Η πανσέληνος του Ιουνίου είναι γνωστή και ως «Φεγγάρι της Φράουλας», όχι επειδή είναι κόκκινη ή ροζ, αλλά επειδή για τους ιθαγενείς της Βορείου Αμερικής έπεφτε πάνω στην περίοδο που μάζευαν τις ώριμες πια φράουλες. Στην Ευρώπη είναι γνωστό και ως «Φεγγάρι του Μελιού» μιας και συνέπεφτε πάντα με την αντίστοιχη συγκομιδή.
Αν και το φεγγάρι φαίνεται ήδη γεμάτο από τα ξημερώματα της Πέμπτης, η φωτεινότητα της αποψινής υπερπανσέληνου θα κορυφωθεί γύρω στις 21.40, ενώ η σελήνη θα παραμείνει ορατή σε όλο το μεγαλείο της για αρκετές ώρες μετά.
Τι είναι η «υπερπανσέληνος»
Καθώς η ελλειπτική τροχιά του φεγγαριού γύρω από τη Γη αυξομειώνει την απόσταση μεταξύ των σωμάτων, υπερ-πανσέληνος συμβαίνει όταν η πανσέληνος συμπίπτει χρονικά με μια πολύ κοντινή προσέγγιση της Σελήνης. Η απόσταση Γης-Σελήνης κυμαίνεται από 406.712 χιλιόμετρα (απόγειο) μέχρι 356.445 χιλιόμετρα (περίγειο). Όταν η πανσέληνος συμβαίνει κοντά στο περίγειο, τότε θεωρείται ότι υπάρχει υπερ-Σελήνη, σούπερ-Σελήνη ή υπερ-πανσέληνος, όροι που δεν είναι αστρονομικοί. Ο όρος, σύμφωνα με την Αμερικανική Διαστημική Υπηρεσία (NASA), εφευρέθηκε από τον αστρολόγο Richard Nolle το 1979.
Μια πανσέληνος στο περίγειο, καθώς είναι πιο κοντά σε μας, φαίνεται έως 14% μεγαλύτερη και 30% φωτεινότερη σε σχέση με μια πανσέληνο στο απόγειο. Επίσης μια υπερ-πανσέληνος είναι περίπου 7% μεγαλύτερη και 15% φωτεινότερη σε σχέση με μια μέση πανσέληνο.
Πηγή: iefimerida.gr