Οι γλωσσικές τους δεξιότητες, που αναπτύσσονται ακόμη, τα δυσκολεύουν να ξεκινήσουν μια συζήτηση, ενώ δεν έχουν ιδέα πώς να πλησιάσουν τους συνομήλικούς τους. Ωστόσο, τις περισσότερες φορές, βρίσκουν τον τρόπο μόνα τους και μας ξαφνιάζουν.
Ακόμα κι αν δεν το κάνουν, όμως, δεν χρειάζεται να ανησυχούμε. Με τη δική μας βοήθεια και καθοδήγηση, αργά ή γρήγορα θα κοινωνικοποιηθούν και θα αποκτήσουν τους δικούς τους… κολλητούς!
Τι συμβαίνει όταν το παιδί δυσκολεύεται να κάνει φίλους
Μερικές φορές, είτε ο χαρακτήρας, είτε οι συνθήκες, δυσκολεύουν ακόμα περισσότερο ένα παιδί να κάνει φίλους. Mερικά από τα… εμπόδια που ίσως να μην είχατε σκεφτεί, ξεπερνιούνται εύκολα αν τα εντωπίσουμε και τα αντιμετωπίσουμε.
Είναι ντροπαλό απ’ τη φύση του
Πολλά παιδιά είναι ντροπαλά και μαζεμένα από τη φύση τους. Αυτό δε σημαίνει ότι έχουν πρόβλημα στην κοινωνικοποίησή τους ή ότι δυσκολεύονται να ταιριάξουν με τους συνομηλίκους τους. Απλά χρειάζονται περισσότερο χρόνο και, ενδεχομένως, ενθάρρυνση από εμάς μέχρι να γίνει το πρώτο βήμα και να ανοιχτούν.
Δεν έχει ξαναβρεθεί με πολλά παιδιά
Όταν ένα παιδί μεγαλώνει στο κλειστό και ασφαλές περιβάλλον της οικογένειάς του χωρίς να έχει ιδιαίτερες επαφές με παιδιά της ηλικίας του, δυσκολεύεται να συνδεθεί και να κάνει εύκολα φίλους. Κι αυτό είναι κάτι που θα συναντήσουμε στα νήπια που κλείστηκαν στο σπίτι λόγω της πανδημίας πριν προλάβουν να κοινωνικοποιηθούν. Όπως και να’ χει, είναι θέμα χρόνου (και σωστής εκπαίδευσης) να βρουν τους κώδικές τους με τα άλλα παιδιά και να κάνουν φίλους.
Έχει μάθει να παίζει μόνο του
Αφορά κατά κύριο λόγο τα μοναχοπαίδια που, αναγκαστικά, περνούν αρκετό χρόνο παίζοντας είτε με τη μαμά και τον μπαμπά, είτε μόνα τους. Πρόκειται για μία συνθήκη που επηρεάζει την κοινωνικοποίησή τους, αφού δυσκολεύονται να προσαρμοστούν και να συμβιβαστούν με τους κανόνες που θέτουν τα άλλα παιδιά. Καταλήγουν, λοιπόν, να μην έχουν φίλους και να κάνουν αυτό που ξέρουν καλύτερα: να παίζουν μόνα τους!
Τα άλλα παιδάκια γνωρίζονται ήδη
Είναι αρκετές οι φορές που τα παιδιά μας βρίσκονται σε ένα περιβάλλον όπου όλοι γνωρίζονται μεταξύ τους, ενώ εκείνο δεν ξέρει κανέναν! Μπορεί να συμβεί στη νέα μας γειτονιά μετά από μία μετακόμιση ή στο νέο σχολείο του παιδιού όπου οι συμμαθητές του έχουν ήδη κάνει παρέες. Είναι λογικό, λοιπόν, το «καινούργιο παιδί» να νιώθει απομονωμένο και να δυσκολεύεται να κάνει νέους φίλους. Ωστόσο, όλα είναι θέμα χρόνου και καλής διάθεσης!
Πώς διευκολύνουμε την κοινωνικοποίησή του
H συμμετοχή μας στην κοινωνικοποίηση του παιδιού είναι σημαντική τα πρώτα χρόνια της ζωής του. Το σημαντικό, ωστόσο, είναι να μην του α τσκήσουμε την παραμικρή πίεση να κάνει φίλους. Οι χειρισμοί μας πρέπει να είναι διακριτικοί και πάντα με ενσυναίσθηση.
Κανονίζουμε συναντήσεις για παιχνίδι στο σπίτι μας
Ένας αποτελεσματικό τρόπος να βοηθήσουμε τα παιδιά μας να κοινωνικοποιηθούν και να κάνουν φίλους, είναι να κανονίζουμε συναντήσεις στο σπίτι μας. Το ζητούμενο είναι να καλούμε κάθε φορά ένα ή δύο παιδάκια, ώστε να τους δώσουμε την ευκαιρία να γνωριστούν, να έρθουν κοντά και αποκτήσουν οικειότητα. Σταδιακά, η παρέα τους θα μεγαλώσει και δεν θα νιώθουν περιθωριοποιημένα.
Μεσολαβούμε για να γνωριστεί με τα άλλα παιδάκια
Μερικές φορές, τα παιδιά χρειάζονται τη βοήθειά μας για να πλησιάσουν ένα άγνωστο παιδάκι. Δεν είναι κακό, λοιπόν, να το πάρουμε από το χέρι και να πλησιάσουμε παρέα το αγοράκι ή το κοριτσάκι που παίζει μόνο του στην παιδική χαρά. Μπορούμε να ρωτήσουμε το όνομά του, να κάνουμε τις συστάσεις κι έπειτα να το ρωτήσουμε αν θέλει να πάιξει με το παιδί μας. Τις περισσότερες φορές, αυτό αρκεί για να γνωριστούν δύο μικρά παιδιά και να αρχίσουν αμέσως το παιχνίδι.
Του μαθαίνουμε να μοιράζεται τα παιχνίδια του
Βέβαια, δεν αρκεί η δική μας ενθάρρυνση και προσπάθεια για να κάνει φίλους το παιδί μας. Εμείς κάνουμε την αρχή κι έπειτα είναι στο χέρι του να κερδίσει τη συμπάθεια και την αποδοχή των άλλων παιδιών. Βασική προϋπόθεση για να συμβεί αυτό, είναι να μπορεί να μοιράζεται τα παιχνίδια του και να προσαρμόζεται στους κανόνες του παιχνιδιού - κάτι που πρέπει να του το μάθουμε εμείς!
Γνωρίζουμε τις άλλες μαμάδες
Μερικές φορές δεν έχουμε καμία διάθεση να… επεκτείνουμε τις κοινωνικές μας σχέσεις, όμως όταν έχεις παιδιά, δεν μπορείς να κάνεις αλλιώς! Η γνωριμία μας με άλλες μαμάδες θα βοηθήσει το παιδί μας να δικτυωθεί, να γνωριστεί και να γίνει αποδεκτό σε ένα κοινωνικό σύνολο. Εξάλλου, όπως λέει και ο σοφός λαός, τα παιδιά (και ειδικά τα μικρά σε ηλικία) είναι ο καθρέφτης μας.