Τι χρειαζόμαστε
Για το προζύμι
- 1 φακελάκι μαγιά ξηρή (8 ή 9 γραμμάρια)
- 1 κουταλιά του γλυκού ζάχαρη
- 1 κουταλιά της σούπας αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 1/2 κούπα νερό χλιαρό
Για τη ζύμη
- 700 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- ξύσμα από 1 πορτοκάλι
- 1/4 της κουταλιάς του γλυκού μαστίχα
- 1/2 κουταλιή του γλυκού μαχλέπι
- 1/4 της κουταλιάς του γλυκού κακουλέ
- 1/2 κούπα ζάχαρη
- 1 κούπα χυμό πορτοκαλιού
- 1/2 κούπα σπορέλαιο
- 1/4 της κουταλιάς του γλυκού αλάτι
- 1 κουταλιά του γλυκού βανίλια
- Αμύγδαλο φιλέ
Τι κάνουμε
Βήμα 1ο
Ρίχνουμε σ’ ένα μπολ το χλιαρό νερό και διαλύουμε μέσα τη μαγιά και τη ζάχαρη. Προσθέτουμε το αλεύρι και ανακατεύουμε ώστε να γίνει χυλός. Σκεπάζουμε το μπολ με μια πετσέτα και το αφήνουμε στην άκρη για 30-40 λεπτά, ώσπου να φουσκώσει το μείγμα.
Βήμα 2ο
Σ’ ένα μπολ, αναμειγνύουμε τον χυμό πορτοκάλι, τη ζάχαρη, το σπορέλαιο, τη βανίλια και το αλάτι και ανακατεύουμε για λίγο, ώσπου να λιώσει η ζάχαρη.
Βάζουμε το φουσκωμένο προζύμι στον κάδο του μίξερ και προσθέτουμε το αλεύρι, το ξύσμα, τα μπαχαρικά και το μείγμα με τον χυμό πορτοκαλιού. Χτυπάμε τα υλικά σε μέτρια ταχύτητα, ώσπου να έχουμε μια αφράτη και ελαστική ζύμη.
Βήμα 3ο
Μεταφέρουμε τη ζύμη σε ένα μεγάλο, αλευρώμενο μπολ, σκεπάζουμε με διαφανή μεμβράνη (ή πετσέτα) και αφήνουμε στην άκρη για 60 με 90 λεπτά, ώσπου να διπλασιαστεί σε όγκο.
Όταν είναι έτοιμη, αλευρώνουμε τον πάγκο και πλάθουμε τρία μπαστούνια τα οποία πλέκουμε σε πλεξούδα (όπως είναι συνήθως τα τσουρέκια). Σ’ ένα ταψί στρώνουμε λαδόκολλα, τοποθετούμε επάνω το τσουρέκι, σκεπάζουμε με μια πετσέτα και αφήνουμε για 20-30 λεπτά, ώσπου να φουσκώσει και πάλι.
Βήμα 4ο
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180 βαθμούς. Με ένα πινέλο καταβρέχουμε την επιφάνεια του τσουρεκιού με νερό και πασπαλίζουμε με αμύγδαλο. Ψήνουμε το τσουρέκι για 30-40 λεπτά, ώσπου να ροδίσει.
Όταν είναι έτοιμο, το αφήνουμε για 20 λεπτά σε μια σχάρα να κρυώσει και απολαμβάνουμε!
Καλή επιτυχία!