό φως ή μια λάμπα κοντά στο κρεβάτι του ειδικά αν το παιδί φοβάται το σκοτάδι. Επιπρόσθετα, είναι σημαντικό να είναι επαρκώς φωτισμένο το σημείο που το μικρό μας παίζει ή διαβάζει. 

Διαλέγουμε το παιδικό χαλί απλά επειδή είναι όμορφο

Ευτυχώς, υπάρχει πολύ μεγάλη ποικιλία σε χρώματα και σχέδια στα παιδικά χαλιά. Ωστόσο, πρέπει να διαλέξουμε εκείνο, που όχι μόνο μας αρέσει, αλλά καλύπτει ολόκληρο το δωμάτιο και καθαρίζεται εύκολα. Έτσι, ο χώρος του παιδιού θα είναι πάντα ζεστός, δεν θα μπορεί να σκοντάψει στην άκρη του χαλιού και φυσικά θα είναι καθαρό!

Δεν προστατεύουμε τους τοίχους

Όταν έρθει η ώρα να βάψουμε το παιδικό δωμάτιο, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι κάποια στιγμή το μωρό μας θα χρησιμοποιήσει τους τοίχους για να εκφράσει τις καλλιτεχνικές του ανησυχίες! Φροντίζουμε, λοιπόν, να το βάψουμε με ειδική μπογιά που καθαρίζεται εύκολα ή με ταπετσαρία που πλένεται. 

Γεμίζουμε το δωμάτιο με χρώματα και σχέδια

Πριν καταλήξουμε σε χρώματα και σχέδια για το βρεφικό δωμάτιο, πρέπει να θυμόμαστε ότι τα παιδιά μεγαλώνουν πολύ γρήγορα και, πριν το καταλάβουμε, θα έχουν τις δικές τους προτιμήσεις! Προσπαθήστε, λοιπόν, να φτιάξετε ένα ουδέτερο δωμάτιο το οποίο θα διακοσμήσετε με κάδρα, αφίσες, κτλ., ανάλογα με τα διαφορετικά ενδιαφέροντα του παιδιού ανά ηλικία. Θα γλυτώσετε χρόνο, χρήμα και… γκρίνια!

Δεν προνοούμε για αποθηκευτικούς χώρους

Εκτός από τα ρούχα τους, τα παιδιά συγκεντρώνουν τόσα πολλά παιχνίδια και μικροαντικείμενα που συχνά δεν ξέρουμε που να τα βάλουμε! Ακόμα κι αν δεν έχει έρθει αυτή η ώρα, πρέπει να το προβλέψετε από νωρίς και να διασφαλίσετε ότι υπάρχουν αρκετοί αποθηκευτικοί χώροι στο παιδικό δωμάτιο. Πιστέψτε μας, δεν θα το μετανιώσετε!

Τοποθετούμε τα παιχνίδια σε ψηλά ράφια

Για να ευχαριστηθεί ένα παιδί το δωμάτιο που του φτιάξαμε με κόπο και μεράκι, πρέπει νιώθει άνετα. Ο χώρος πρέπει να είναι διαμορφωμένος στα μέτρα του και να έχει εύκολη πρόσβαση στα πράγματά του. Σύμφωνα με τη μέθοδο Μοντεσσόρι, η οποία ενθαρρύνει τα παιδιά να είναι δημιουργικά ανεξάρτητα, πρέπει να τοποθετούμε τα παιχνίδια, τις μπογιές ή ό,τι άλλο χρησιμοποιεί συχνά σε ύψος που να μπορεί να τα φτάσει. 

Εξάλλου, τι είναι πιο σημαντικό: να έχουμε ένα όμορφο δωμάτιο που θα δυσκολεύει τη ζωή του παιδιού μας ή να νιώθει άνεση και αυτονομία στον χώρο του; 

Πηγή: Brightside

v