Ο 4χρονος γιος μου αρνείται να πάει τουαλέτα για κακά. Τι να κάνω;

Ο 4χρονος γιος μου αρνείται να πάει τουαλέτα για κακά. Τι να κάνω;
Η παρακάτω απάντηση δεν προέρχεται από κάποιο αυτόματο πρόγραμμα, ούτε από ένα ανώνυμο συντάκτη. Είναι από ένα πραγματικό γονιό, σαν εσένα, με ένα πραγματικό προβληματισμό, όπως οι δικοί σου. Στο «Όσα οι γονείς ρωτούν», η ψυχολόγος Ρομίνα Σαλούστρου απαντά σε αυτά τα προβλήματα, έγκυρα και με ευαισθησία. Αγόρασε τώρα το βιβλίο εδώ. Γιατί γονιός δε γεννιέσαι, γίνεσαι!
Ερώτηση:
Ο γιος μου είναι 4 χρονών κι ενώ εχει βγάλει τη πάνα ούτε λόγος για να πάει τουαλέτα. Το βράδυ δεν τη φοράει και κάνει τα πιπί του κανονικά στη τουαλέτα, αλλά έχουμε πρόβλημα με τα κακά του. Τα κάνει πανω του. Έχω δοκιμάσει τα πάντα, τι με το καλό τι με το κακό, τι με δώρα, τι με τιμωρία... τίποτα! Και το θέμα είναι ότι στο προνήπιο έχω πρόβλημα - με παίρνουν τηλέφωνο για να τον καθαρίσω και να τον αλλάξω. Τι άλλο να κάνω;
Απάντηση:

Αγαπητή αναγνώστρια,

Το ζήτημα της εγκόπρισης είναι ένα πολύ σημαντικό θέμα που έχουμε κατά καιρούς συζητήσει ξανά. Ο έλεγχος των σφιγκτήρων αποτελεί μια ιδιαίτερης σημασίας αναπτυξιακή κατάκτηση που δεν μπορεί να θεωρηθεί καθυστερημένη πριν από την ηλικία των 5 ετών

Έτσι και στην περίπτωση σας, δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας για την ηλικία του γιου σας. Έχετε όμως να νοιαστείτε για την συναισθηματική του κατάσταση καθώς με βεβαιότητα σας λέω ότι μεταξύ όλων των εμπλεκομένων στην ιστορία σας, είναι εκείνος που δυσκολεύεται περισσότερο

Η τιμωρία και οι φωνές κάθε άλλο παρά βοηθητικά μπορεί να λειτουργήσουν. Αντιθέτως σε μια τόσο σημαντική μετάβαση η τρυφερότητα σας είναι υψίστης σημασίας. Οι φωνές μόνον περαιτέρω αγωνία και άγχος μπορεί να δημιουργήσουν και μια αίσθηση ανικανότητας ή και ανεπάρκειας όταν δε μπορεί να καταφέρει το ζητούμενο.

Έχετε λοιπόν να δείτε και να αντιμετωπίσετε με έναν εντελώς διαφορετικό τρόπο το ευαίσθητο θέμα αυτό. Με αγάπη και έγνοια καθώς μετέχετε στο πολύτιμο μεγάλωμα του παιδιού σας και γίνεστε οδηγός ώστε να του ανοίξετε δρόμο να προχωρήσει!

Είναι σημαντικό να είστε σε μια καλή συνεργασία με τον παιδίατρο σας και κάποιους επιπλέον ειδικούς για να βοηθηθείτε κι εσείς. Υπάρχουν εξειδικευμένα ιατρεία στα δημόσια παιδιατρικά νοσοκομεία όπου μπορείτε να απευθυνθείτε ή και σε κάποιον ιδιώτη ψυχικής υγείας εάν σας ταιριάζει καλύτερα.

Σας ευχαριστώ.

*Η Ρομίνα Σαλούστρου είναι ψυχολόγος – ψυχοθεραπεύτρια. 

Κάντε τη δική σας ερώτηση στους ειδικούς του Mama365.gr

Οι ανωτέρω πληροφορίες απευθύνονται μόνο για γενική χρήση. Οι πληροφορίες που παρέχονται δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται για την διάγνωση, θεραπεία, περίθαλψη ή πρόληψη οποιασδήποτε νόσου χωρίς την συμβουλή εξειδικευμένου ιατρού και δεν αντικαθιστούν την ιατρική εξέταση και την ιατρική συμβουλή .Θα πρέπει να συμβουλεύεστε άμεσα ειδικό ιατρό για οποιοδήποτε πρόβλημα ή ζήτημα που σας απασχολεί. Ποτέ μην παραβλέψετε ή τροποποιήσετε ολικώς ή μερικώς ιατρική συμβουλή ή αναβάλλετε να συμβουλευθείτε ειδικευμένο ιατρό του ανωτέρω άρθρου. Ο συντάκτης του άρθρου δεν φέρει οιαδήποτε ευθύνη για οποιαδήποτε ενέργεια ή παράλειψη βασισμένη στις πληροφορίες και τα δεδομένα αυτού του δικτυακού τόπου.

v