Τα άσχημα όνειρα και οι εφιάλτες είναι συχνό φαινόμενο στα παιδιά αυτής της ηλικίας. Αυτό που πρέπει όμως να προσέξουμε είναι το πόσο συχνά συμβαίνουν, πότε άρχισαν και πόσο διαρκούν, γιατί υπάρχει και ο νυχτερινός τρόμος που έχει ορισμένες διαφορές απο τους κοινούς εφιάλτες. Σίγουρα θα πρέπει να συζητήσετε το θέμα και με τον παιδίατρο του παιδιού.
Φυσικά μπορείτε να βοηθήσετε το παιδί ως εξής:
1. Οι εφιάλτες των παιδιών πολλές φορές οφείλονται στο άγχος ή σε μεγάλες αλλαγές που αντιμετωπίζουν στη ζωή τους. Σκεφτείτε τί μπορεί να έχει συμβεί που επηρεάζει το παιδί. Αλλαγή σπιτιού, σχολείου, γέννηση αδελφού, προβλήματα στη σχέση των γονιών, είναι καταστάσεις που μπορεί να αναστατώσουν σοβαρά το παιδί και να του δημιουργήσουν ανασφάλεια.
2. Ταινίες με έντονη δράση, βίαια παιχνίδια στον υπολογιστή, βιβλία με σκηνές βίας, μπορούν να εξάψουν τη φαντασία του παιδιού και να ταράξουν τον ύπνο του, ιδιαίτερα αν ασχολείται με αυτά λίγο πριν κοιμηθεί. Φροντίστε λοιπόν να υπάρχει ηρεμία στο σπίτι κι αποφεύγετε τις εντάσεις πριν από την ώρα του ύπνου.
3. Όταν το παιδί ξυπνήσει από εφιάλτη μείνετε δίπλα του, διαβεβαιώστε το ότι είναι ασφαλές, εξηγείστε του ότι ήταν ένα όνειρο που πέρασε. Μην δείχνετε αγχωμένοι και περιμένετε να ηρεμήσει το παιδί χωρίς να το πιέζετε.
4. Την επόμενη μέρα αφήστε το παιδί να σας μιλήσει για τον εφιάλτη του κι ακούστε προσεκτικά. Επίσης προσπαθήστε να έχετε μια συζήτηση μαζί του, για να καταλάβετε αν είναι κάτι που το απασχολεί και το αγχώνει.
5. Τέλος, αν οι εφιάλτες ή ο νυχτερινός τρόμος επαναλαμβάνονται είναι πολύ σημαντικό να ζητήσετε τη βοήθεια ψυχολόγου ώστε το παιδί να βοηθηθεί ουσιαστικά.
Η Λαγκαδιανού Βίκυ είναι Παιδοψυχολόγος M.Sc., P.M.Sc., Σύμβουλος Οικογενειακής Θεραπείας Ευρωκλινικής Παίδων